عمران صلاحی كه با عناوینی چون آقای حكایتی و ملانصرالدین زمان نیز شناخته می شود، چهره ای مطرح در عرصه های مختلف چون شعر و نثر (داستان و فكاهی نویسی در مطبوعات)، ترجمه، پژوهش و حتی كاریكاتور به شمار می رود؛
عمران صلاحی به عنوان یكی از برجستهترین شاعران و طنزنویسان معاصر، آثار ماندگاری از خود به یادگار گذاشته است. یكی از ویژگیهای مهم طنزهای وی، استفاده از قالبهای مختلف نظم و نثر در ارایه طنز است. قالبهای نظم، شامل؛ مثنوی، غزل، قطعه، رباعی، دوبیتی، مسمط ترجیع، شعر نو و قالبهای نثر شامل؛ رمان، داستان كوتاه، نامه، سفرنامه، نمایشنامه، فیلمنامه، واژهنامه، خاطره، مصاحبه، متل، نكته، اخبار و آگهی میشود. برای نمونه از ویژگی های شعری عمران صلاحی می توان به سادگی در كلام، ایجاز، پرداختن به جزییات در شعر، آوردن تعابیر نو و تصویرسازی روشن اشاره كرد. بررسی مجموعه شعرهای عمران صلاحی و مشاهده ویژگی های شعری او در قالب ها و زمان های مختلف، تطور اندیشگی و زبانی شاعری را به ما نشان می دهد كه شامل چهار دهه تلاش مستمر در این عرصه می شود. بر این اساس فعالیتهای مـهم ادبـی دوران زنـدگی عمران صلاحی را میتوان در این موارد خلاصه كرد:
1. نوشتن آثار متنوع در زمینههای مـختلف به ویژه طنز.
2. انتشار كتابها و مجموعههای شعری
3. حضور چشمگیر در عرصه مطبوعات به ویژه مجلههای توفیق و گل آقا
4. سفر به شـهرها و كشـورهای مـتعدد برای شركت در همایشهای ادبی.
عمده شهرت صلاحی در سالهایی بود كه برای مجلات روشنفكری آدینه، دنیای سخن و كارنامه بهطور مرتب مطالبی با عنوان ثابت حالا حكایت ماست مینوشت و از همان زمان وی بر اساس این نوشتهها آقای حكایتی لقب گرفت و بعدها به وسیله انتشارات مروارید به چاپ رسید و چاپ كتاب در 1393 خورشیدی به نوبت چهارم رسید. از او آثاری به زبان تركی آذربایجانی نیز در دست است. آثار عمران صلاحی را میتوان به چند دسـته تـقسیم كرد:
1. آثار طنز، شامل: حالا حكایت ماست، از گلستان من ببر ورقی، عملیات عمرانی، موسیقی عطر گل سـرخ، گـزینه اشـعار طنز، تفریحات سالم، كلك مرغابی، كمال تعجب.
2. مجموعه شعرهای جدی، شامل: گریه در آب، قـطاری در مـه، ایسـتگاه بین راه، هزار و یك آینه، مرا به نام كوچكم صدا بزن، آن سوی نقطهچینها.
3. پژوهشها و تحقیقات ادبـی، شـامل: طنزآوران امروز ایران با بیژن اسدیپور، یك لب و هزار خنده با بیژن اسدیپور، شوخطبعی ملانصرالدّین، خندهسازان و خـندهپردازان، اولین تـپشهای عاشقانه قلبم، گفتار طربانگیز
4. ترجمه، شامل: سه مرد در یك قایق.
در مورد عمران صلاحی تعدادی كتاب و ویژهنامه منتشر شده است. كتابها بیشتر به زندگی و آثار او پرداختهاند و از میان آنها مـیتوان بـه تاریخ شفاهی ادبیات معاصر ایران به سرپرستی محمدهاشم اكبریانی اشاره كرد. این كتاب در زمان حیات صـلاحی، بـه روش مصاحبهیی انجام میشد كه با وفات وی ناتمام ماند. كاوشی در طنز ایران از ابراهیم نبوی، بیست سال بـا طـنز و برداشت آخر از رؤیا صدر از دیگر كتابهایی است كه در آنها از عمران صلاحی و آثار او سخن بـه مـیان آمـده است. ویژهنامههایی نیز كه در مجلات متعددی از جمله گوهران، شوكران، چیستا، عاشقانه (در آمریكا)، آذری و گلآقا منتشر شدهاند كه بیشتر بـه زنـدگی و بررسی شعرهای او پرداختهاند.