وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینكه دولت و مجلس انقلابی باید با همدلی و همراهی مشكلات كشور را حل كنند، اظهار كرد: من ضعفها را میپذیرم.
سیدرضا فاطمی امین در جلسه علنی امروز (سهشنبه) و در جریان بررسی استیضاح خود ضمن قرائت نامه رئیس جمهور به نمایندگان اظهار كرد: دولت و مجلس انقلابی باید با همدلی و همراهی و كمك به یكدیگر مشكلات كشور را حل كنند؛ من ضعفها را میپذیرم و پاسخهایی دارم.
وی توضیح داد: اول باید بگوییم كه ما چه چیزی تحویل گرفتهایم در دولت قبل ظرف چهار سال، پنج وزیر و سرپرست در وزارت صمت مدیریت داشتند این نشان میدهد كه این حوزه پرچالش و پردردسر است. چالشهای انبوهی كه باعث تعدد حضور مدیران در این وزارتخانه شده بود. ما با مشكلات انباشته شده مواجه بودیم كه باید برای آن اولویتبندی میكردیم. اعتراف میكنم و قبول دارم كه هنوز مسائل وجود دارد، اما ما برای برداشته شدن مشكلات اولویتبندی كردیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینكه خبرهای خوبی دارم، به موضوع خودرو اشاره كرد و گفت: خودرو قصه پرغصهای است من، شما، مردم و رهبری از وضعیت خودرو راضی نیستیم، شما جای من بودید چه میكردید؟ دو راه پیشرویم بود كنار بایستم و فقط نقض كنم، راه دیگر اینكه زیر بار مسئولیت رفته و موضوع را پیگیری نمایم؛ من مسیر دوم را انتخاب كردم.
فاطمی امین با تاكید بر اینكه باید وضعیت خودروسازی اصلاح شود، ادامه داد: حركت مناسبی در این مدت شروع شده و ما به دنبال اصلاح روند هستیم، البته كه راضی نیستیم و وضعیت را هم قابل دفاع نمیدانیم، اما نسبت به سال گذشته بهبود یافته است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه تصریح كرد: براساس برنامه ریزیهای صورت گرفته تا پایان امسال قرار است ثبات در تولید اتفاق بیفتد. سال گذشته سازمان بازرسی در گزارشی اعلام كرد كه 170 هزار خودرو در پاركینگ خودروسازها به دلیل نداشتن قطعات باقی ماندهاند. اكنون این عدد به صفر رسیده است، این امر یعنی مدیریت تولید.
وی اضافه كرد: روزانه 5000 خودرو تولید میشود كه هر خودرو قطعات زیادی میخواهد اگر یكی از این قطعات نباشد خودرو در پاركینگ زمینگیر میشود ما توانستیم مشكل نقدینگی را حل كنیم. 300 درصد رشد تولید خودروی كامل، 47 درصد تولید وانت و 45 درصد تولید ون و 78 درصد تولید اتوبوس افزایش یافته است. این یعنی اتفاقات خوبی در این حوزه رقم خورده است.
وی همچنین یادآورشد: در هفته گذشته قرعهكشی خودرو در سایپا حذف شد كه انشاءالله با تلاشهای صورت گرفته در بقیه بخشها نیز این اتفاق رقم میخورد. امروز خودروسازها به دنبال ارائه قسطی خودرو هستند در حالی كه سال گذشته منت میگذاشتند. این امر یعنی تولید افزایش یافته است.
وی در ادامه تاكید كرد: بحث بعدی كیفیت خودرو است، ما هم قبول داریم كه كیفیت خودرو مطلوب نیست ،اما آیا این مشكل در یكسال قابل حل است؟ اكنون بیش از 300 پروژه تعریف شده و اتفاقات خوبی در راه است، اما قبول داریم كه هنوز قابل دفاع نیست. در خصوص انحصار نیز سال گذشته سهم خودروسازان به غیر از ایران خودرو و سایپا در تولید هفت درصد بود، اما امسال به 15 درصد افزایش یافته است این امر یعنی كاهش انحصار.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه خاطر نشان كرد: یكی از حرفهایی كه در جلسه مطرح شد و بنده از آن نمیگذرم و باید با پیگیری قضایی ثابت گردد این بود كه شركت بنده با آستان قدس قراردادی بسته است، بنده به صورت حقوقی این موضوع را دنبال میكنم و اگر اثبات شود من استعفا میدهم در غیر این صورت باید نمایندهای كه این موضوع را مطرح كرد پاسخگو باشد.
فاطمی امین ادامه داد: همه ما خاطره هفت تپه و هپكو را در ذهن داریم اگر وگذاری ایران خودرو و سایپا نیز به شكل این شركتها صورت گیرد ما با هزاران هپكو مواجه خواهیم شد. برای اینكه هیچ شائبهای در واگذاری این دو خودروسازی شكل نگیرد ما قیمتگذاری را به مركز كانون وكلای قوه قضاییه سپردیم كه شش ماه نیز طول كشید سپس در روزنامهها اطلاعرسانی شد و یك مشتری برای ایران خودرو و دو مشتری برای سایپا مراجعه كردند كه هر دو به یك منبع باز میگشت. ما نتیجه گرفتیم تا روش را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: زمانی كه بنده تصدی این وزارتخانه را برعهده گرفتم جلوی وزارتخانه تحصنهای مختلفی داشتیم، اما با اصلاح قواعد اكنون تحصنی وجود ندارد. 20 درصد از معوقات خودروسازان كاهش یافته است، گارانتی خودرو از دو سال به سه سال افزایش یافته است و 9 محصول جدید در حال طراحی است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با اشاره به آمار ارائه شده از تصادفات جادهای بیان كرد: تصادفات جادهای محصول چندین حوزه است كه به وضعیت جاده، كیفیت خودرو، راننده و پلیس باز میگردد، بنده مسئولیت بخش مربوط به خودم را میپذیرم، خودم نیز از همین محل آسیب دیدهام، اما بنده سلبریتی بازی در نمیآورم كه فقط انتقاد كنم، بلكه به دنبال راهكار هستم.
وی اضافه كرد: در حوزه معادن نیز ما دچار عقبماندگی جدی در حوزه اكتشاف هستیم. مانند فرد پولداری هستیم كه 100 هكتار زمین دارد اما نمیداند كه چه امكاناتی در این زمین وجود دارد. اولین كاری كه ما در این حوزه انجام دادیم تمركز بر شناسایی ذخائر بود ما 320 مصوبه در حوزه معادن داشتیم كه بعضا با هم متناقض بود و باعث ایجاد رانت میشد. ما آنها را باطل كرده و 80 صفحه دستورالعمل ارائه كردیم. یكی از اتفاقات خوبی كه در مزایده معادن رخ داده این است كه ما صلاحیت فنی را مورد توجه قرار دادیم قبلا هر كسی پول داشت میتوانست معدن بخرد، اما اكنون شرط صلاحیت فنی را لحاظ كردیم و بدین ترتیب تولید كننده از آنجا كه هم سرمایه دارد و هم فن را میداند در اولویت قرار میگیرد.
وی تصریح كرد: در بحث ماشینآلات معدنی نیز ما شاهد افزایش تولید هستیم 5000 معدن مجوز بهرهبرداری گرفته و 10 هزار مزایده دیگر نیز صورت میگیرد. ما 3000 معدن داشتیم كه معلوم نبود اصلا دست چه كسانی است در راستای مبارزه با فساد اكنون این رقم به 300 معدن رسیده است. از سوی دیگر ما بر روی شناسایی میزان برداشت از معادن نیز تمركز كرده و بر این موضوع تاكید داریم كه چقدر برداشت از معادن صورت میگیرد تا حقوق مردم ضایع نشود.
وی در ادامه با تاكید بر اینكه فولاد یكی از محورهای استیضاح بود بیان كرد: گفته شده كه در فولاد انحصار دولت وجود دارد در حالی كه واقعیت ندارد. ما 94 واحد فولادی داریم كه دولت فقط در یكی از آنها آن هم فولاد مباركه اصفهان 17 واحد سهم دارد. آیا این انحصار است؟ یكی از افتخارات ما شفافیت در این حوزه است. در شش ماهه اول امسال 42 درصد بیشتر فولاد در بورس كالا عرضه شده است. سنگ آهن نیز 400 درصد بیشتر در بورس كالا عرضه شده است، بورس كالا یكی از شفافترین راهها برای معاملات است اینها همه به معنای مدیریت است ما توانستیم قیمت فولاد را مدیریت كنیم و امسال قیمت فولاد در تركیه 50 درصد بالاتر از ایران بود.
فاطمی امین در ادامه گفت: بازار یك مفهوم گسترده است و ما باید ببینیم چقدر از آن در دست وزارت صنعت، معدن و تجارت است. كالاهایی مانند لبنیات، گوشت، برنج و تخم مرغ به وزارت صمت باز نمیگردد. خوشبختانه وزارت صنعت، معدن و تجارت در مدیریت كالاهایی كه زیرمجموعه خود بوده توانسته اتفاقات خوبی رقم بزند. بنده در شهریورماه سال 1400 گفتم كه قیمت سیمان گران است و باید كاهش یابد عدهای به من خورده گرفتند كه در ایران زندگی نمیكنند اما اكنون قیمت سیمان به 50 هزار تومان رسیده است و در بورس كالا با 35 هزار تومان عرضه میشود.
وی افزود: در خصوص تراكتور امسال 50 درصد تولید نسبت به قبل افزایش یافته است و این منجر شده تا قیمت برخی تراكتورها 100 میلیون تومان كاهش یابد. این به معنای تنظیم بازار است، بازار با تولید تنظیم میشود، نه با بگیر و ببند. در بحث مبارزه با قاچاق نیز امروز بیش از 80 هزار كالا شناسه گرفته است و هفت میلیارد كد رهگیری صادر شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در حوزه لوازم یدكی خودرو با 30 درصد تخلف و قاچاق داشتیم امسال بیش از 2300 میلیون كد رهگیری برای لوازم یدكی خودرو صادر شده است. 5080 فروشگاه به سامانهای متصل شدند كه كاملا تعداد ورود كالا به آن و تعداد فروششان مشخص است.
وی همچنین خاطرنشان كرد: دوبار شایعه كردند كه آقای فاطمی امین برادر خانم خود را در جاههای مختلف به كار گرفته است یكبار گفتند در فولاد مباركه گذاشته است و یكبار گفتند در سازمان بورس به كار گرفته است در حالی كه من اصلا برادر خانم ندارم و ایشان را در تصادف جادهای از دست دادهام. رئیس جمهور اسطوره مبارزه با فساد است مگر میشود در دولت ایشان فساد باشد قطعا بنده اولین نفر در برخورد با فساد گام برخواهم داشت.
وی با بیان اینكه یكی دیگر از محورهای استیضاح بحث تولید است، گفت: اگر تولید رشد كند بقیه مسائل قابل حل خواهد بود. براساس آمارهای ارائه شده رشد اقتصادی كشور در ابتدای امسال 3.8 بوده و بخش صنعت 5.1 درصد رشد داشته است.
وی در ادامه اظهار كرد: تولید فولاد نیز رشد 10 درصدی را تجربه كرده است 5.8 درصد رشد سرمایه گذاری را داشتهایم این یعنی فعالان اقتصادی نسبت به آینده كشور امیدوار شدهاند. 6000 هكتار به مساحت شهركهای صنعتی اضافه شده است بنده به عنوان مسئول رصد اشتغال در كشور عرض میكنم كه وزارت صمت رتبه یك اشتغالزایی را كسب كرده است و 160 هزار اشتغال ایجاد كرده است. در بحث شركتهای بورسی تولید كننده نیز شاهد رشد هستیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در فرصت اول از خود دفاع كرد و بخشی از وقت خود را در اختیار نمایندگان مخالف استیضاح قرار داد، وی مجددا پس از اظهار مطالب نمایندگان موافق استیضاح وزیر ، فرصت دفاع از خود را دارد.
منبع: ایسنا