گفتگو با آقای بیرانوند كارشناس میراث فرهنگی
بیرانوند در این برنامه در مورد شهر زیبای خرم آباد صحبت كرد و گفت :
خرم آباد یك منظر طبیعی بسیار زیبا داشته است و به همین دلیل به این نام معروف شده است. این روایت ها از قرن هفتم هجری در مورد این شهر جاری بوده است.او در ادامه افزود :
ما از حدود 54 هزار سال قبل سابقه حضور انسان را در دره خرم آباد داشته ایم. شهری كه امروزه از آن به نام خرمآباد نام برده میشود از نخستین سكونتگاههای مردم ایران به شمار میرود، آبشارهای زیبا، سرابها، دریاچه كیو، پاركهای جنگلی، آبسرده، بیدهل، گلستان، رباط، زاغه، آبشار بیشه و … از جمله جاذبههای و منظر طبیعی این شهرستان محسوب میشود.
رودخانههای كشكان و خرم آباد از این شهر عبور میكند و ارتفاعات «مخمل كوه»، «یافته»، «سفید كوه»، «هشتاد پهلو»، «كوكلا»، «تاف» و … از مهمترین كوههای آن به شمار میرود.
اهمیت این شهرستان علاوه بر موقعیت استراتژیك آن به عنوان پل ارتباطی شمال به جنوب به آثار تاریخی و ما قبل تاریخ موجود در این شهرستان بازمی گردد.
غارهای پیش از تاریخ «كنجی»، «یافته»، «پاسنگر»، «گر ارجنه»، «قمری»، پل «شاپوری»، قلعه «فلك الافلاك»، آسیاب «گبری»، «گرداب سنگی»، «مناره آجری»، مقبره «بابا طاهر»، «سنگ نوشته»، پل «صفوی»، حمام «گپ» و … از جمله آثار تاریخی موجود در این شهرستان است.
او در ادامه در مورد قلعه فلك الافلاك صحبت كرد و گفت :
دژ شاپورخواست در دوران ساسانیان ساخته شد اما در دوران قاجار نام آن به قلعه فلك الافلاك تغییر یافت. قلعه بر فراز تپه ای نزدیك به شهر خرم آباد ساخته شده است. در گذشته دوازده برج درون قلعه خرم آباد قرار داشت كه تنها هشت مورد از آن ها توانستند از گذر زمان جان سالم به در ببرند. امروزه قلعه تبدیل به نمادی از شهر خرم آباد و استان لرستان شده است.
سر انجام در سال 1349 قلعه خرم آباد در آثار ملی ایران به ثبت رسید و چند سال بعد تبدیل به موزه ای شد كه امروزه در آن آثار بسیار ارزشمندی نگهداری می شود. در سال های اخیر با مرمت نمای بیرونی و داخل قلعه موزه های باستان شناسی، مردم شناسی، آزمایشگاه مرمت اشیاء، مركز فروش تولیدات فرهنگی و چایخانه سنتی در این مجموعه فرهنگی تاریخی راه اندازی شده است.
بیروانوند در پایان گفت : حمام در شمال اولین حیاط قرار دارد و چاه نیز در نزدیكی آن حفر شده است تا بتوانند آب مورد نیاز برای مصرف در حمام را به راحتی تامین كنند. تا اواخر حكومت قاجاریان از حمام استفاده می شد و آثار به جا مانده از این دوران هنوز قابل مشاهده است. چاه نیز در كنار حمام بود و در پشت یك طاق بلند حفر شده بود. چاه با استفاده از برش های صخره به سرچشمه آب گلستان راه یافته است و تا 40 متری عمق زمین پیش رفته است. در زمان های قدیم آب مورد نیاز ساكنان قلعه فلك الافلاك از این چاه تامین می شد و امروز نیز قابلیت بهره برداری از آن وجود دارد.