برنامه «زادگاه» رادیو فرهنگ شنبه 19 شهریور با سفر به استان كرمانشاه به زادگاه مجتبی میرزاده نوازنده ویولن و آهنگساز سرمی زند.
برنامه « زادگاه» به بهانه معرفی مفاخر فرهنگی كشورمان در سفری رادیویی شنوندگان را با شهرها و روستاهای كشور آشنا می كند.
در برنامه امروز «زادگاه» شنوندگان رادیو فرهنگ در سفر به استان كرمانشاه كه زادگاه مجتبی میرزاده نوازنده ویولن و آهنگساز است با گوشه ای از زندگی این استاد موسیقی آشنا می شوند.
«مجتبی میرزاده»، نامی آشنا در عرصه موسیقی و نابغه ایی در آهنگسازی بود، كه ویلن، كمانچه، سهتار را استادانه می نواخت و معتقد بود؛ «نوازندگی در كمانچه، نباید متأثر از نوازندگی از ساز ویولن باشد؛ چرا كه روح این دو ساز، از هم جداست».
از تكنوازی ویلن در موسیقی كردی و فارسی گرفته تا نوازندگی به همراه گروه در ضبطهای استودیویی، از موسیقی محلی گرفته تا موسیقی كلاسیك غربی و پاپ، جاز و بلوز، از موسیقی سنتی تا ترانههای كوچهبازاری و سرودهای انقلابی و موسیقی فیلم، همه و همه را با استادی هر چه تمام تر می نواخت به نوحی كه به غیر از خود او كسی را یارای آن نبود.
این استاد برجسته در ٢٧ اسفند ماه سال 1324 در كرمانشاه به دنیا آمد، به سبب شغل پدرش كه كارمند دولت بود به مدت چند سال به ایلام رفتند و زمانی كه 14 سال داشت به كرمانشاه برگشتند.
در آن اوان، علیرغم مخالفت پدرش با نوازندگی كردن، بهناچار به صورتِ خودخوانده و بیبهرهگیری از استادی جدّی مجبور بوده نواختنِ ویولن را با گوشدادن به نوازندگیهایی كه از رادیو پخش میشده، فرابگیرد.
سرانجام پدرش به اصرار یكی از آشنایان كه علاقهٔ «مجتبی» را به ویولن دیده بود برای او یك ویولن خرید. او پیش از آن مدتی با سنتور برادر بزرگتر تمرین موسیقی كرده بود. پس از خریدن ویولن، چون معلمی برای یادگیری ویولن نمییابد، خود با استفاده از آهنگهای آن زمان رادیو شروع به یادگیری ویولن میكند.
«مجتبی میرزاده» در همان نوجوانی از كرمانشاه به سنندج میرود و در آنجا میتواند با فراغت خاطر بیشتری به ساز زدن بپردازد. وی در سنندج با اركستر حسن كامكار (پدر اعضای اصلی گروه كامكارها) همكاری میكند و پس از چندی دوباره در سال 1339 به كرمانشاه بازمیگردد و در این باره می گوید: «من به رادیو كرمانشاه رفتم و صدای ساز من مورد تأیید استادانِ آن زمان قرار گرفت. آهنگهای متعددی تنظیم كردم كه با صدای «حسن زیرك»، «ابراهیم خوشنوا»، «مرتضی تندر»، «مظهر خالقی» و خیلیهای دیگر ضبط و پخش شد».
میرزاده در سال 1346 با كسب رتبه سوم آزمون در دانشگاه هنرهای زیبا پذیرفته میشود و یك سال بعد هم از آزمون رادیو با تأیید بزرگانی چون مرحومان استادان «علی تجویدی»، «مصطفی كسری»، «حبیبالله بدیعی» و «محمد میرنقیبی» سربلند بیرون میآید تا بدین ترتیب همكاری خود را با رادیو در تهران آغاز كند».
آهنگسازی استاد «مجتبی میرزاده» برای خوانندگانی چون استاد حسن زیرك (موسیقی كردی)، عزیز شاهرخ (كردی)، پیام عزیزی (موسیقی مقامی كردی)، مظهر خالقی (موسیقی كردی)، ملكمحمد مسعودی (محلی بختیاری)، رضا سقایی (موسیقی لری) و اكبر گلپایانی (موسیقی ایرانی)، حسین خواجه امیری (موسیقی ایرانی)، علیرضا افتخاری (موسیقی ایرانی)، محمدرضا شجریان (موسیقی ایرانی)، همایون كاظمی (اصیل ایرانی)، نادر گلچین (موسیقی ایرانی) ، محمد گلریز (موسیقی انقلابی و دفاع مقدس)، محمد اصفهانی (موسیقی پاپ) بسیاری از خوانندكان كشورمان به یادماندنی است
در تك نوازهای ماندگار استاد هم می توان به تكنواز كمانچه قطعه اركستری در آلبوم «گلبانگ دو» با صدای «محمدرضا شجریان» و آهنگسازی حسن یوسف زمانی اشاره كرد.
در نهایت پس از سال ها تلاش و خلق آثار گرانبها در عرصه موسیقی، استاد مجتبی میرزاده در ٢٦ تیر سال ١٣٨٤ در تهران درگذشت
مستند « زادگاه» را شنبه ، یكشنبه و دوشنبه و چهارشنبه به تهیه كنندگی فریده گودرزی ساعت 20:45 روی موج اف ام ردیف 106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.