در مسیر پیشرفت دوشنبه هر هفته از ساعت 10:30 به مدت 60 دقیقه

رادیو فرهنگ

در مسير توسعه

ایجاد پایگاه جامع داده ای در بخش كشاورزی

خدابخشی در رادیو فرهنگ:
پایگاه جامع داده ای در بخش كشاورزی ایجاد شود/ هدف گذاری ها در حوزه كشاورزی محقق نشده است

1400/09/16
|
11:15

رئیس فراكسیون توسعه متوازن مجلس در برنامه در مسیر توسعه رادیو فرهنگ گفت:با ایجاد پایگاه جامع داده ای در بخش كشاورزی برنامه ریزی های مناسب تری انجام می شود و همچنین نیاز است سند توسعه كشاورزی به زودی تدوین و تصویب شود و طراحی و اجرای الگوی كشت بهینه،افزایش بهره وری، حمایت از تولید كننده روستایی، كاهش وابستگی به خارج و تامین امنیت غذایی كشور در اولویت دولت باشد.
محمد خدابخشی رئیس فراكسیون توسعه متوازن كشور در برنامه زنده «در مسیر توسعه» كه (دوشنبه،15 آذر ماه) از شبكه رادیویی فرهنگ با موضوع «توسعه متوازن كشاورزی» پخش شد، در این خصوص گفت: در هر تقسیم بندی كه از اقتصاد انجام می شود حتما یكی از بخش های آن كشاورزی است كه این نشان دهنده اهمیت این موضوع در كشور است.

هدف گذاری ها در حوزه كشاورزی محقق نشده است

نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به موادی از قانون توسعه ششم كشور گفت 11 ماده در این برنامه به شكل مستقیم در خصوص بخش كشاورزی است كه برخی از این هدف گذاری ها تحقق پیدا نكرده اند مانند خودكفایی 95 درصدی در تولید محصولات اساسی كشاورزی، تراز تجاری مثبت در كشاورزی، خرید تضمیمنی و به موقع محصولات كشاورزی ، افزایش سالانه 2 درصد سرمایه گذاری در این بخش و یا حدنگاری 20 میلیون از اراضی كشور كه متاسفانه هیچكدام از موارد اعلامی محقق نشده است.

وی افزود: انتظار داریم منابعی كه در بودجه به بخش كشاورزی اختصاص پیدا می كند به شكل منصافه بین مناطق مختلف كشور كه مزیت كشاورزی دارند تقسیم شود زیرا مزیت كشاورزی مزیت نسبی بسیاری از استان های كشور می باشد.

بهره وری بخش كشاورزی نسبت به سایر بخش ها كمتر است

رئیس فراكسیون توسعه متوازن مجلس با اشاره این مطلب كه بایستی بودجه متناسب با احكام اختصاص داده شود ،افزود:باید در نظر داشت تمام مطلب بودجه نیست زیرا الان حجم وسیعی از نیروی انسانی كشور در بخش كشاورزی فعال هست و زمین ها و تجهیزات بسیاری در اختیار این فعالان كشاورزی است اما باید بررسی شود آیا بهره وری عوامل تولید در بخش كشاورزی نسبت به سایر بخش و متوسط جهانی چگونه است ؟باید مشخص شود چرا متوسط عملكرد در هكتار در كشور ما پایین تر از 50 درصد متوسط جهانی است؟ همین موارد نشان دهنده این است بهره وری كشاورزی در كشور ما پایین است.

خدابخشی با اعلام اینكه انتظار داریم مدیران جدید جلوی هدر رفت را بگیرند افزود:انتظار مجلس این است منابع اختصاص یافته به بخش كشاورزی به شكل منصفانه و مبتی بر آمایش سرزمینی بین استان ها تقسیم شود.

اعتبارات حوزه كشاورزی منصفانه تقسیم شود

نایب رئیس كمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینكه اگر اعتباری در مجلس به بخش قنوات اختصاص پیدا می كند باید برای كل كشور به شكل منصافه تقسیم شود افزود: طبق آمار رسمی منتشر شده در كل كشور به عنوان مثال در استان چهارمحال بختیاری بر اساس اعتبارات تعلق گرفته فقط 12 درصد از قنوات موجود در این استان احیا شده اند و رتبه 28 در كل كشور قرار گرفته است.

خدابخشی افزود در شاخص های دیگر بخش كشاورزی مانند اراضی تحت پوشش سیستم آبیاری تحت فشار نیز وضعیت همین است و در برخی استان ها مانند خراسان رضوی وضعیت بسیار خوب است ولی متاسفانه در برخی استان های دیگر مانند اردبیل وضعیت مناسب نبوده و این استان رتبه 31 را دارد لذا ما در مجلس انتظار داریم مسئولین وزارت كشاورزی در توزیع اعتبارات منصفانه عمل كنند.

وابستگی كشاورزی به خارج از كشور به حداقل برسید

نماینده مردم الیگودرز در خصوص چالش های بخش كشاورزی گفت: برخی چالش ها مانند وابستگی به خارج كشور باید با تلاش مسئولین وزارت جهاد كشاورزی به حداقل برسد چگونه است كه ما هم اكنون بیش از 2 هزار هیئت علمی دانشگاهی داریم اما بذر و كود شیمیایی ما از خارج از كشور وارد می شود.

خدابخشی تاكید كرد: برخی هدف گذاری ها در برنامه ششم در خصوص محصولات استراتژیك می باشد مانند تولید 14 میلیون تن گندم در سال 1399 كه با وجود اینكه یك محصول استراتژیك بوده و باید وزارت به شكل ویژه آن را دنبال میكرد محقق نشده است و ضعف عملكرد داشتیم.

وی با اشاره به عدم تحقق خرید تضمینی گندم افزود:در 5 سال منتهی در سال 1400 درصد تحقق خرید تضمینی به پیش بینی ها تنها 57 درصد است این در حالی است كه وقتی كود و دیگر موارد مورد نیاز كشاورزی افزایش قیمت داشته اند و در مقابل هیچ تضمینی برای افزایش قیمت خرید محصولات وجود ندارد كشاورز با چه انگیزه ای محصول تولید كند.

نماینده مردم الیگودرز با اعلام اینكه سند توسعه بخش كشاورزی نداریم افزود :با اینكه دولت مكلف به تدوین و تصویب این سند در هیئت وزیران بوده است این اتفاق رخ نداده و در غیاب این سند تضمینی برای تحقق هم جانیه برای مصوبات مجلس و هدف گذاری ها وجود ندارد.

خدابخشی در پایان تاكید كرد: با ایجاد پایگاه جامع داده ای در بخش كشاورزی برنامه ریزی های مناسب تری انجام می شود و همچنین نیاز است سند توسعه كشاورزی به زودی تدوین و تصویب شود و طراحی و اجرای الگوی كشت بهینه،افزایش بهره وری ،حمایت از تولید كننده روستایی و كاهش وابستگی به خارج و تامین امنیت غذایی كشور در اولویت دولت باشد.

امنیت غذایی كشور تامین شود

در ادامه غلامرضا نوری قزلجه نماینده مردم بوستان آباد گفت: مطالبه من به عنوان نماینده مردم در مجلس،امنیت غذایی كشور است.

وی ادامه داد نرخ تشكیل سرمایه در بخش كشاورزی زیر 5 درصد است و بخشی كه باید خود حمایت شود در جهت اقتصاد ملی به بخش دیگر كمك میكند این بخش از نظر سرمایه پذیری بسیار ضعیف است و تا سرمایه گذاری اتفاق نیافتد دیگر بخش های كشاورزی نیز دچار مشكل خواهد شد.

در ادامه نیز محمد مهدی برومندی از معاونین وزیر كشاورزی و علی‌اكبر مَتكان را به سمت سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد كشاورزی نقطه نظرات خود را در این خصوص بیان كرد .
علی اكبر متكان،سرپرست معاونت توسعه و مدیریت منابع وزارت جهاد كشاورزی، كشاورزی را مبنی بر آمایش سرزمین دانست و گفت : آمایش سرزمین تك بعدی نیست بلكه باید در آن همه پارامترهای موثر در بحث كشاورزی (از زنجیره تولید، تامین و عرضه ) مورد توجه قرار گیرند و در نتیجه آمایش سرزمین نگاه به افق درازمدت دارد و نه كوتاه مدت ، و تمركز بر نگاه كوتاه مدت ما را دچار مشكلات اساسی می كند و در نتیجه در توسعه متوازن باید همه عوامل را (از كشاورزی آگاه به مسائل كشاورزی، بودجه، بهره‌وری، توسعه هر منطقه بر اساس ظرفیت هایش و عنایت به افق دوردست ) مورد توجه قرار گیرند یعنی در توسعه متوازن باید تمام شرایط لازم برای افق دوردست دیده شود.
وی ضمن تاكید بر نگاه منصفانه و عادلانه گفت: اولویت ها را باید با توجه به مسائل اقلیمی در نظر بگیریم.
متكان در خصوص وضعیت حد علمی سازمان تحقیقات جهاد كشاورزی گفت : متاسفانه سیستم ارتقای اساتید سازمان تحقیقات با وزارت علوم یكسان است كه این درست نیست و ما باید ارتقاء و به‌كارگیری اساتید را بر اساس كارهای میدانی و مزرعه محور داشته باشیم ، و نیازهایی كه به خارج كشور داریم را از طریق ارتقاء اساتید بر اساس نیاز حوزه كشاورزی و نه معیار وزارت علوم رفع كنیم

كشاورزی توسعه باید مبتنی بر آمایش سرزمین باشد

محمد برومندی، معاون باغبانی وزارت جهاد كشاورزی ، هم با تاكید بر اینكه در همه بخش ها به ویژه كشاورزی توسعه باید مبتنی بر آمایش سرزمین باشد گفت: باید با در نظر گرفتن ظرفیت مناطق مختلف و با عنایت و اسناد بالادستی نسبت به توسعه مناطق اقدام كرد.
وی "برنامه" و "بودجه" را دو اصل اساسی توسعه دانست و گفت: همه نظامات توسعه مبتنی بر برنامه و بودجه است و تامین بودجه برای عملیاتی كردن وظایف و برنامه ها ضروری است
معاون باغبانی وزارت جهاد كشاورزی با اشاره به جایگاه مهم كشاورزی در كشورمان گفت: بخش كشاورزی پارسال حدود 6 میلیارد دلار درآمد ارزی برای كشور داشته است و كشاورزی ما به عنوان خصوصی ترین بخش كشور، علیرغم محدودیت های بسیار، رشد نسبتا خوبی داشته و علاوه بر تامین و تضمین امنیت غذایی كشور، ارزآوری هم برای كشور داشته است.
وی با تاكید بر اینكه وجود بودجه در كنار برنامه برای عملیاتی كردن تكالیف ضروری است گفت: در سال‌های اخیر به ویژه در تجربه برنامه ششم توسعه ما همواره با كسری بودجه مواجه بوده‌ایم و در برخی ردیف‌ها زیر 15 و 10 درصد و گاهی حتی زیر صفربوده است.
برومندی ضمن قدردانی از تلاش های انجام شده در وزارت جهاد كشاورزی گفت: در برنامه تحولی دوره و وزیر جدید، وزارت جهاد كشاورزی با در نظر گرفتن اسناد بالادستی تكالیف قانونی مبتنی بر آمایش سرزمین و ظرفیت‌ها به ویژه در بخش كشاورزی با راهكارهای مختلف به دنبال آن است كه این برنامه را عملیاتی كند.
وی با تاكید بر اینكه با یك شاخص نمی توان توسعه كشاورزی را داوری كرد، گفت: پر افتخار ترین طرحها در وزارت جهاد كشاورزی در استان های اردبیل (سد خداآفرین و زیرمجموعه هایش) و سیستان و بلوچستان (طرح 46 هزار هكتاری) داریم.
معاون باغبانی وزارت جهاد كشاورزی دستاوردهای بخش تحقیقات جهاد كشاورزی را ارزشمند و قابل توجه دانست و گفت :در حوزه هیات علمی و اساتید من در سال‌های اخیر دستاوردهای بسیار ارزشمندی داشته ایم اما مشخصاً در بخش سبزی و صیفی دچار مشكل هستیم كه از این امر نیز از مسائل محوری برنامه است و در همین مدت كوتاه ساز و كارهای رفع و جبران آن در حال فراهم سازی است تا 4 سال آینده دولت در حوزه تولید سبزی و صیفی تحولات جدیدی را خواهیم داشت .
وی افزود: در تولید كودهای ازته و اوره ما نه تنها خودكفا هستیم بلكه كه یكی از صادركنندگان بزرگ دنیا هستیم اما مشكل ما نبود مواد اولیه كودهای فسفاته است كه در همین زمینه كود هم كار بسیار قوی در حال انجام است.
برومندی تصریح كرد : در دولت جدید برای توسعه بخش كشاورزی سند توسعه بخش كشاورزی مبتنی بر سند آمایش سرزمین مورد بازنگری قرار گرفته است.
وی همچنین باغبانی و شیلات را دو حوزه بسیار ارزآور بخش كشاورزی عنوان كرد و گفت: پارسال بخش باغبانی 2/3 میلیارد دلار درآمد ارزی برای كشور داشته است و در تنظیم سند جدید پیش‌بینی می‌شود این رقم به بیش از 10 میلیارد دلار افزایش یابد كه در این صورت چنین گردش مالی می تواند توسعه را در این بخش به ارمغان آورد.
وی در پایان با تاكید بر موضوع امنیت غذایی تاكید كرد: مجلس باید در تدوین برنامه هفت توسعه بحث امنیت غذایی و بخش كشاورزی را مورد توجه ویژه قرار دهد؛ چرا كه در این صورت ضمن تامین امنیت غذایی برای كشور اشتغال توسعه تولید مازاد و صادرات و غیره را در پی خواهد داشت.
غلامرضا نوری قزلجه ،عضو كمیسیون كشاورزی آب و منابع طبیعی، هم در این برنامه سرمایه گذاری و بودجه در بخش كشاورزی را برای تحقق اهداف مورد نظر در این بخش ضروری دانست و گفت: متاسفانه نرخ تشكیل سرمایه در بخش كشاورزی ما زیر 5 درصد است؛ یعنی بخش كشاورزی كشور كه خود ضعیف و قابل حمایت است دارد به اقتصاد ملی كمك می‌كند.
وی تاكید كرد: بخش كشاورزی از نظر سرمایه گذاری بسیار ضعیف است و تا بودجه و سرمایه تزریق نشود اصلاح سایر مباحث و مسائل بسیار سخت خواهد بود.
وی همچنین سرمایه‌گذاری برای مصرف بهینه آب در بخش كشاورزی را ضرورت اساسی امروز كشور دانست و گفت: برنامه توسعه ما خیلی مفصل شده است ،آنقدر كه غالباً حداكثر 30 درصد ارزش محقق می شود و باید در برنامه توسعه‌ای، مسئله اصلی همچون آب و محیط زیست را محور قرار دهیم و این دو را ساماندهی كنیم چراكه بر همه بخش های سیاست، اقتصاد، امنیت و فرهنگ اثرگذار است .
وی در پایان با اشاره به اهمیت آب در كشور، توجه ویژه به این بحث در برنامه توسعه را ضروری دانست و بر آن تاكید كرد.
علی اكبر متكان،سرپرست معاونت توسعه و مدیریت منابع وزارت جهاد كشاورزی، هم در این برنامه توسعه متوازن كشاورزی را مبنی بر آمایش سرزمین دانست و گفت : آمایش سرزمین تك بعدی نیست بلكه باید در آن همه پارامترهای موثر در بحث كشاورزی (از زنجیره تولید، تامین و عرضه ) مورد توجه قرار گیرند و در نتیجه آمایش سرزمین نگاه به افق درازمدت دارد و نه كوتاه مدت ، و تمركز بر نگاه كوتاه مدت ما را دچار مشكلات اساسی می كند و در نتیجه در توسعه متوازن باید همه عوامل را (از كشاورزی آگاه به مسائل كشاورزی، بودجه، بهره‌وری، توسعه هر منطقه بر اساس ظرفیت هایش و عنایت به افق دوردست ) مورد توجه قرار گیرند یعنی در توسعه متوازن باید تمام شرایط لازم برای افق دوردست دیده شود.
وی ضمن تاكید بر نگاه منصفانه و عادلانه گفت: اولویت ها را باید با توجه به مسائل اقلیمی در نظر بگیریم.
وی در خصوص وضعیت حد علمی سازمان تحقیقات جهاد كشاورزی گفت : متاسفانه سیستم ارتقای اساتید سازمان تحقیقات با وزارت علوم یكسان است كه این درست نیست و ما باید ارتقاء و به‌كارگیری اساتید را بر اساس كارهای میدانی و مزرعه محور داشته باشیم ، و نیازهایی كه به خارج كشور داریم را از طریق ارتقاء اساتید بر اساس نیاز حوزه كشاورزی و نه معیار وزارت علوم رفع كنیم.

دسترسی سریع
در مسیر توسعه