بررسی جایگاه "عقلانیت و منطق در عاشورا" در برنامه "سفر شهادت"
سیدمهدی موسوی: عاشورا بر پایه منطق "قرار دادن هر چیز در جای خویش" شكل گرفت.
سیدمهدی موسوی، نویسنده و پژوهشگر، درگفتگو با برنامه "سفر شهادت" با موضوع "عقل و عقلانیت و منطق در عاشورا" گفت: عاشورا بر پایه منطق "قرار دادن هر چیز در جای خویش" شكل گرفت؛ آنچنان كه امام حسین(ع) توانست بین منطق، اخلاق و عاطفه جمع كند، و این ویژگی عقلانیت عاشورایی است.
وی تاكید كرد: همه انبیا الهی و اصلاً جریان امامت و ولایت آمدهاند كه گنجینههای عقل، كه در ذات بشر است را آشكار كنند و در راس مدیریت اجتماعی قرار دهند، و رسالت پیامبر هم بر پایه چنین منطقی، كه "همه امور باید در جای خودش قرار گیرند" آغاز شد. و برهمین اساس، ایشان توانست مدینه فاضله خویش را ایجاد كند.
وی عقل را دارای 4ساحت؛ عقل تجربی، عقل تجریدی، عقل نیمه تجریدی، و عقل ناب دانست و گفت: عقل ناب در جریان ولایت تجلی پیداكرده است، چون هم علم جامعی به همه حوادث عالم دارد و هم به تاریخ آینده توجه دارد، و آن عبرت آموزی و درس آموزی آن واقعه بزرگ را حتی برای آیندگان میبیند. و امام حسین(ع) بر اساس یك چنین عقل نابی كه به همه وجود و جهات آن اتفاقات زمینی آگاه است، یك واقعه بزرگ را طراحی و به زیبایی مهندسی میكند؛ كه عقل و اخلاق در كنار عاطفه انسانی یك واقعه بزرگ را رقم بزند.
وی همچنین با اشاره به دو كتاب "حماسه و عرفان" و "شكوفایی عقل در نهضت حسینی" از آیت الله جوادی آملی گفت: ایشان در این كتابها، یك تبیین عقلانی از نهضت عاشورا ارائه میدهند، كه برای علاقمندان بسیار راهگشاست.