بررسی "جایگاه ادبیات تعلیمی" در برنامه " هفت اقلیم"

حاتم ابتسام: "ادبیات تعلیمی" رنگ باخته است.

1402/04/07
|
09:25

حاتم ابتسام، پژوهشگر حوزه كتاب، در برنامه "هفت اقلیم" با موضوع "بررسی جایگاه ادبیات تعلیمی" گفت: متاسفانه "ادبیات تعلیمی"، در ادبیات و جامعه امروز، رنگ باخته است.
وی افزود: در یك روند كلی در تاریخ ادبیات ملل و ایران، شیب تندی به سمت كاهش ادبیات تعلیمی را شاهدیم، و میبینیم كه از 100 سال پیش تاكنون، در اقوام و ملل مختلف، ادبیات تعلیمی، نقش پررنگ‌تری داشته است و این نقش به مرور و به سمت دوران كنونی، كمرنگ و كمرنگ تر شده است.
وی در تشریح دلایل این امر گفت: تغییرات فرهنگی و كمرنگ شدن ارزش پند و اندرزگیری، وجود درگیری ها و سرگرمی های متنوع و متعدد برای انسان امروز، كم شدن ادیبان و علمایی كه ادبیات تعلیمی را پیش میبرند، و نیز اصرار و فشاری كه در گذشته برای مطالعه آثار ادبیات تعلیمی بوده، منجر به وقوع این امر شده است. چراكه، گرچه ادبیات تعلیمی و اندرزی یك ضرورت اجتماعی بوده، اما بنظر میرسد كه فشار و اصرار، راهكار كارآمدی نبوده است.
وی با تاكید بر اینكه بشر همواره نیازمند پند و اندرز بوده و هست گفت: گرچه شاید بشر دوست نداشته باشد به صورت مستقیم پند و اندرز بشنود، اما این یك ضرورت اجتماعی_فرهنگی است و همین امر موجب شده است كه امروزه در آثار روانشناسی با تاكید بر این مقوله به شیوه های اندرز و تعلیم غیر مستقیم تاكیدكنند و حتی در آثار خارجی می‌بینیم كه به آثار تعلیمی ما ارجاع داده میشود.

دسترسی سریع