كتاب «تلفّظ در شعر كهن فارسی (بهرهگیری از شعر در شناخت تلفّظهای دیرین)» نوشته وحید عیدگاه طرقبهای توسط بنیاد موقوفات محمود افشار منتشر و راهی بازار نشر شد.
كتاب «تلفّظ در شعر كهن فارسی (بهرهگیری از شعر در شناخت تلفّظهای دیرین)» نوشته وحید عیدگاه طرقبهای بهتازگی توسط انتشارات بنیاد موقوفات دكتر محمود افشار منتشر و راهی بازار نشر شده است.
نویسنده اینكتاب از نوشتن آن، دو هدف اصلی را دنبال كرده كه یكی جنبه نظری و دیگری جنبه عملی دارد. هدف نخست نشان دادن این است كه شعر فارسی را میتوان، جدا از دیگر كاربردهایش، همچون ابزاری برای تشخیص چگونگی تلفّظ برخی واژهها به كار برد و برای رسیدن به اینهدف، سرودههای شاعران پارسیگوی از آغاز تا حمله مغول (كه معمولاً سرآغاز یا پایان محدوده پژوهشهای تاریخی و ادبی قرار میگیرد) بررسی شدهاند. نویسنده در اینراه و برای تشخیص تلفّظ واژهها از نظم بهره برده است. به سخن دیگر در این كتاب وزن و قافیه و بدیع وسیلهای برای دریافت چگونگی تلفّظ پارهای از واژهها است؛ واژههایی كه نظم میتوانست بخشی از تلفّظشان را بازنمایی كند.
هدف دوم مولف كتاب پیشرو این بوده كه آگاهیهای بهدستآمده از چگونگی تلفّظ كلمهها، تا آنجا كه ممكن است، در متنشناسی به كار گرفته شود كه ابعاد گوناگونی چون تصحیح متن، شرحنویسی، درستخوانی، لغتشناسی و همانند آن دارد.
اینكتاب تصوّر معمول را درباره پارهای از تلفّظهای فارسی دقیقتر میكند و توده دانستههای زبانیای را كه معمولاً در ذهن پژوهشگران آشنا با زبان و ادب فارسی شكل میگیرد، به آگاهیهای دارای جزئیات بدل میسازد و تا آنجا كه ممكن است اظهارنظرهای حدودی و تخمینی را به گزارههای مرزبندیشده دگرگون میكند. دیگر این كه اهمیت توجّه به ویژگیهای آوایی را در متنشناسی نشان میدهد و به گونهای روشمند و كارآمد و به دور از حدسهای شخصی مبتنی بر شمّ و سلیقه به اثبات میرساند.
اینكتاب با 875 صفحه، شمارگان هزار و 650 نسخه و قیمت 175 هزار تومان منتشر شده است.
منبع: مهر