بررسی «ویژگیهای شعر شاه چراغی» در برنامه «ققنوس»
خلیل شفیعی شاعر و پژوهشگر درگفتگو با برنامه «ققنوس»، «شعر شاه چراغی» را از زیر مجموعههای «شعر رضوی» دانست و گفت: رویكرد شاعران «شعر شاهچراغی» در طول تاریخ متنوع و با فاصله زمانی بوده است؛ مثل شعر معروف «وصال» كه برای ایشان چنین سروده است؛
«ای بر سر سروران سری كرده
بر تارك چرخ افسری كرده»
ونیز شاعرانی مثل «شوریده شیرازی» درباره این حضرت سرودههایی دارند ولی بعد از اینكه شاهچراغ به عنوان سومین حرم اهل بیت شناخته و اعلام شد حركتهای جدید و فرهنگی شروع شد كه یكی از آنها همین «انجمن ادبی آستان مهر» بود، كه درپی آن فراخوانهای متعدد دركنار كنگرههای مختلف و متعدد برگزار شد و اینها منجر به چاپ دهها كتاب شعر در مورد حضرت شاهچراغ شد و اینگونه «شعر شاه چراغی» در «ادبیات رضوی» شناسنامه پیدا كرد؛ بگونهای كه كمتر شاعر آیینی پیدا میشود كه شعر درباره این بزرگوار نداشته باشد.
وی در تشریح ویژگی «شعر شاهچراغی» گفت: با توجه به شخصیت حضرت شاه چراغ(ع) دو عنوان و موضوع در «اشعار شاهچراغی» بسیار دیده میشود؛
-حضرت شاهچراغ، برای امام رضا(ع)، نقش حضرت عباس برای امام حسین(ع) را ایفا میكند و به شهادت میرسد؛ یعنی از ایشان با لقب «ابوالفضل رضا» یاد میشود.
- لقب و عنوان «امین ولایت» بودن حضرت شاهچراغ، كه پس از شهادت امام موسی كاظم(ع)، ایشان بنابر وصیت پدر، حضرت رضا(ع) را، امام معرفی كردند و بیعت ها را به امام رضا رساندند.
وی افزود: دركنار این دو موضوع، ارادتهایی است،كه هركس با دل خود سعی كرده به این بزرگوار ارائه دهد و مضمونهای جدیدی بیافریند كه ما در اشعار آیینی دیگر كمتر دیدهایم.
شفیعی با اشاره به تاثیر حادثه تروریستی شاهچراغ بر شعرهای سروده شده پس از این حادثه گفت: پس از این حادثه، بحث «حماسه و مظلومیت» زائرانی كه به شهادت رسیدند، و بحث «رهایی و مقاومت در برابر ظلم جهانی» نیز به مضامین و مفاهیم موجود در شعر شاهچراغی اضافه شده است. البته دركنار شعرهای با لهجه شیرازی، كه درعین بار عاطفی زیاد، از اندیشه بسیار عمیقی در مبارزه با ظلم برخوردارند.