كمال گرایی منفی چیست و چه اثراتی بر زندگیتان دارد؟
دكتر كاشانی وحید در برنامه خشت اول گفت:
گاهی اون قدر دلمون میخواد همه چیز خوب پیش برود كه اصلا شروع به انجام كاری نمی كنیم . همین مسئله منجر به اهمال كاری می شود . چرا كه ما می خواهیم در زندگی دیكته بی نقص بنویسیم و اكثر اوقات درگیر بی نقص بودن هستیم به همین خاطر مجبور هستیم خیلی كارها را انجام ندهیم چون فكر می كنیم نمی توانیم آن را انجام بدهیم.اگر این كمالگرایی را كنار نگذاریم از خیلی فعالیت های جالب و هیجان انگیز در زندگی باز می مانیم.
كمالگرای منفی ویژگی اصلا خوبی نیست. هر چند كه كمال گرایی تا حدی متعادل میتواند مثبت باشد و زندگی را به سطحی مطلوب برساند اما اگر بیش از حد باشد، ضرر خواهید كرد. كمال گرایی منفی میتواند زندگیتان را نابود كند.
كمال گرایی منفی باعث میشود تا برای رسیدن به 100 درصد هر چیزی به شدت تلاش كنید و از آنجایی كه رسیدن به چنین نقطه و جایگاهی اصولا امكانپذیر نیست، در نهایت جز فردی خسته كه به هدفش نرسیده است، چیزی نخواهید بود. با ما همراه باشید تا از این كمال گرایی بیشتر برایتان بگوییم.
كمال گرایی منفی چیست؟
كمال گرایی تا حدی متعادل میتواند باعث شود تا استانداردها و معیارهای زندگیتان را ارتقا بدهید. ارتقای این استانداردها باعث میشود تا در مسیرهایی سطح بالا تلاش كنید و زندگیتان را مدام توسعه بدهید. اما اگر كمال گرایی منفی داشته باشید، شكستها و موانع باعث میشوند كه روحیهتان ضعیف شود و هیچگاه از خود راضی نخواهید بود.
چنین چیزی قطعا روانتان را تحت تاثیرات منفی خود قرار خواهد داد. برای اینكه زندگی شاد و بهرهوری داشته باشید باید تفاوت میان این دو را به خوبی بدانید. یعنی بدانید كه كمال گرایی منفی و مثبت هر یك چه ویژگیهایی دارند. اجازه بدهید در ادامه درباره هر یك در مباحث مختلف بیشتر برایتان بگوییم:
كمال گرایی منفی و مثبت در زمینه هدفمندی چگونهاند؟
كمال گرایان مثبت هدفمند هستند و تصویری كه از هدفشان در ذهن خود دارند باعث میشود تا شاد و باانگیزه به سمت آن در حركت باشند اما كمال گرایی منفی طوری است كه ترس از شكست و نرسیدن به بهترین جایگاه، مدام از انرژی فرد میكاهد و باعث میشود كه استرس فراوانی به او وارد شود. كمال گرایی مثبت به شكلگیری انگیزه و شادمانی در هر شخص كمك میكند اما كمال گرایی منفی باعث اضطراب و نگرانی میشود.
كسانی كه دچار كمالگرایی منفی هستند معمولا از خود ناراضیاند و خودشان را آنقدر كه باید و شاید دوست ندارند. این دوست نداشتن روی عزت نفسشان اثرات فراوانی میگذارد. عزت نفس همان احساس خوبی است كه هر فرد از خود دارد.
این احساس خوب میتواند نیروی محركهای باشد كه او را به سمت اهدافش هدایت میكند اما كسی كه مدام در پی رسیدن به 100 درصد است و نمیتواند به آن دست بیابد، از خودش ناامید میشود، دیگر خود را دوست نخواهد داشت و عزت نفس خود را به پای كمال گرایی منفی در زندگی میسوزاند. چنین رویكرد اشتباهی باید حتما كنار گذاشته شود.