خانم احسانی كار آفرین اجتماعی و احیاگر پروژه ی عروسكهای بومی : هدف از اجرای این طرح ایجاد معیشت مكمل برای جامعه ی بومی ، روستایی و عشایری با هدف حفاظت از منابع طبیعی است .
نمایشگاه نوروزی عروسكهای بومی به منظور كاهش استفاده ی یكسویه از منابع طبیعی برگزار شد .
خانم افسانه احسانی كار آفرین اجتماعی و احیاگر پروژه ی عروسكهای بومی و رییس هیئت مدیره ی موسسه ی آوای طبیعت پایدار درباره ی طرح احیاء عروسكهای بومی با عنوان هنر بومی برای منابع طبیعی گفت : هدف از اجرای این طرح ایجاد معیشت مكمل برای جامعه ی بومی ، روستایی و عشایری با هدف حفاظت از منابع طبیعی است .
خانم احسانی اظهار داشت : وقتی اهالی یك منطقه ای محصولی را تولید و عرضه میكنند ، علاوه بر كمك به اقتصاد روستایی –عشایری، استفاده ی یكسویه از منابع طبیعی هم كاهش می یابد . البته ما به جنبه های فرهنگی –اجتماعی هم بسیار توجه داریم و محصولاتی كه تولید میشوند باید ریشه در فرهنگ و طبیعت آن منطقه داشته باشند و دارای اصالت باشند .
این فعال گردشگری در ادامه گفت : تولید این عروسكها باعث احیاء اصالت و فرهنگ هر منطقه میشود و این مسئله در ایجاد خودباوری در میان زنان منطقه كه این عروسكهای بومی را تولید میكنند موثر است .
خانم احسانی درباره ی ثبت این عروسكها ی بومی گفت : در مهر ماه 93 به همت پژوهشگاه میراث فرهنگی ، پرونده ی ثبت عروسكهای بومی آماده شد و" دوتوكهای " خراسان جنوبی به عنوان اولین عروسكهای بومی به ثبت رسیدند ؛ پس از آن هم عروسكهای " دختولوك" كه متعلق به هرمزگان هستند در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسید و سپس مهارت و ساخت عروسكهای خوزستان و چهارمحال بختیاری معروف به " قاصدكها و لیلی ها " ثبت ملی شدند .
خانم افسانه احسانی درباره ی معرفی این عروسكهای بومی اظهار داشت كه نزدیك به پنج سال است كه برای احیاء این عروسكها و ارزش واقعی آنها تلاش میكنیم و در واقع در این مدت تلاش كردیم این عروسكها را در جامعه ای كه شناختی نسبت به عروسكهای بومی ندارند ، معرفی كنیم . ایشان با اشاره به معرفی این عروسكها در فضای مجازی گفت : چون ما خودمان دغدغه محیط زیست را داریم از چاپ بروشورهای كاغذی اجتناب كردیم و برای معرفی این عروسكهای بومی وب سایتی را راه اندازی كردیم و این عروسكها را در فضای مجازی معرفی كردیم و از تمام كسانی كه به ما برای معرفی عروسكهای بومی كمك كردند تشكر میكنیم .
افسانه ی احسانی درباره ی دستاوردهای احیاء این عروسكها افزود : یكی از دستاوردهای احیاء این عروسكها مشاركت بانوان روستایی در ساخت این عروسكهاست كه این امر به اقتصاد خانوار كمك میكند ونكته ی مهم در برقرای ارتباط و تعامل سازندگان این عروسكها با گردشگرانی است كه برای بازدید به این مناطق می آیند . احسانی خاطر نشان كرد كه در چند روز گذشته به همت موزه ی عروسكهای ملل ، یك موزه ی عروسكهای بومی در خانه ای روستایی در بیرجند افتتاح شد و این مساله باعث شده تا در بسیاری روستاها خانه های بومی احیاء شده و تخریب نشوند .
این فعال حوزه گردشگری پایدار و صناع دستی در ادامه بیان كرد: بانوان جزیره قشم تاكنون هزاران عروسك بومی خود را به علاقمندان به طبیعت و فرهنگ ایران عرضه كرده و بانوان روستای اردبیلك استان قزوین توانسته اند برای عروسك های دست سازخود مشتریان بومی جذب و نشست های محلی برگزار كنند.
خانم احسانی در پایان با تشكر از تمام كسانی كه در احیاء عروسكهای بومی تلاش كردند از مردم خواست تا اگر در منطقه ای با این عروسكها مواجه شدند از سازندگان این عروسكها درباره پیشینه و اصالت این عروسكها سوال كنند و در حمایت از احیاء عروسكهای بومی مشاركت كنند .