20 آذر روز جهانی كوهنوردی

معرفی چند كتاب جذاب برای علاقه مندان به این حرفه

1401/09/20
|
13:20

كتاب «كوه‌نوشته‌ها» نوشته عباس محمدی و «سرطناب» نوشته روژه فریزون روش با ترجمه ابراهیم نوتاش

«كوه‌نوشته‌ها: نوشتارهایی درباره محیط زیست كوهستان و كوه‌نوردی» نوشته عباس محمدی در 328 صفحه با شمارگان 500 نسخه و قیمت 65 هزار تومان در نشر سبزان عرضه شده است.

در نوشته پشت جلد كتاب می‌خوانیم: كنشگران محیط زیست، یعنی كسانی كه برای حفظ باقی‌مانده محیط‌های طبیعی، و حفاظت هوا و آب و خاك در برابر آلودگی و تخریب می‌كوشند، در بسیاری از موارد با این پرسش روبه‌رو می‌شوند كه چرا باید در این راه كوشید؟ هنگامی كه سخن از تلاش برای حفظ یك گونه جانوری یا یك گیاه از انقراض می‌شود، به ویژه در شرایطی شبیه به این‌كه می‌گوییم یك صخره یا بخشی از یك كوه باید حفاظت شود و نه آن‌كه سنگ‌هایش بدل به سنگفرش ساختمان‌ها شود، پاسخ به آن «چرا» پیچیده‌تر می‌شود. هرجا كه گفت‌وگو از منافع انسان در میان باشد، مثلا این‌كه چرا آلودگی هوا می‌تواند طول عمر را كم كند، تشریح ضرورت حفاظت از محیط زیست راحت‌تر است. اما قانع كردن یك چوپان و حتی یك شهرنشین در این مورد كه باید بكوشیم تا نسل پلنگ‌ منقرض نشود، كار ساده‌ای نیست. پلنگ دشمن گوسفند است و گوسفند جزو دارایی‌های ما، پس چرا باید از آن حمایت كرد؟! حمایت از یك گروه بومی آمازون برای حفظ جنگلی كه در آن می‌زیند، برای من ایرانی كه درگیر هزار معضل اقتصادی هستم، چه فایده‌ای دارد؟! حتی حمایت یك تهران‌نشین از مردمی كه در یك استان جنوبی ایران می‌خواهند فعالیت معدنی را در كوهستان نزدیك به شهر كوچك خود تعطیل كنند، چه معنایی دارد؟!

كتاب «سرطناب» نوشته روژه فریزون رُوش با ترجمه ابراهیم نوتاش در 307 صفحه با شمارگان 1000 نسخه و قیمت 75 هزار تومان در انتشارات سنایی راهی بازار كتاب شده است.

در پشت جلد كتاب نوشته شده است: روژه فریزون روش متولد 1906 در پاریس، از جوانی دلبسته كوهستان شد و با آن‌كه در شهر شامونی كه خاستگاه راهنمایان كوهستان است، غریبه‌ها را به سادگی برای این كار نمی‌پذیرند، او توانست جای خود را در میان آنان باز كند. در زمان جنگ جهانی دوم كتاب‌های بسیاری با موضوع نهضت مقاومت فرانسه نوشت.

كتاب «سرطناب» به بسیاری از زبان‌ها ترجمه شده و از پرفروش‌ترین‌ كتاب‌های مربوط به كوه‌نوردی است. داستان این كتاب در منطقه شامونی می‌گذرد و برپایه ماجرای واقعی زندگی ژوزف راوانل (سرخه)، از معروف‌ترین راهنمایان كوهستان فرانسه در دوران پیش از جنگ جهانی دوم، نگاشته شده است.
نویسنده بیشتر شخصیت‌های آن حادثه را می‌شناخته و همه مسیرهای ذكرشده در كتاب را بارها صعود كرده است.

اما یكی دیگر از جذاب ترین كتاب های این حوزه كتاب كتاب كوهنوردی با نیچه اثر جان كاگ نشر خزه است.
كتاب كوهنوردی با نیچه؛ خود شدن اثر جان كاگ داستانی درباره فیلسوفی است كه در میانسالی راهی كوهستان می‌شود تا بار دیگر هوای پاكیزهٔ دانستن را استشمام كند. جان كاگ در كوهنوردی با نیچه، رد پای نیچه را تا مناطق كوهستانی كوروَتچ (كوه مورد علاقه نیچه) دنبال می‌كند و با روایتی داستانی از اندیشه‌های این فیلسوف بزرگ می‌گوید. او اندیشه های نیچه را در این كتاب مورد بررسی قرار می‌دهد و شناخت دقیق‌تری از این فیلسوف به خواننده می‌دهد. كتاب سه بخش به همراه یك بخش پایانی دارد و در هر بخش جان كاگ از دریافت‌های خود از فلسفه نیچه و درس‌هایی كه از او گرفته می‌گوید و جان كلام كتاب‌ها و آثار او را می‌كاورد. اگرچه آگاهی داشتن از فلسفهٔ نیچه درك كتاب را آسان‌تر می‌كند، اما این قصهٔ شیرین و ساده خود می‌تواند آغازی بر مطالعهٔ فلسفهٔ نیچه باشد. كوهنوردی با نیچه كتابی نمادین است كه در آن كوه و كوهنوردی دستمایهٔ سخن گفتن از زندگی شده است. خواندن كتاب كوهنوردی با نیچه را به همه علاقه‌مندان به فلسفه نیچه و به طور كلی فلسفه معاصر پیشنهاد می‌كنیم.

دسترسی سریع