ثبت میراث نا ملموس در برنامه هفت اقلیم

گفتگو با دكتر عبدالمهدی مستكین در مورد ثبت آثار فرهنگی در یونسكو

1401/09/20
|
11:30

با ثبت بیست‌ویكمین میراث فرهنگی ناملموس ایران در فهرست جهانی یونسكو، رتبه ایران با یك رده افزایش به جایگاه ششم كشورهای دارای مواریث ثبت شده در این فهرست، ارتقا یافت.
تا قبل از نشست هفدهم كمیته بین‌الدول پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسكو كه در شهر رباط مراكش برگزار شد، ایران با 17 عنصر فرهنگی ناملموس ثبت شده در فهرست جهانی یونسكو جایگاه هفتم را در جهان و جایگاه چهارم را آسیا را در اختیار داشت.
مستكین در ادامه افزود: با ثبت چهار میراث فرهنگی ناملموس در فهرست جهانی یونسكو در دوره هفدهم، جایگاه ایران در میان كشورهای دارای عناصر ثبت شده در این فهرست از رده هفتم به ششم ارتقا پیدا كرد، اما در میان كشورهای آسیای همچنان در جایگاه چهارم قرار داریم.

در رده‌بندی كشورها در حوزه ثبت میراث ناملموس تا امسال (2022 ) كشور چین با ثبت 43 اثر جایگاه نخست و سپس فرانسه با ثبت 26 اثر ناملموس مقام دوم را به خود اختصاص داده است.
در این رده‌بندی تركیه با 25 اثر در جایگاه سوم و كشورهای اسپانیا و ژاپن به صورت مشترك هركدام با ثبت 23 اثر ناملموس در فهرست جهانی یونسكو، رده چهارم جهان را به خود اختصاص داده‌اند.
ایران و كرواسی هر كدام با ثبت 21 اثر میراث فرهنگی ناملموس در فهرست جهانی به صورت مشترك در رده ششم قرار دارند، كه البته نشان از صعود یك پله‌ای جایگاه ایران در این رده‌بندی در سال 2022 است.
هفدهمین نشست كمیته بین‌ دولی پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسكو در شهر رباط مراكش ( 28 نوامبر تا 3 دسامبر 2022)، روز شنبه (12 آذر 1401) به كار خود پایان داد، ایران در این دوره 6 میراث ناملموس را كه پرونده آنها مشترك با كشورهای دیگر تدوین شد، ارائه كرد كه 4 عنصر میراث ناملموس هنرساختن و نواختن عود، مشترك ایران و سوریه، شب یلدا/ چله، مشترك افغانستان و ایران، هنر سوزن‌دوزی تركمن، مشترك ایران و تركمنستان و پرورش كرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی، مشترك ایران، افغانستان، جمهوری آذربایجان، تركیه، تاجیكستان، تركمنستان و ازبكستانو در فهرست جهانی یونسكو قرار گرفت.

در این برنامه مستكین در مورد حفاظت از آثار باستانی و فرهنگی تأكید كرد. چرا كه او حفاظت را از ثبت این میراث مهم تر دانست.

دسترسی سریع