تاریخ كتابهای بریل در ایران

رادیو كتاب برنامه ای از گروه كتاب رادیو فرهنگ است كه سه شنبه ها به موضوع تاریخچه ی چاپ و نشر می پردازد . روز گذشته به مناسبت روز جهانی عصای سفید ،تاریخ كتابهای بریل بررسی شد .

1398/07/24
|
15:58

رادیو كتاب برنامه ای از گروه كتاب رادیو فرهنگ است كه سه شنبه ها به موضوع تاریخچه ی چاپ و نشر می پردازد . روز گذشته به مناسبت روز جهانی عصای سفید ،تاریخ كتابهای بریل بررسی شد .
در این برنامه محمد جواد احمدی نیا كارشناس مجری برنامه ی رادیو كتاب با دكتر علی اكبر جمالی مدیر انجمن نابینایان ایران گفتگو كرد .
دكتر علی اكبر جمالی مدیر انجمن نابینایان گفت : در سال 1821چند نفر از افراد نابینا متنی را كه در 9 بند درباره ی حقوق شهروندی نابینایان تنظیم شده بود به پارلمان آمریكا ارائه كردند پس از تصویب این قوانین ،15 اكتبر به عنوان روز جهانی عصای سفید نامگذاری شد .
دكتر علی اكبر جمالی در تشریح تاریخ خط بریل در ایران گفت : در سال 1304 شخص به نام كریستفل كه آلمانی بود از طریق تركیه وارد ایران شد و به تریز رفت او خط بریل را كه مخصوص نابینایان بود برای اولین بار وارد ایران كرد و تلاش نمود تا این خط را با الفبای فارسی متناسب سازی كند اما چون فارسی نمی داست با مشكلات بسیاری مواجه شد تا فردی به نام محمد علی خاموشی به كمك او آمد و الفبای بریل را تبدیل به فارسی كردند و در تین راه مشكلات بسیاری را متحمل شدند اما بالاخره در سال 1305مدرسه ای را برای نابینایان در تبریز تاسیس كردند و با تلاش بسیار در آن زمان توانستند پنج پسر نابینا را متقاعد كنند تا در كلاسهای این مدرسه شركت كنند .
دكتر جمالی در ادامه اظهار داشت : محمد علی خاموشی و كریستفل تا سال 1306 در تبریز حضور داشتند اما به دلیل مشكلاتی كه وجود داشت به اصفهان مهاجرت كردند .
پس از مهاجرت به اصفهان در سال 1308 مجوز تاسیس مدرسه برای نابینایان را اخذ كرد و در كنار آموزش های عمومی ، مهارتهای دیگری چون مهارتهای زندگی ، دامداری ، كشاورزی و .. را به نابینایان می دادند اما كریستفل در اصفهان نیز همچون تبریز با بی مهری های بسیار مواجه شدند و پس از آن اهالی اصفهان مدرسه ی ابابصیر را تاسیس كردند.
در حقیقت توسعه و ساماندهی كتابهای بریل در ایران از اصفهان آغاز شد و علی اكبر كابلی در اصفهان دستیار كریستفل بود و در حوزه ی نشر كتابهای بریل خدمات ارزنده ای را ارائه دادند .
دكر جمالی گفت : خط بریلی كه كریستفل تدوین كرد كامل نبود و حرفی چون « ژ» ، تشدید ، همزه و .. در آن تعریف نشده بود اما با تلاش این اشكالات مرتفع شد تا اینكه در سال 1306 در وزارت معارف آن زمان خط بریل به تصویب رسید و در ایران رسمیت پیدا كرد . این دستورالعمل و الفبای بریل در سال 1952-1951 به یونسكو فرستاده و به تصویب رسید و جنبه ی رسمی و بین المللی پیدا كرد .

دسترسی سریع