محمدرضا كارگر: موزه "چینی خانه اردبیل" گنجینه ای ارزشمند، در زمینه تاریخ عرفان است.
دكتر محمدرضا كارگر، مشاور عالی معاون سازمان میراث فرهنگی، در گفتگو با برنامه "سرزمین من" گفت: موزه "چینی خانه اردبیل" گنجینه ای ارزشمند، در زمینه تاریخ عرفان است.
وی شهر اردبیل را یكی از تاریخی ترین و زیباترین شهرهای ایران دانست و گفت: یكی از آثار تاریخی شناخته شده و بسیار زیبای این دیار "بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی" است كه متعلق به جد مادری خاندان صفویه است. "شیخ صفی الدین اردبیلی" از عرفای قرن8 و جد اصلی خاندان صفوی است، صفویه در دوران طلایی اسلامی در ایران، مقبره بسیار زیبایی را در مزار ایشان بنا كردند و تعدادی از پادشاهان صفوی هم با صندوقچه های زیبا و با ارزش از نظر هنری در این محل دفن شده اند، در مجاورت یكی از رواق های "بقعه شیخ صفی" تالاری قرار دارد كه هم اكنون با نام "چینی خانه" یا "موزه چینی های اردبیل" شناخته می شود. این تالار زیبا در زمان حكومت شاه عباس صفوی توسط شیخ بهایی بزرگ طراحی و ساخته شده است و قریب به 400 سال قدمت دارد.
وی افزود: "موزهٔ چینیخانه اردبیل" در داخل مجموعه آرامگاه "شیخ صفیالدین اردبیلی" قرار دارد كه خاندان صفوی تمام هدایای داخلی و یا خارجی كه به پادشاهان صفوی داده میشد، خصوصاً هدایای دولت چین را، به جدشان اهدا و آنها را در این محل جمع آوری كردند.
وی با اشاره به اینكه "چینی خانه" 1256 محفظه دارد كه در آنها حدود 100 قطعه اشیا و ظروف چینی مربوط به دوران صفوی نگهداری میشود، افزود: نكته جالب این بنا كه در نگاه اول توجه را جلب میكند، آن است كه معماران آن دوره، یك فضای بسیار مناسبی را برای این هدایا طراحی كردند؛ بگونهای كه معماران برای هر اثری، براساس ابعاد و اندازه آن اثر، مكانی را در آن بنا طراحی و ایجاد كرده اند، كه این تدبیر و هنرآفرینی، هم یك گنجینه با ارزش از نظر بنا و هم آثار و هدایا را برای ما به یادگار گذاشته است و هم تاریخ عرفان را حفظ كرده است.