گفتگو با دكتر مژده شریعتمداری در برنامه خشت اول
دكتر شریعتمداری در این برنامه گفت : رنج ها بخش جداناشدنی زندگی ما هستند پس این ما هستیم كه باید آن ها را كشف و در صدد رفع آن ها بر آییم :
انواع غم و اندوه با توجه به عملكرد آنها
از لحاظ روانشناسی، غم 4 نوع دارد، كه هر كدام را در ادامه مطلب توضیح می دهیم.
1- غم تطبیقی
در این نوع غم كه در پاسخ به یك اتفاق درونی یا بیرونی در ما ایجاد می شود؛ بدن به دنبال آن سطح فعالیت و پردازش اطلاعات را پایین می آورد تا بتواند با آن سازگار شود. این غمی سالم است كه با گذر زمان شروع به كم شدن و از بین رفتن می كند.
او در پایان گفت : از غم ها باید به عنوان نردبان برای رسیدن به موفقیت های بزرگ استفاده كرد.
از نمونه بارز آن غمی است كه برای یك لحظه در مجلس عزاداری حس می كنیم.
2- غم ناسازگار
غم و اندوه همیشه با سازگاری همراه نیست. برای برخی افراد تحت شرایطی خاص این احساس غم به طور مداوم ادامه دارد و نه تنها كم نمی شود، بلكه به قوت خود باقی مانده و پی در پی تكرار می شود. فرد پیوسته در حال غم و اندوه باقی می ماند و نمی تواند خود را با آن وفق دهد.
در غم ناسازگار فرد نمی تواند احساسات خود را بروز دهد و اندوهی حل نشده را با خود حمل می كند. در این گونه موارد غم می تواند مشكل زا باشد و باید پیش از به بار آوردن هزینه، درمان شود.
نمونه بارز این نوع غم انكار مرگ عزیز و كنار نیامدن با آن باشد.
3- اندوه آسیب شناختی
این نوع غم با دلسردی و بی علاقگی به دنیا همراه است. فرد نمی تواند در سطح عاطفی واكنش زیادی از خود نشان دهد و احساس طغیان و گریه دارد. واكنش فرد به این نوع غم نا متناسب با موضوعی است كه اتفاق افتاده و بیشتر از تجربه می شود. در مواد شدید تر نیز با رفتارهای خود تخریبی نیز همراه است.
4- غم و اندوه سازنده
این نوع غم و اندوه كه آن را مهم می دانیم فرد از غم و اندوه برای رسید به یك هدف خاص استفاده می كند. در این حال فرد انتخاب می كند كه این احساس را به احساسی بالاتر تبدیل كند. برای مثال فردی كه فرزند خود را در اثر بیماری از دست داده و برای كودكانی كه چنین بیماری دارند، مراكز حمایتی فراهم تاسیس می كند