برنامه مستند «چراغداران» رادیو فرهنگ امروز سه شنبه 4 آبان ماه به گرامیداشت علی تجویدی؛ نوازنده صاحب سبك و خالق آهنگهای اصیل ایرانی اختصاص دارد.
در برنامه « چراغداران» كه شرح كوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی كشورمان است امروز استاد بهروز رضوی بخش هایی از داستان زندگی نوازندهٔ ویلن و سهتار، آهنگساز، پژوهشگر و نویسندهٔ كشورمان ؛ علی تجویدی را روایت می كند.
علی تجویدی متولد 15 آبان 1289 خورشیدی اصالتش به شهر اصفهان بازمی گشت و از كودكی موسیقی را نزد پدرش هادی خان تجویدی شروع كرد زیرا پدرش هنرمند بزرگی بود.
هادی تجویدی هم دستی به قلم نقاشی و هم دستی به ساز داشت. وی در نقاشی از شاگردان كمال الملك و در موسیقی از شاگردان بااستعداد و چیره دست درویش خان بود. خانواده علی تجویدی همگی هنرمند بودند به طوری كه برادرانش محمد و علی اكبر از نقاشان مشهور ایران بودند.
علی تجویدی موسیقی را با ساز فلوت شروع كرد و نزد ظهیرالدینی مشق نت نویسی كرد و تنها 16 ساله بود كه به كلاس سپهری برای فراگیری ویولن می رفت و برای این كه به طور تكمیلی این ساز را یاد بگیرد به مدت 2 سال از محضر حسین یاحقی استفاده كرد و سپس نزد ابوالحسن صبا رفت و به مدت 8 سال در كلاس های این استاد بزرگ نیز شركت كرد و علاوه بر ویولن به فراگیری ساز سه تار مشغول شد.
سبك نوازندگی تجویدی خاص و منحصر بفرد بود به طوری كه قدرت آرشه و تكنیك برجسته او در استفاده از ظرایف موجود در موسیقی كلاسیك مثل پوزیسیون های بالا تا نزدیك خرك و آرشه پرانی های خاص بسیار تحسین برانگیز و زیبا بود.
وی نه تنها در نوازندگی بلكه در آهنگسازی نیز استعداد و تبحر خاصی داشت به طوری كه آهنگ های ماندگاری را برای موسیقی ایران ساخت و در این مسیر با هنرمندان مستعد و نامی كشور همكاری های فراوان داشت.
وی آثار فراموش نشدنی متعددی از خود به جای گذاشته كه در میان آنها میتوان به ترانه «آزادهام» در دستگاه سه گاه اشاره كرد كه روی شعری از رهی معیری ساخته شده است.
ترانههای مرا عاشق شیدا شعر منیر طاها و با صدای بنان، چرا سفر رفتی شعر از معینی كرمانشاهی و رفتم و بار سفر بستم از دیگر آثار معروف او هستند. علی تجویدی همچنین تالیفی سه جلدی با عنوان موسیقی ایرانی از خود به جای گذاشته است.
علی تجویدی آهنگساز و نوازنده نامی ویولن، پس از تحمل بیش از 4 سال بیماری طاقت فرسا، بامداد 24 اسفند در 86 سالگی درگذشت.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:15 روی موجاف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .