آخرین وضعیت سینمای كودك و نوجوان در ایران

گفتگو با سعید هاشم زاده منتقد سینما و محمد خیر اندیش كارگردان

1401/12/21
|
19:35

هاشم زاده: مخاطب سینمای كودك را دست كم گرفته ایم.

هاشم زاده، كارشناس و منتقد سینما، در برنامه «سینما فرهنگ» با موضوع «بررسی سینمای كودك‌و‌نوجوان» گفت: درحوزه سینمای كودك عقب مانده ایم؛ چراكه مخاطب سینمای كودك را دست كم گرفته ایم.
وی افزود: شناخت ناكافی و غیرروزآمد و دور از واقعیت كودك و نوجوان، موجب شده است كه آثارمان با مخاطب ارتباط نگیرد؛ تا آنجا كه حتی تولید آثاری مثل «كلاه قرمز»ی جدید و «مدرسه موشها»ی جدید كیفیت نازلی دارد و مخاطب را صرفا از منظر نوستالژیك جذب میكند، درنتیجه در این حوزه سینمای جهان بسیار جلوتر از ماست.
وی همچنین تعلیم و تربیت را از كاركردهای اصلی تولیدات و فعالیتهای هنری، ادبی و سینمایی حوزه كودك عنوان كرد و گفت: از زمان تولید «جادوگر شهر اُز» تا امروز، و از هالیوود گرفته تا انبوه فیلمهای فانتزی، هر فیلمی به تولید یك درونمای تربیتی و تعلیمی فكر میكند، ولی ما در سینمای ایران بدلیل؛
-نبود آمار جامعه شناسانه از پیشرفتها و الگوهای كودكان
-و سپردن امر تعلیم و تربیت به آموزش و پرورش، این امر را نادیده گرفته ایم، لذا در طول تاریخ بیش از صد ساله سینمای ایران تنها حدود 10 فیلم شاخص و با كیفیت برای كودكان داریم، البته فیلم درباره كودك زیاد داریم اما برای بزرگسالان است.

محمد خیراندیش: سینمای كودك و نوجوان، برای كودك است نه درباره كودك.

محمد خیراندیش، نویسنده و كارگردان انیمیشن «پسر دلفینی» درگفتگو با برنامه «سینما فرهنگ» گفت: برخلاف آنچه غالبا به اشتباه برداشت و تفسیر میشود، سینمای كودك و نوجوان، برای كودك است نه درباره كودك.
وی با تاكید بر پرهیز از نصیحت در سینمای كودك ‌‌و نوجوان گفت: «نصیحت گویی بجای قصه گویی» و «انتخاب زبان بچگانه و الكن» كه بچه ها خوششان نمی آید باعث میشود آنها كار را پس بزنند.
وی همچنین موفقیت انیمیشن «پسر دلفینی» را مرهونِ
-حرف زدن با بچه ها
- و جدی صحبت كردن با آنها دانست و گفت: بچه ها با «پسر دلفینی» به اندازه كافی میخندند، نگران شخصیت داستان می‌شوند، میترسند، و به اندازه كافی گریه میكنند. نباید فكر كنیم چون با بچه ها صحبت میكنیم، میتوانیم به زبان لوس و الكن و بدون درام حرف بزنیم.

دسترسی سریع