دومین جایزه دوسالانه نقد زرین

گفتگو با دكتر خدایار دبیر علمی این رویداد

1401/12/13
|
11:40

انیان جایزه ملی دوسالانه نقد زرین با لحاظ سه شاخص مهم یعنی مسئله بومی‌بودن، نوآوری نظری و رویكرد انتقادی به موضوع، در اندیشه تثبیت، تبیین و تقویت بنیان‌های ملی نقد ادبی در ایران هستند.
آیین اختتامیه دوسالانه «نقد زرین» در آستانه صدمین زادروز استاد عبدالحسین زرین‌كوب عصر چهارشنبه (دهم اسفندماه 1401) با حضور ابراهیم خدایار (دبیر جایزه نقد زرین)، علی نظری (رئیس دانشگاه لرستان)، روزبه زرین‌كوب (استاد دانشگاه تهران) و حمیدرضا شعیری (‌استاد دانشگاه تربیت مدرس) در سرای كتاب خانه كتاب و ادبیات ایران برگزار شد.
خدایار در ادامه در مورد اهمیت نقد ادبی صحبت كرد و گفت :
مرحوم زرین كوب با آن ژرف نگری كه داشت و تسلطش به چهار زبان روز دنیا منجر شد تا سنت مندرج ادبی در زبان فارسی با نقد ادبی كه ریشه ای غربی داشت گره بخورد.امروز نقد ادبی كشورمان بیش از اندازه علم‌زده است این امر آسیب زیادی را بر پیكر نقد ادبی وارد كرده است.
ئیس انجمن نقد ادبی ایران در سخنانی با اشاره به اینكه توجه به نظریه و نقد در مطالعات ادبی از اواخر دهه هفتاد به این سو در ایران به شكل چشمگیری افزایش یافته است، توضیح داد: تحولات انجام شده در این سه دهه را می‌توان ذیل سه حلقه به هم پیوسته نهادهای وابسته به دانش نقد ادبی یعنی راه‌اندازی نشریه‌های اختصاصی، تاسیس گرایش نقد ادبی و راه‌اندازی انجمن علمی نقد ادبی ایران تقسیم‌بندی كرد.

دبیر جایزه نقد زرین با اشاره به اینكه فصلنامه نقد ادبی و انجمن علمی نقد ادبی در سال 1387 در دانشگاه تربیت مدرس تاسیس شد، افزود: نشریه روایت‌شناسی به سردبیری حمیدرضا شعیری دریچه نوین دیگری را به روی مطالعات نقد ادبی گشوده و از سال 1396 گرایش نقد ادبی نیز در برخی از دانشگاه‌های ایران از جمله نخستین بار در دانشگاه تربیت مدرس راه‌اندازی شده است.

وی با بیان اینكه انجمن علمی نقد ادبی در 14 سال فعالیت خود منشا خدمات چشمگیری در حوزه‌های آموزشی و پژوهشی شده است، گفت: چاپ نشریه روایت‌شناسی و كمك به انتشار فصلنامه‌های مختلف، برگزاری هشت همایش ملی نظریه و نقد ادبی و بیش از 120 نشست تخصصی، چاپ چهار دوره مجموعه مقالات نقد ادبی با ناشران همكار، امضای تفاهمنامه با مراكز و دانشگاه‌های همسو، تاسیس حلقه‌ها و شاخه‌های نقد ادبی و نیز كمك به گسترش و نهادینه‌شدن مطالعات بین رشته‌ای در حوزه پژوهش‌های نقد ادبی، كمك به شكل‌گیری نگرش انتقادی به سنت، تغییر زاویه دید در مطالعات و میراث ادبی بخشی از فعالیت‌های انجمن علمی نقد ادبی ایران است.

دبیر دوسالانه نقد زرین شكل‌گیری بنیادهای نظری نقد ادبی ایران را مدیون كوشش‌های منتقدان بیرون از دانشگاه و استادان دانشگاه عنوان كرد و افزود: نقد ادبی امروز ما در دوره گذار از تقلید و ترجمه با عطف توجه عمیق به مبانی فكری و فلسفی شاهكارهای خودی و در نهایت حركت به سمت تثبیت بنیادهای نقد ادبی ویژه این زیست‌بوم است.
خدایار در پایان تصریح كرد و گفت: به اعتقاد زرین‌كوب دنیای بی‌ایران قابل تحمل نیست و هیچ سرزمینی در تاریخ به اندازه ایران در انسانیت و ساختن جهانی بهتر سهم نداشته است.

دسترسی سریع