گفتگو با دكتر علی شاكر پژوهشگر هوش مصنوعی در برنامه هفت اقلیم
دكتر علی شاكر در این برنامه در مورد پیچیدگی های هوش مصنوعی صحبت كرد و گفت :
پیشینه هوش مصنوعی به كشف رمز دستگاه هوشمند در جنگ جهانی دوم بر می گردد. او در ادامه افزود :
برنامه های هوش مصنوعی میتوانند بر روی سیستمهای ربات تعبیه شوند و با ادغام در یكدیگر، رباتهای با هوش مصنوعی را ایجاد كنند. هوش مصنوعی نقشی كلیدی در هوشمندسازی رباتها دارد و از سوی دیگر، رباتیك، هوش مصنوعی را وارد دنیای واقعی میكند و با اشیا و زمان های واقعی مواجه میكند.
به این ترتیب، در كنار این كه رباتیك با اجزای مكانیكی مانند كامپیوترها، افكتورها و حسگرها سر و كار دارد، هوش مصنوعی به استدلال و درك آن كمك میكند. این دو با هم میتوانند روشهای حل مسئله جدیدی ایجاد كنند و به طور موثر عمل كنند و یكدیگر را تكمیل كنند.
رباتهای عادی معمولاً برنامه های از پیش تعیین شدهای دارند تا مجموعه خاصی از وظایف را با در نظر گرفتن محدودیتهایی انجام دهند. اما یك ربات هوشمند می تواند كارهایی مانند درك، تجزیه و تحلیل را به صورت مستقل انجام دهد.
یكی دیگر از مزایای استفاده از هوش مصنوعی در رباتیك، بینش كامپیوتری است. بینش كامپیوتری یك نوآوری تحت هوش مصنوعی است كه به ربات كمك میكند تا نقش مهمی در فعالیتهای امنیتی، بهداشتی، سرگرمی و… ایفا كند. در واقع، این نوآوری میتواند اطلاعات مهم را به طور مستقل از یك یا چند تصویر شناسایی، تجزیه و تحلیل و درك كند و به طور خلاصه درك بصری را امكان پذیر كند.
برخی از نمونه های كاربردی درك بصری عبارت اند از:
تشخیص، تفسیر و تبدیل متن دستنویس یا اسكن شده به متن قابل اجرا
تشخیص چهره و شناسایی حالات مختلف انسان كه به مجموعه اطلاعات مرتب شده و یادگیری می افزاید
تشخیص اشیا كه میتواند به ثبت داده ها همراه با تخمین فاصله بین جسم و ربات كمك كند.
حوزه هایی كه بینش كامپیوتر میتواند به آنها كمك كند عبارت اند از: كشاورزی، صنعت، تشخیص چهره، پزشكی قانونی، امنیت، نظارت بر آلودگی، رباتیك، حمل و نقل، تشخیص حركت، وسایل نقلیه خودكار، كمك های پزشكی و انواع تشخیص ها.
شاكر در پایان گفت :
ربات های دارای هوش مصنوعی در حقیقت پل ارتباطی بین هوش مصنوعی و رباتیك هستند. می توان گفت بسیاری از ربات هایی كه تا قبل از سال های اخیر ساخته شده بودند، دارای هوش نبودند. بسیاری از این ربات ها همان طور كه گفته شد، برنامه ریزی شده اند تا یك سری حركت تكراری را انجام دهند و برای انجام این كارها نیازی به هوش مصنوعی نیست. این ربات ها در نحوه عملكرد بسیار محدود هستند و هوش مصنوعی كمك كرده است كه بتوانند وظایف پیچیده تر و سخت تری انجام دهند.