كاهش بارندگی تنها عامل تنش های آبی كشور نیست

رئیس فراكسیون توسعه متوازن كشور مجلس در رادیو فرهنگ گفت: عوامل مختلفی مانند كاهش بارندگی، نبود زیرساخت مناسب جهت ذخیره سازی و انتقال آب، نبود شبكه آب رسانی، مدیریت ناكارآمد در تنش های آبی كشور تاثیرگذار است.

1400/08/25
|
09:04

محمد خدابخشی رئیس فراكسیون توسعه متوازن كشور در برنامه زنده «در مسیر توسعه» كه (دوشنبه،24 آبان ماه) از شبكه رادیویی فرهنگ با موضوع « بحران آب و تنش های آبی » پخش شد، در این خصوص گفت: خدمات آب شرب یكی از مهم ترین خدماتی است كه دولت ها در تمام دنیا به مردم ارائه می دهند، زیرا هر گونه نارسایی در ارائه خدمات آبی منجر به بروز تنش های اجتماعی می شود و در كشور ما نیز در سال های اخیر با توجه به كاهش بارندگی ها با تنش های آبی متوجه بودیم.

عوامل تاثر گذار در تنش آبی

نایب رئیس كمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به عوامل مختلف تاثیرگذار در پدیدار شدن تنش آبی گفت: عوامل مختلفی مانند كاهش بارندگی، نبود زیرساخت های مناسب جهت ذخیره سازی و انتقال آب، نبود شبكه آب رسانی، مدیریت ناكارآمد در تنش های آبی كشور تاثیرگذار است و همچنین طی سالیان گذشته در مقاطعی به دلیل بی توجهی برخی از مسئولان وزارت نیرو در پروژه های انتقال آب برای حل مشكلات مقصد ،مبدا این پروژه ها را نیز دچار بحران كرده اند.

نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی ادامه داد :استان یزد مخصوصا در مناطق روستایی مشكل آب شرب دارد این استان از نظر شاخص سهم آب روستایی دارای رتبه 29 و استان هرمزگان رتبه 31 را دارد، این استان ها با وجود جمعیت قابل توجهی كه دارند دارای مشكلات آبی هستند كه نشان دهنده توسعه نا متوازن كشور در حوزه آب است.

وی ادامه داد: با توجه به آمارهای منتشر شده نمی توانیم عامل مشكلات آب كشور را فقط در كاهش بارندگی ها بدانیم در سال 1398 بارندگی های كشور بالاتر از متوسط دراز مدت بارندگی در كشور بوده است با این وجود 233 شهر دچار تنش آبی شده اند كه نشان دهنده این است كه برخی مشكلات این حوزه عامل دیگری به جز كم بارشی ها دارد و باید سهم كم بارشی و سایر عوامل در ایجاد تنش های آبی مشخص شود.

خدابخشی با اشاره به تنش های آبی موجود در برخی از روستاهای استان خوزستان گفت: این استان در سال 1398 در شاخص سهم آب روستایی در كل كشور رتبه اول را دارا بوده است ولی در سال 1399 به رتبه 4 تنزل پیدا می كند كه نشان از وجود یك مشكل در روند خدمات آبی این استان است و این مشكل یا مدیریتی بوده یا عدم رعایت الگوی كشت و عدم اولویت بندی بین آب شرب و سایر آب ها بوده است.

دولت مكلف به ارتقا نظام بهره برداری مصرف آب است

وی با اعلام این كه در برنامه ششم توسعه، سه ماده قانونی در این خصوص وجود دارد، افزود: در ماده 36 برنامه توسعه دولت مكلف به اصلاح و ارتقاء نظام بهره برداری مصرف آب شده است و باید حداقل 30درصد آب شرب مناطق جنوب كشور از طریق شیرین كردن آب دریا تامین می شد كه متاسفانه تحقق پیدا نكرده است در همین برنامه، وزارت نیرو مكلف به تامین، بازسازی و ساخت 70 درصد آب شیرین كن های مورد نیاز شده است كه این مورد نیز محقق نشده است.

خدابخشی در پایان گفت: دولت مكلف به تامین آب شرب برای مردم هست حتی مناطق خودگردان كه توان پرداخت حق انشعاب آب شرب را ندارند باید حداقل امكانات لازم مانند تامین مكان ذخیره سازی آب به آنها ارائه شود.

دغدغه همه نمایندگان مجلس مشكلات آبی استان ها است

در ادامه محمدرضا دشتی اردكانی رییس فراكسیون گردشگری مجلس در خصوص این موضوع گفت: مشكل آب، مشكل كل كشور است و در مجلس نیز تمام نمایندگان دغدغه مشكلات آبی استان خود را دارند، امیدوارم با تدبیر نمایندگان مجلس در تخصیص اعتبارات مناسب برای این حوزه، مشكلات آبی استان ها كاهش یابد.

وی ادامه داد: برای حل مشكلات آبی استان یزد در تلاش هستیم آب از طریق فاو یا دریای عمان به كویر مركزی انتقال دهیم و پیش بینی های لازم انجام شده است.

بخش عمده مشكلات آبی به مدیریت برمی گردد

در ادامه عبدالله ایزدپناهنماینده مردم ایذه و باغملك در این خصوص گفت در استان خوزستان دچار تنش های آبی هستیم و مردم مشكل كمبود آب شرب دارند كه تغییرات شرایط اقلیمی و كاهش بارندگی ها در این خصوص تاثیر گذار بوده ولی قطعا عوامل دیگری چون مدیریت ناكارآمد نیز وجود دارد.

وی تاكید كرد: بخش عمده مشكلات آبی خوزستان به حوزه مدیریتی بر می گردد زیرا برخی پروژه های آبی آماده بهره برداری بوده ولی انجام نمی دهند و گاها پروژه ها سال ها متوقف می شود و هیچ اقدامی در خصوص پروژه های نیمه تمام انجام نمی شود همچنین در حوزه كشاورزی همچون حوزه آب شرب شاهد مدیریت های اشتباه هستیم.

مجلس از حوزه آب حمایت ویژه كرد

در ادامه علیرضا طباطبایی مدیركل دفتر نظارت به بهره برداری آب شركت آب و فاضلاب كشور در خصوص منشا تنش های آبی كشور گفت: یكی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در این تنش ها عدم آمایش سرزمینی است زیرا پراكندگی جمعیتی و نوع كشاورزی در این مشكلات تاثیرگذار است.

طباطبایی در خصوص راه حل های موجود برای رفع تنش های آبی گفت: شرایط اقلیمی كشور در حال تغییر است و طرح هایی كه جهت جلوگیری از تنش های آبی وجود دارد برای یك دوره زمانی مشخصی پاسخگوی نیازهای آن دوره بوده اند ولی الان شرایط اقلیمی مانند تغییر میزان بارش ها رخ داده است.

وی تاكید كرد: مجلس شورای اسلامی در خصوص اعتبارات آبی در سال 1400 تخصیص های خوبی را انجام داد و حمایت ویژه ای از حوزه آب انجام دادند كه بنده به نمایندگی از شركت آب و فاضلاب از همه نمایندگان مجلس تشكر می كنم.

دسترسی سریع