نماینده دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس آمار موجود، در سال 17 هزار كشته و 317 هزار مصدوم در تصادفات داریم؛ در این شرایط این سوال از وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح است كه نقش مثبت وزارت صمت در كاهش تلفات چیست؟
حسین گودرزی در جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس در سوال از وزیر صمت مبنی بر اینكه «برابر گزارش رئیس پلیس راهور كشور در تصادف زنجیره ای اخیر شهرستان بهبهان، ایربگ هیچ كدام از 59 خوردو تصادفی باز نشده است، در این رابطه چه برخوردی با خودروسازان انجام گرفته است؟ آیا اراده ای برای برخورد با سازندگان ارابه های مرگ در وزارت صنعت وجود دارد؟ آیا استانداردها در ساخت ایربگ رعایت شده است؟» گفت: طبیعی است مشكلات در حوزه خودرو مربوط به دوران وزارت فاطمی امین نیست و دراز مدت است. عوامل مختلفی از جمله راه، عامل انسانی، محیط و كیفیت خودرو در زمینه مشكلات در حوزه خودرو دخیل هستند و ما بر موضوع كیفیت خودرو در حوره وزارت صمت تمركز داریم.
این عضو كمیسیون اجتماعی مجلس گفت: در 10 سال اخیر نسبت تصادفات تقریباً تفاوت معناداری ندارد و نه تنها تعداد متوفیان تصادفات كم نشده بلكه در سال 1400، این آمار 9 درصد افزایش یافته است. بر اساس آمار موجود در سال 17 هزار كشته و 317 هزار مصدوم در تصادفات داریم. این سوال از وزیر صمت مطرح است كه نقش مثبت وزارت صمت در كاهش تلفات چیست؟
نماینده مردم دورود و ازنا در مجلس با مقایسه میزان تلفات ایران در زمینه تصادفات جادهای با سایر كشورها گفت: تعداد تلفات ما 2 برابر قاره اروپا، 5 برابر آلمان، 5 برابر ژاپن و 10 برابر نروژ است كه قابل توجیه نیست. همچنین بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی در ایران 7 درصد تولید ناخالص ملی معادل با 26 میلیارد ریال یعنی حدود 65 درصد درآمدهای نفتی هزینه تلفات جادهای است كه این میزان بیش از 2 برابر میانگین جهانی است.
گودرزی در ادامه با اشاره به شروع الزام به اجرای استانداردها از سال 88 بوده است، اظهار كرد: استاندارهای 85 گانه اجباری خودرو در سال 1396 توسط سازمان استاندارد و وزارت صمت تصویب شد اما 9 مورد از این 85 استاندارد اجباری از جمله حفاظت از عابر پیاده، استحكام كابین خودروی تجاری و الزامات نصب چراغ از سوی وزارت صمت و سازمان استاندارد به حالت تعلیق درآمده است و سوال ما نیز درباره علت این موضوع و مرجع پاسخگویی عواقب این حذف استانداردها است.
وی با اشاره به جزئیات تصادف زنجیرهای سال گذشته در شهرستان بهبهان، عنوان كرد: در 20 دی ماه 1400، 58 خودرو در محور بهبهان به رامهرمز تصادف كردهاند كه از این تعداد سیستم ترمز ABS هیچ كدام از آنها عمل نكرده است و خط ترمزی از آنها دیده نشده است؛ همچنین از 58 خودرو، تنها 15 خودرو دارای كیسه هوا بودهاند و فقط كیسه هوای یك خودرو عمل كرده كه سمند مدل 1391 بوده است.
این نماینده مجلس گفت: در این زمینه پلیس عملكرد كیسه هوای 109 خودرو را در یكی از پاركینگهای خودروهای تصادفی بررسی كرده كه از این تعداد 34 درصد مربوط به سایپا، 65 درصد مربوط به ایرانخودرو و 2 دستگاه نیز مربوط به مدیران خودرو و كرمان خودرو كه از 109 خودروی بررسی شده، كیسه هوای 97 خودرو عمل نكرده است و عملكرد 12 خودروی باقی مانده كه كیسه هوای آنها فعال شده است نیز عملكردی ناقص داشته اند.
گودرزی همچنین با اشاره به وضعیت ایمنی خودروهای داخلی تاكید كرد: در خودروهای داخلی مطابق نظر كارشناسان عمدتاً پلتفرمهای قدیمی نظیر تیبا، ساینا، پارس، سمند، دنا و وانت نیسان آبی عمدتاً به دلیل طراحی بسیار قدیمی امكان نصب تجهیزات و امكانات جدید ایمنی را ندارند.
وی با تاكید بر لزوم برنامهریزی و اعلام زمانبندی از رده خارج كردن پلتفرمهای قدیمی ادامه داد: همچنین اجرای كامل استانداردهای 85 گانه و افزودن 9 مورد اساسی كه تعلیق شدهاند باید مورد توجه قرار بگیرد. شفاف سازی و اعلام برخورداری خودرو از استانداردهای اجباری و اختیاری در قالب ستاره ایمنی از جمله دیگر مواردی است كه باید مورد توجه قرار وزارت صمت قرار بگیرد.
به گزارش ایسنا، گودرزی پس از استماع پاسخهای فاطمیامین وزیر صمت، مشروط بر انجام اصلاحات و اقدامات لازم در حوزه كیفیت خودرو و ارائه گزارشی در این خصوص طی 6 ماه آتی از سوی فاطمی امین به كمیسیون صنایع و معادن، از پاسخهای وزیر صمت قانع شد.
منبع: ایسنا