برگزاری نخستین همایش ملی«كاربرد روش‌های آماری در پژوهش‌های باستان‌شناسی ایران»

رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری : اگرمی خواهید مشكل اشتغال جامعه باستان شناسی را حل كنید ،به حل شدن فقدان نگاه باستان شناسانه كمك كنید.

1396/01/27
|
17:30

رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نخستین همایش ملی «كاربرد روش‌های آماری در پژوهش‌های باستان‌شناسی ایران»، برگزاری این همایش را یكی از اتفاق‌های خوب در یكی از حوزه‌های بین رشته‌ای بین آمار و باستان‌شناسی دانست و گفت: از زمانی‌كه باستان‌شناسی به مثابه یك علم شد، شاهد این بودیم كه به عنوان یك رشته و مستقل از رشته‌های دیگر فعالیت خود را آغاز كرد؛ من نام این را «تلقی قرن نوزدهمی باستان‌شناسی» می‌گذارم.
وی اظهار كرد: در قرن بیستم نیز بسیاری از فعالیت‌های باستان‌شناسی توسط باستان‌شناسان صورت گرفت كه قرن نوزدهمی بود و در بین رشته‌های دیگر احساس استقلال می‌كرد .حتی همین امروز در قرن بیست و یكم، باستان‌شناسانی هستند كه قرن نوزدهمی‌اند.
او اظهار كرد: به مرور و با گسترش فعالیت‌های باستان‌شناسی، پرسش‌هایی مطرح شد كه احساس نیاز ورود رشته‌های دیگر نیز به این عرصه مطرح شد، از این رو در مرحله دوم شاهد چند رشته‌ای شدن باستان شناسی بودیم.
بهشتی با بیان این‌كه من اسم این را «تلقی قرن بیستمی باستان‌شناسی» (چند رشته‌ای شدن) می‌گذارم، بیان كرد: در این روند باستان‌شناسان به این امر واقف شدند كه رشته‌هایی مانند معماری و حفاظت نیز در این حوزه به كار می‌آیند البته در قرن نوزدهم نیز باستان‌شناسانی بودندكه قرن بیستمی كار می‌كردند و امروز كه قرن 21 است، فعالیت‌های باستان‌شناسی داریم كه قرن بیستمی است.
وی با بیان اینكه از اواخر قرن بیستم به مرور باستان‌شناسی وارد فاز جدیدی به نام فاز «بین رشته‌ای» شد، گفت: در قرن نوزدهم نشنیدم كه باستان شناسی، قرن بیست و یكمی (بین رشته‌ای)كار كرده باشد، ولی مواردی در قرن بیستم داشتیم كه بین رشته‌ای (قرن بیست‌ویكمی) كار شده باشد.
بهشتی با بیان اینكه هیچ رشته‌ای بی‌ربط به باستان‌شناسی نیست، بیان كرد: رشته‌هایی مانند انرژی هسته‌ای، پزشكی‌ و آمار همه به باستان‌شناسی مربوط هستند، چون باستان‌شناسی با انسان و طبیعت سر و كار دارد .
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: قاعدتا باید درِ باستان‌شناسی روی تمام علوم باز باشد، به نحوی كه با این علوم به كیفیتی ملاقات صورت بگیرد كه ما شاهد پدیده‌های بین رشته‌ای باشیم، در بین همه علوم، بعضی هستند كه تجانس خاصی با باستان‌شناسی دارند و یكی از این علوم آمار است كه به صورت ذاتی با باستان‌شناسی مأنوس است.
او افزود: ما در كشورمان در خیلی موارد از نگاه باستان شناسانه محروم هستیم و شاید این ارمغانی باشد كه جامعه باستان شناسی ما به جامعه علمی كشور بدهند.
بهشتی بیان كرد : اگرمی خواهید مشكل اشتغال جامعه باستان شناسی را حل كنید ،به حل شدن فقدان نگاه باستان شناسانه كمك كنید.

دسترسی سریع