سید عبدالله متولیان، كارشناس عالی بررسیهای استراتژیك و امنیت ملی، در برنامه "روز روشن" گفت: انتخابات، نماد دموكراسی و یكی از مهمترین مجرا های حضور و نقش مردم در حاكمیت است.
سید عبدالله متولیان، كارشناس عالی بررسیهای استراتژیك و امنیت ملی، در برنامه "روز روشن" با موضوع "روند انتخابات و مشاركت مردم در ایران و مقایسه ی آن با سایر كشورها" با بیان این مطلب گفت: انتخابات، نماد دموكراسی و یكی از مهمترین مجرا های حضور و نقش مردم در حاكمیت است و ایران تنها كشور جهان است كه دموكراسی دینی دارد و جمهوریت اش، مبتنی بر دین و فرهنگ است؛ از این رو، در حوزه دموكراسی و جمهوریت، ساز وكاری متفاوت با رفتارهای رایج جهانی دارد كه اتفاقاً نقطه قوتش نیز هست.
وی همچنین نقش فرهنگ و ایدئولوژی را در پررنگ كردن نقش مردم در حاكمیت ممتاز دانست وگفت: در نظام دینی، مردم به دنبال ارزش هایی هستند كه باورشان است و به خاطرش قیام كردهاند؛ از این رو، كسی را انتخاب میكنند كه پاسدار فضائل باشد، و انتخابات در چنین جامعهای نه تنها برای اداره جامعه، بلكه برای رشد فضایل و معنویت هم هست؛ كه این نقطه ممتاز، منحصر به انتخابات در كشور ماست كه دموكراسی بر اساس باورهای دینی است.
متولیان همچنین استقلال انتخاب شوندگان، چرخش نخبگانی، تعدد انتخابات، میزان مشاركت و نقش و انگیزه مردم در انتخابات را از وجوه تفاوت انتخابات در كشورمان با غرب برشمرد و گفت: اتفاقا" هراس غرب از انتخابات ما، به دلیل همین تفاوتهاست؛ چراكه مقایسه این تفاوت ها با كشورهای مطرح در دموكراسی، حاكی از آن است كه از نظر تعداد انتخابات، ركورد و میزان مشاركت مردم، ایران همواره از سایر كشورها پیشرو بوده است و این ضعف آنها و قدرت ما را نشان می دهد.
وی افزود: دموكراسی در دنیا وسیله قانونی كردن منفعت و مصلحت طلبی عدهای در مقابل سایرین و تثبیت كاپیتالیزم است؛ در حالی كه در ایران، مردم دموكراسی را برای حاكمیت دین و باورشان دنبال می كنند و هدف تعالی انسان، ایجاد حكومت خدا بر مردم و ایجاد تمدن نوین اسلامی است؛ و این در واقع یك مهندسی درست از تشكیل ساختار انقلاب اسلامی تا رسیدن به جهان اسلام است.
متولیان همچنین "داشتن نگاه شرعی به انتخابات" را موجب افزایش شور و نشاط و انگیزه مردم و هراس بیشتر دشمن از انتخابات كشورمان دانست و گفت: نگاه شرعی به انتخابات و "تكلیف عینی بودن" آن باعث میشود كه مردم نگاه رفع تكلیفی نداشته باشند و حضور دیگران در انتخابات تكلیف فرد را ساقط نمی كند.
از سوی دیگر "احزاب و جناح ها" برخلاف غرب در ایران معیار اساسی انتخابات نیستند و مردم به دنبال فردی هستند كه با تقوا، خدمتگذار و با برنامه باشد، نه اینكه صرفاً متعلق به فلان حزب باشد و ما هر جا ضربه خوردیم ناشی از بیتوجهی به این وجوه تمایز و یا ریاكاری عدهای بوده است.
وی با تاكید بر اجرای ناقص " نظریه منتسكیو" و "اصل تفكیك قوا" در همه كشورهای مدعی دموكراسی در جهان گفت: ایران تنها كشور جهان است كه سه قوه مجریه مقننه و قضاییه اش، منفك ازهم و بدون سیادت بر هم عمل میكنند و عامل آن وجود "قوه دین" در طول این سه قوه است؛ یعنی قوه دین (ولایت فقیه) بالای سر آنهاست ؛ یعنی چون مردم دین باورند و باور به ولایت فقیه دارند و رابطه مریدی و مرادی دارند در نتیجه بر مشكلات و بحرانها غلبه میكنند.
كوثری، نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی، هم در این برنامه، با اشاره به برگزاری حدود 40 انتخابات در چهار دهه عمر انقلاب اسلامی گفت: در طول این سالها مردم هر روز آگاهتر و نقش آفرین تر حاضر شدهاند؛ و این حضور هر چند گاهی با اوج و فرودهایی همراه بوده است، اما همواره آثار حضور و انتخاب مردم در پیشرفت كارها، برنامه ریزی ها و تصمیم گیری ها بسیار بوده است.
وی همچنین انتخابات را دارای سه ضلع رهبری، مردم و منتخبان دانست و گفت: در طول این سالها رهبری و مردم به عنوان دو ضلع انتخابات همواره حضور باشكوه و موثر داشته اند و این ضلع سوم؛ یعنی منتخبان و كارگزاران هستند كه اگر با برنامه و احساس مسئولیت حاضر شوند امید و انگیزه مردم را بیشتر میكنند و در غیر اینصورت انگیزه و شور مردم ممكن است تاثیر منفی بگیرد.