سالروز آغاز نبرد خرمشهر
در مورد عملیات بیت المقدس و حماسه آزادسازی خرمشهر ناگفته های فراوانی وجود دارد كه شایسته است به نحوه مطلوب، واقعی و دلپذیر برای مردم قهرمان ایران اسلامی و به ویژه نسل كنونی و همچنین آیندگان بیان شود. ناگفته هایی كه می تواند همچون چراغ فروزان، نشانگر راه پرفراز و نشیب یك ملت در طول تاریخ كشور خود باشد. نسل جوان كشور ما نیازمند شنیدن ابعاد مختلف حماسه های بی بدیل هشت سال دفاع مقدس و به ویژه عملیات بیت المقدس است. حماسه هایی كه در طول تاریخ به عنوان هویت واقعی مردم قهرمان و مسلمان ایران خواهد بود. اگر بخواهیم ابعاد پیدا و پنهان حماسه فتح خرمشهر را مورد بررسی و تحلیل صحیح و منطقی قرار دهیم، توجه به عوامل موثر در پیروزی این نبرد ضروری به نظر می رسد. در خصوص مهمترین عوامل موثر در كسب پیروزی عملیات بیت المقدس باید به چند موضوع توجه بیشتری شود. این موضوعات را می توان به شرحی كه گفته خواهد شد، در نظر گرفت.
نقش حضرت امام (ره) در هدایت و فرماندهی كلی این عملیات بسیار حائزاهمیت است. امام با درایت، ایمان قلبی و حكمت كم نظیر خود بهترین عامل تقویت روحیه و ایجاد حس شجاعت و جرات در بین فرماندهان و رزمندگان بود كه البته تحلیل دقیق این موضوع در توان من نیست. نقش مردم و نیروهای بسیجی در این عملیات دومین عامل موفقیت و پیروزی خواهد بود.
شاید اگر ادعا كنم كه در نبردهای سنگین و ماجراهای عجیب این نبرد منحصر به فرد، مهمترین و اصلی ترین نقش را در مناطق عملیاتی نیروهای مردمی و بسیجی ایفا كردند، گزاف نگفته باشم؛ مردمی كه در پشتیبانی جنگ، اعزام نیرو، شركت در نبردهای سنگین و اصولاً شكستن خط دشمن، مقاومت در مقابل پاتك های سنگین دشمن و حتی بسته بندی مواد غذایی رزمندگان حرف اول را زده اند.
در عملیات بیت المقدس كه منجر به فتح خرمشهر شده، 70 هزار نفر از نیروهای مردمی در قالب یگان های سپاه پاسداران سازماندهی شدند و به عنوان شاخص ترین نیروهای عمل كننده وارد معركه كارزار شدند. شاید به كرات خانواده هایی را بتوان یافت كه در مرحله اول عملیات بیت المقدس فرزندشان شهید شده و در مرحله دوم فرزند دیگر خود را اعزام كرده اند و حتی در مرحله سوم، فرزند سوم خود را عازم مناطق عملیاتی كرده بودند. انسان با دیدن چنین مردمی تنها خاطره روز عاشورای حسینی را می تواند برای خود تداعی كند.
در عملیات بیت المقدس یگان زرهی سپاه حدود 380 تانك و نفربر به صورت سازماندهی شده وارد معركه كرده بود. شاید بیان این مطلب جالب باشد كه تمام این ادوات در عملیات های قبلی یعنی ثامن الائمه، طریق القدس و فتح المبین از دشمن به غنیمت گرفته شده بود كه پس از سازماندهی در قالب گروهان ها، گردان ها و نهایتاً لشكر زرهی سپاه وارد منطقه شدند. به همین ترتیب توپخانه سپاه تجهیز و سازماندهی شد و حتی امكانات وسیعی در خصوص اسلحه انفرادی رزمندگان كه همان اسلحه كلاشینكف باشد به دست آمد.
بچه های ما در مقابل چنین ارتش و فرماندهی در جبهه دشمن به نبرد با او مشغول بودند. حال تصور كنید شرایطی را كه عقبه رزمندگان ما رودخانه كارون بود و با پشتیبانی بسیار محدود. دشمن مقاوم و كارآزموده و مجهز به مدرن ترین سلاح های جنگی اگر دشمن متوسل به یك تك گسترده می شد، تمام بچه های ما درون رودخانه كارون ریخته می شدند. سوال اینجاست كه چگونه نیروهای بسیجی كه تنها 3 ماه دوره آموزش ابتدایی نظامی دیده بودند، در مقابل چنین دشمنی مقاومت و پایداری كردند؟ روحیه بسیجیان رزمنده در عملیات بیت المقدس به گونه ای بود كه اصلاً متكی به جاده، عقبه پشتیبانی كننده و غذا و مهمات نبودند. آنها فقط روحیه جهاد، ایثار، شهادت و دفاع از وطن را در خود پرورش داده بودند.
به روایت سردار فتح الله جعفری