كتاب «جامعه انحطاطزده» نوشته روس دوتات با ترجمه حمیدرضا غلامزاده نطنزی توسط انتشارات سروش منتشر و راهی بازار نشر شد.
كتاب «جامعه انحطاطزده» نوشته روس گرگوری دوتات بهتازگی با ترجمه حمیدرضا غلامزاده نطنزی توسط انتشارات سروش منتشر و راهی بازار نشر شده است.
اینكتاب هم مانند كتاب «در سایه قرن آمریكایی؛ ظهور و افول قدرت جهانی آمریكا» نوشته آلفرد مككوی كه سروش بهتازگی ترجمه آن را منتشر كرده، درباره افول آمریكاست و تولید مشترك اینانتشارات و موسسه مطالعات آمریكای شمالی و اروپای دانشگاه تهران است.
هراس از افول در گفتمان سیاسی و نخبگان ایالات متحده از بدو ورود اولین اروپاییان و پیش از استقلال مستعمرات و تشكیل كشوری به نام ایالات متحده در قاره جدید، تا امروز مطرح بوده و بحث تازهای نیست. هرچند تحقق وعده رویای آمریكایی كه شامل دموكراسی، آزادی، فرصت و حقوق برابر بود، بهدلیل وجود بردهداری، شرط مالكیت برای رایدادن، عدم امكان رایدادن زنان و سیاهپوستان، از قدیم و از همان سرآغاز تشكیل آمریكا چالش برانگیز بود، با اینحال اینكشور برای بسیاری، تا مدتها مترادف سرزمین فرصتها بود.
كتابی كه روس دوتات با عنوان «جامعه انحطاطزده» درباره افول آمریكا نوشته، اینمساله را از دید نویسندگان مختلفی كه به آن پرداختهاند، بررسی میكند. ایننویسنده متولد سال 1979 است و نسخه اصلی اینكتابش، فوریه سال 2020 با عنوان «جامعه منحط: چهطور قربانی موفقیتهای خود شدیم» منتشر شد. موسسه مطالعات آمریكای شمالی و اروپای دانشگاه تهران در مقدمهای كه برای اینكتاب نوشته به اینمساله اشاره كرده كه افول، مفهومی پیچیده و چندلایه است و با فروپاشی تفاوتهای زیادی دارد و از آنجایی كه اینمفهوم از ابتدای تاریخ تشكیل آمریكا مطرح بوده و در دورههای خاصی از تاریخ آمریكا پررنگ شده، باید برای مخاطب ایرانی به شكل دقیق و منطبق بر دادههای علمی و دور از پیشداوری شرح داده شود تا شناخت دقیقی حاصل شود.
كتاب پیشرو، 3 بخش اصلی با عناوین «چهار اسبسوار»، «انحطاط پایدار» و «مرگهای انحطاط» دارد كه هركدام فصولی را در خود جا دادهاند. در بخش اول، مخاطب با چهار فصل ركود، ناباوری، تصلب و تكرار روبرو میشود. بخش دوم هم دربرگیرنده اینفصول است: به راحتی كرخت، استبداد مهربان، در انتظار بربرها، ادا كردن حق انحطاط.
سومین بخش كتاب هم، دربرگیرنده 3 فصل با عناوین مصیبت، رنسانس و مشیت است.
در قسمتی از اینكتاب میخوانیم:
اشیای فناورانه باشكوه هم مثل آیفون وجود داشته، كه ارائه اولیهاش نزدیكترین تجربه نسل من از تجربه مشترك عجایب فناوری بود. قطعا زنان و مردانی بودهاند كه با فروش «وعده» شكوه معروف شدهاند؛ هایپرلوپ ایلان ماسك معروفترین مثال هستند و لحظاتی هم از شكوه دلتنگی و خاطرات وجود داشته است؛ مثل آخرین پرواز شاتل فضایی دیسكاوری، كه بهوسیله خطوط هوایی بوئینگ 747 به تاریخ سپرده شد و موجب شد مردم گردن بكشند تا ببینند چطور فضانورد بازنشسته از فلوریدا تا بنیاد اسمیتسونیان واشنگتن دیسی منتقل شد.
اما هایپرلوپ یك طرح اولیه است، لاسوگاس یك تصویر خیالی است، واقعیت مجازی اینگونه نیست و همانگونه كه نویسنده علمی تخیلی نیل استفانسون بعد از دیدن عبور دیسكاوری از بالای سرش نوشت، شكوه نوستالژیك آخرین پرواز دیسكاوری بیش از هر چیز فرصتهای از دسترفته را مورد تاكید قرار داد:
«زندگی من دورانی را در بر میگیرد كه ایالات متحده آمریكا قادر بود انسان به فضا اعزام كند. برخی از اولین خاطرات من از نشستن روی قالیچه جلوی تلویزیون بزرگ و سیاهوسفید و تماشای ماموریتهای اولیه پروژه جمنای بود. تابستان امسال، در سن 51 سالگی- كه خیلی پیر نیست - در تلویزیون صفحه تخت نظارهگر آخرین شاتل فضایی بودم كه از سكو پرتاب شد.»
اینكتاب با 332 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت 70 هزار تومان منتشر شده است.
منبع: مهر