نمایشی در دل تاریخ

گفتگو با بازیگر نمایش كابوس های آن كه نمی میرد به كارگردانی نادر فلاح

1402/02/04
|
12:46

بهزاد اقطاعی در گفتگو با رادیو فرهنگ گفت :
دكتر امیر حسین طاهری، نویسنده این اثر با متنی كه نوشته بودند من را تحت تأثیر قرار دادند. متن در موردیك بزنگاه تاریخی است كه برای همه ما ایرانیان حائز اهمیت است. اقطاعی در ادامه در مورد فعالیتش با نادر فلاح صحبت كرد و گفت :
پیش از این در كارهای زیادی با نادر فلاح هم كار بودم. در بیش تر كارها من كارگردان و نادر فلاح بازیگر آن نمایش بود. اما این بار قرعه جور دیگری رقم خورد و منجربه آن شد كه من در این نمایش، بازیگر نقش علی اكبر دهخدا باشم. اقطاعی در ادامه گفت : تاریخی بودن نمایشنامه دلیل انتخاب من نبود بلكه محتوای آن و همذات پنداری با نقش علی اكبر دهخدا سبب شد تا من این نمایشنامه را برای بازی انتخاب كنم. من پیش از این نمایش اطلاعات جامع و كافی از شخصیت علی اكبر دهخدا نداشتم اما این نمایش باعث شد تا رویكرد من نسبت به این شخصیت و سایر شخصیت های تاریخی ماندگار عوض شود. دهخدا در طول 77 سالی كه عمر كرده 7 پادشاه را دیده است یعنی از زمان مرگ ناصرالدین شاه تا زمان پهلوی دوم زندگی كرده است. دهخدا بعد از سال‌ها كار فرهنگی در زمان ملی شدن صنعت نفت دوباره فعالیت سیاسی را شروع و از مصدق حمایت می‌كند كه همین مساله باعث می‌شود كه محمدرضا شاه با او زاویه پیدا كند و دادستانی ارتش نیز او را احضار می‌كند. در این احضار او را در سرمای زمستان ساعت‌ها معطل می‌كنند كه باعث می‌شود از خستگی و ناتوانی بیهوش شود. بعد از بیهوش شدن دهخدا، او را سوار ماشین كرده و جلو در خانه‌اش می‌اندازند تا اگر فوت كرد، مرگش گردن ارتش نیفتد. دهخدا بعد از این ماجرا تب می‌كند و ذات‌الریه می‌گیرد كه نمایش ما نیز همین مقطع را به تصویر می‌كشد و در این فاصله تب‌آلودگی و رنج جسمانی به مرور ذهنی زندگی دهخدا می‌پردازد تا بخش‌هایی از تاریخ زندگی‌اش را به تصویر بكشد. از آنجا كه نمایش فضای ذهنی دهخدا را به تصویر می‌كشد در صحنه‌پردازی، نورپردازی، طراحی حركت و بازی‌ها به مكتب اكسپرسیونیستی نزدیك است.
اقطاعی در پایان گفت :
علاقه مندان را به دیدن این نمایش دعوت می كنم. آن ها برای ما سرمایه هستند و به همین خاطر احترام زیادی برایشان قائل هستیم.

دسترسی سریع