كتاب «چگونگی موسیقی ایران: كندوكاوی در گونههای موسیقی» نگارش و گزینش ارشد تهماسبی توسط موسسه ماهور منتشر شد.
موسسه فرهنگی – هنری ماهور كتاب «چگونگی موسیقی ایران: كندوكاوی در گونههای موسیقی» نگارش و گزینش ارشد تهماسبی را با شمارگان هزار نسخه، 488 صفحه و بهای 180 هزار تومان منتشر كرد.
این كتاب میتواند برای كسانی هم كه تخصصی در موسیقی ندارند خواندنی باشد؛ و این دوكارهبودنش هم به «موضوع» كتاب ربط دارد و هم به نحوه تدوین آن. هواداران موسیقی و دوستدارانِ فرهنگ ایران بهصورت عام، با خواندن این كتاب خواهند دانست كه آواز و رِنگ و تصنیف و ترانه و چهارمضراب و پیشدرآمد و… چه فرقی دارند، چه پیشینهای داشتهاند و در گذر زمان به كجا رسیدهاند و...
در لابهلای كتاب و متناسب با موضوع اصلی، مطالبی نیز مرتبط با چگونگی نگرش مردمان و زمامداران و خودِ اهالی این هنر به موسیقی، مطرح شده است.
ارشد تهماسبی از شخصیتهای مهم در موسیقی ایران است. وی همكاریهای متعددی با حسین علیزاده در زمینه همنوازی و اجرای كنسرت داشتهاست. او با علیزاده در آلبومهای شورانگیز، راز و نیاز، صبحگاهی، دلشدگان و همنوایی همكاری كرده و همچنین كنسرتهای بسیاری با علیزاده در اروپا و آمریكا اجرا كردهاست. ارشد طهماسبی كتابهایی در مورد موسیقی ایرانی منتشر كرده و كاستها و سیدیهای متعددی نیز در این زمینه ارائه كرده است. مهمترین فعالیت وی در سالهای اخیر ایجاد مركزی برای معرفی ساز تار، به نام «جایگاه تار»، بوده است. در این مركز، سازهای قدیمی، وسایل شخصی استادان تارنواز، مضرابهای تارنوازان قدیم و اسناد تاریخی موسیقی ایران موجود است.
«تصنیفهای عارف»، «سه چهار مضراب»، «سیر در سیارهها: بررسی گوشههای سیار، فواصل ممنوع و بسترهای نو»، «صد و یك پیش درآمد»، «كتاب گوشه: فرهنگ نواهای ایران»، «مجموعه آثار درویش خان»، «مجموعه آثار ركن الدین خان»، «وزن خوانی واژگانی: روشی ابداعی» و «عشق ماند» از جمله كتابهای منتشر شده تهماسبی است.
همچنین كتابهای «برنامه دشتی» اثر موسی معروفی، «ردیف آقا حسینقلی» و «ردیف عالی استاد علی اكبر خان شهنازی» هر دو اثر فرهاد ارژنگی با كوشش و ویرایش تهماسبی منتشر شدهاند. در پنجمین جشن موسیقی ما كه دی 1397 برگزار شد. تندیس طلاییِ آلبوم موسیقی برگزیده موسیقی سنتی و دستگاهی ایرانیِ بیكلام، به ارشد طهماسبی و داریوش زرگری برای آلبوم «آثار درویشخان» اهداء شد.
منبع: مهر