نمایندگان مجلس شورای اسلامی دریافت و یا اعطای تسهیلات ارزی با رعایت قوانین مربوطه را یكی از روش های مجاز برای مدیریت ذخائر ارزی از سوی بانك مركزی تعیین كردند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت اول امروز (سه شنبه)، بررسی گزارش شور دوم كمیسیون اقتصادی در خصوص طرح بانكداری جمهوری اسلامی ایران را ادامه داده و مواد 43 و 44 این طرح را به تصویب رسانده و ماده 42 آن را به كمیسیون اقتصادی ارجاع دادند.
بر اساس ماده 43 این طرح، بانك مركزی میتواند برای تحقق اهداف سیاستهای پولی و ارزی خود، از انواع ابزارهای سیاست پولی و ارزی مصوب هیأت عالی كه مشروعیت آنها به تأیید شورای فقهی رسیده باشد، در قالب قوانین موجود استفاده كند. طراحی و به كارگیری ابزارهای سیاست پولی و ارزی از جنبه ملاحظات شرعی باید به تایید شورای فقهی برسد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی ماده 42 این طرح را به منظور بررسی و رفع ابهام به كمیسیون اقتصادی ارجاع دادند.
بر اساس ماده 44 این طرح؛
الف) نظام ارزی كشور، «شناور مدیریت شده» است. بانك مركزی موظف است بمنظور تحقق هدف مذكور در جزء (4) بند (ب) ماده (3)، بازار ارز را به گونهای مدیریت كند كه ضمن حفظ ارزش واقعی پول ملی و كاهش نوسانات نرخ ارز، قدرت رقابت پذیری تولید كشور حفظ شود. بانك مركزی میتواند برای تحقق سیاستهای ارزی خود، در بازار ارز مداخله كرده و اقدام به خرید یا فروش ارز، اوراق بهادار مبتنی بر ارز یا مشتقات ارزی نماید. هرگونه خرید و فروش ارز، طلا و اوراق بهادار مبتنی بر آنها توسط بانك مركزی باید به نرخ بازار و در محدودهای كه هیأت عالی تعیین میكند، انجام شود.
ب)بانك مركزی میتواند ارزهای عرضهشده توسط دولت و دستگاههای اجرائی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات كشوری مصوب 8/ 7/ 1386 را خریداری نموده یا عاملیت فروش آن را بر عهده بگیرد.
پ)در مواردی كه بانك مركزی ارز متعلق به دولت یا دستگاههای اجرائی را خریداری میكند، نباید پیش از در اختیارگرفتن ارز، معادل ریالی آن را پرداخت كند.
ت)در مواردی كه بانك مركزی عاملیت فروش ارزهای متعلق به دولت یا دستگاههای اجرائی را بر عهده میگیرد، پذیرش و عاملیت خرید یا فروش ارزهای متعلق به دولت از سوی موسسات اعتباری در چهارچوب مصوب هیات عالی مجاز است.
ث)بانك مركزی موظف است ذخایر ارزی خود را مدیریت كند. چارچوب حاكم بر میزان، تركیب و كیفیت نگهداری ذخایر ارزی به گونهای كه با اهداف بانك مركزی متعارض نبوده و درعین حال سبد ارزی در اختیار بانك مركزی، با در نظر گرفتن شرایط و مقتضیات كشور، بیشترین امنیت، نقدشوندگی و بازدهی و كمترین خطر(ریسك) ممكن را داشته باشد، توسط هیأت عالی تعیین میشود.
ج)روشهای مجاز برای مدیریت ذخائر ارزی توسط بانك مركزی عبارت است از:
1. خرید و فروش ارز و اوراق بهادار مبتنی بر ارز؛
2. دریافت و یا اعطای تسهیلات ارزی با رعایت قوانین مربوط؛
3. خرید و فروش شمش، طلای مسكوك و سایر فلزات گرانبها؛
5. افتتاح و نگهداری حساب نزد نهادهای مالی بینالمللی، بانكهای مركزی و مؤسسات اعتباری خارجی؛
6. افتتاح حساب برای نهادهای مالی بینالمللی، بانكهای مركزی و مؤسسات اعتباری خارجی؛
7. استفاده از سایر روشهای مورد تأیید هیأت عالی.
چ)بانك مركزی موظف است با رعایت سیاستهای كلی نظام و قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی، با هدف افزایش تابآوری اقتصاد كشور، زمینههای لازم برای انعقاد پیمانهای پولی دو یا چندجانبه را فراهم كند.
ح)دستورالعملهای ناظر بر انتشار و معامله ابزارهای مالی مبتنی بر ارز و مشتقات ارزی پس از تصویب هیات عالی، توسط بانك مركزی ابلاغ می شود. این دستورالعملها برای كلیه اشخاص ذیربط، از جمله اركان، تشكلهای خودانتظام، نهادهای مالی، ناشران و سایر فعالان بازار اوراق بهادار لازم الرعایه است.
همچنین نمایندگان مجلس شورای اسلامی جزء 4 بند ج این ماده را به منظور بررسی و رفع ابهام به كمیسیون اقتصادی ارجاع دادند.
منبع: ایسنا