به مناسبت چهارم اردیبهشت، روز ملی رادیو
83سال پیش بود كه رادیو به خانهها آمد و ماند برای همیشه و شد عضوی از خانوادههای ایرانی. این رسانه محترم و مظلوم هشت دهه همنفس و همراه بوده با مخاطبانش، چه چشمها كه شبها پای رادیو به خواب نرفتهاند و چه گوشها كه همجوار و همنشیناش نبودهاند در طول روز و در موسم كار روزانه. گوشهنشین دیروز تاقچهها، حالا در فضای مجازی اپلیكیشن دارد و روی تلویزیون هم قابل رویت است، گرچه رونق آن مانند گذشته نیست، اما همچنان تاثیرگذار است و دوستدارانی پر و پاقرص دارد. كافی است چشمانمان را چند ثانیه ببندیم و به این رسانه فكر كنیم كه 83 سال پیش در ایران (سال 1319) با این جمله كوتاه متولد شد: «اینجا تهران است، رادیو ایران».
صداهایی كه دیگر نیستند
تعداد هنرمندان محبوب و دوست داشتنی رادیو كه امروز كنار ما نیستند، كم نیست. به چند نفر از معروفترینهایشان پرداختیم:
منوچهر نوذری- تولد: 10 اردیبهشت 1315، فوت: 16 آذر 1384
این هنرمند از نخستین گویندگان تاریخ دوبله در ایران بود. او فعالیتش را در رادیو از سال 1335 شروع كرد و در همه این سالها در كنار رادیو در تلویزیون هم حضور داشت. او مهربان و خوش قلب بود و در كلامش گزندگی شیرینی وجود داشت كه همین ویژگی، شخصیت او را میان مردم خاص كرده بود. یكی از شخصیتهای با نمك او در برنامه صبح جمعه با شما، آقای ملون بود كه عاشقان رادیو این شخصیت را خیلی دوست داشتند.
مهران دوستی- تولد: 3 بهمن 1335، فوت: 2 خرداد 1394
اولین بار برنامهای در رادیو گیلان اجرا كرد، اما چند سال بعد (سال 1361) به تهران آمد تا در رادیو سراسری گویندگی كند. اولین كارش برنامه فرهنگی ادبی «بانگ جرس» بود، اما به خاطر صدای پرشور و حماسیاش به رادیو جبهه پیوست تا خبرها و برنامههایی از جبهههای جنگ را گویندگی كند. پس از آن تا پایان زندگی یكی از محبوبترین گویندگان رادیو بود. یكی از ماندگارترین آثارش مقتلخوانی امام حسین (ع) بود كه اجرای متفاوتی از متنی بسیار خوانده شده به دست داد.
صادق عبداللهی- تولد: 27 دی 1327، فوت: 24 مهر 1397
زنده یاد عبداللهی برنامههای زیادی در رادیو نوشته و با قلم او شنیدنی شده است. یكی از حسنهای این نویسنده كهنه كار این بود كه همیشه برای نوشتن هیجان داشت و هرگز این هیجان در او فروكش نكرده بود. از سوی دیگر او اعتقاد داشت، چون شغلش هنری است، بنابراین نویسنده باید برای نوشتن سرش داغ باشد! و این كه نگاه دقیقی نسبت به جامعه داشته باشد. او سالها برای برنامه صبح جمعه با شما و جمعه ایرانی قلم زد.
حمید عاملی - تولد: 21 اردیبهشت 1320، فوت:16 دی 1386
این هنرمند از سال 1337 فعالیتش را در رادیو با گویندگی برنامه كار و كارگر شروع كرد و سال 1350 گوینده برنامههای رادیویی راه شب شد. این گوینده مهربان و دوست داشتنی، داستانهای زیادی را در رادیو روایت كرد. ویژگی این هنرمند، صدای شیرینش بود كه بسیار زیبا قصهها را تعریف میكرد. او قصه گوی برنامه قصه ظهر جمعه هم بود و بسیاری از شنوندگان او را به واسطه قصههای این برنامه میشناسند. او در آخرین سالهای كاری خود گوینده برنامه یك شب از هزار و یك شب رادیو و قصههای یك روز تعطیل بود.
رضا عبدی- تولد: 9 آبان 1310، فوت: 23 آبان 1398
صدایش را در قالب شخصیت نمایشی «آمیز عبدالطمع» و «عبدل بیزنس» میشناسیم كه آخر هفته با برنامههای «صبح جمعه با شما» و سپس «جمعه ایرانی» همراه مخاطبان بود. البته او كارش را با اجرای شخصیتی به اسم «آمیرزا اكتور رادیو» آغاز كرد؛ سالها در تئاتر فعالیت داشت و در سینما تا انقلاب هم در بیش از 20 فیلم به ایفای نقش پرداخت. سال 93 بود كه عبدی خودش سوژه فیلم شد و زندگیاش در قالب مستند «دیدار با رضا عبدی» به نمایش درآمد.