نشان" فرهنگیار ملی"رادیو فرهنگ‌در دستان حجت الاسلام والمسلمین دعایی

شبكه رادیویی فرهنگ در ادامه فعالیتهای رسانه ای خویش به پاس فعالیتهای فرهنگی برخی از مفاخر كشور در حاشیه اختتامیه دومین جایزه آینه دار دوران “ نشان " فرهنگیار ملی "را به حجت الاسلام دعایی تقدیم كرد

1400/10/21
|
09:11

دكتر علیرضا حبیبی مدیر شبكه رادیویی فرهنگ بیستم دی ماه در مراسم دومین جشنواره آیینه داران دوران ویژه مفاخر كرمان در تالار وحدت تهران به پاس بیش از 40 سال فعالیت فرهنگی و مطبوعاتی حجه الاسلام والمسلمین سید محمود دعایی نشان فرهنگیار ملی را به ایشان تقدیم كرد
حجت الاسلام دعایی از سال 1359 با حكم حضرت امام خمینی(ره)به عنوان رییس موسسه اطلاعات منصوب شد و در این مدت بجز هدایت یكی از فعالترین موسسه های مطبوعاتی كشور در عرصه های مختلف فرهنگی نیزحضوری فعال داشتند

آیین اختتامیه دومین جایزه آینه دار دوران و رونمایی اعلان یادمان خواجوی كرمانی

آیین اختتامیه دومین جایزه آینه دار دوران (یادمان استاد باستانی پاریزی) و رونمایی اعلان یادمان خواجوی كرمانی با حضور سیدعباس دعایی دبیر این رویداد، حمید باستانی پاریزی فرزند استاد، سیدمحمود دعایی مدیر موسسه اطلاعات، سیدحسین مرعشی استاندار اسبق كرمان، علیرضا حبیبی مدیر رادیو فرهنگ، یداله كابلی هنرمند خوشنویس نشان خواجوی كرمانی، هادی سیف پژوهشگر هنرهای تجسمی با معرفی برگزیدگان و اجرای اركستر ملی ایران به رهبری بردیا كیارس در تالار وحدت برگزار شد.

در این مراسم علاوه بر مردم فرهیخته دیار كرمانی ساكن مركز دكتر گلاب زاده(رییس مركز كرمان شناسی)دكتر هادی سیف(استاد دانشگاه تهران)پسر استاد باستانی پاریزی،استاد یدالله كابلی(استاد خوشنویس) دكتر عبدالرحمان معروف(معاون فرهنگی سفارت تاجیكستان)و برخی دیگر از چهره های مطرح فرهنگی كشور حضور داشتند

سید عباس دعایی، دبیر اجرایی این مراسم در ابتدا گزارشی از پیشینه این جایزه ارائه داد و گفت: در ابتدا با توجه به ارادتی كه به استاد باستانی پاریزی داشتیم، از گروهی هنرمندان تصویرگر درخواست كردیم تا آثار این استاد را طراحی كند. از این‌رو با همكاری آقای سیدمحمدعلی گلابزاده رئیس بنیاد ایران‌شناسی و مدیر مركز كرمان‌شناسی و خانواده استاد پاریزی، كتابی از آثار ایشان در استان كرمان رونمایی شد.

سپس مؤسسه آینه‌داران دوران تأسیس شد تا جایزه‌ای با نام استاد باستانی پاریزی شكل گیرد كه اولین دوره این جایزه با عنوان «از پاریس تا پاریز» برگزار شد.‌وی افزود: دور دوم این جایزه با یادی از زنده‌یاد بانو طاهره صفارزاده در آبان‌ماه برگزار شد، سپس از 3 دی ماه همزمان با زادروز استاد باستانی پاریزی در فرهنگستان هنر و تا 17 دی ماه همزمان با روز استاد خواجوی كرمانی ادامه یافت و امروز هم در اختتامیه آن را برگزار می‌كنیم.

دبیر مؤسسه آینه‌داران دوران اظهار كرد: دبیرخانه این جایزه پس از این در خانه هنرمندان مستقر خواهد شد. همچنین در این برنامه از نشان خواجوی كرمانی رونمایی خواهد شد تا پس از این هر ساله به یكی از چهره‌های فرهنگی و هنری كرمان اهدا ‌شود.

محمدعلی گلاب‌زاده، مدیر مؤسسه كرمان‌شناسی نیز در این مراسم طی سخنانی بیان كرد: من امروز رسالت رساندن دو پیام و سلام را به شما عزیزان دارم. یكی سلام آقای علی زینی‌وند، استاندار فرهنگ‌دوست كرمان و دیگری سلام مردم فرزانه و مهربان و اصیل كرمان.

وی با اشاره به رفتن خواجوی كرمانی از كرمان، دلیلش را چنین توضیح داد: خواجوی كرمانی به‌رغم آنكه زندگی‌اش با اعجاز همراه بود، اما دو بدشانسی آورد. یكی وقتی دو ساله بود، سعدی از دنیا رفت و زمانی هم كه سی و چند ساله بود حافظ به دنیا آمد؛ از این‌رو او بین این دو قله شعر فارسی زیست.

دیگر آنكه خواجو زمانی پا به عرصه وجود گذاشت كه كرمان در یك مقطع حساس تاریخی بود. پیش از به دنیا آمدن او كرمان، قطب دانش بود ولی متأسفانه در زمان او دانشگاه كرمان تعطیل شده بود و فضا چنان بود كه گویی غبار مرگ بر كرمان پاشیدند، در نتیجه همه استادان و دانشجویان، كرمان را ترك كردند و همه‌جا به تعطیلی كشیده شد.‌گلاب‌زاده افزود: خواجوی كرمانی نیز بنا به این دلایل، از كرمان رفت. او دنیای استعداد و خلاقیت بود و بدان سبب او را «ملك‌الفضلا» می‌نامیدند. كما اینكه استاد باستانی پاریزی هم علیرغم علاقه‌‌مندی به كرمان، برای گسترش علم و دانش خود، كرمان را ترك گفت و به تهران مهاجرت كرد.

وی در وصف ویژگی‌های استاد باستانی پاریزی اظهار كرد: من او را هرگز خودشیفته ندیدم. او در مقابل هر شادی، ملایم بود و هرگز شادی را با شدت بروز نمی‌داد مگر آن‌ زمانی كه به او گفتم در كرمان برف زیادی باریده و او از شادی كشاورزان و مردم كرمان، شادی زیادی از خود نشان داد.

سیدحسین مرعشی، استاندار اسبق كرمان نیز در سخنانی با اشاره به بحث تاریخی حضور لطفعلی‌خان زند در كرمان و حمله آقامحمدخان قاجار به كرمان و در مقابل حضور خواجوی كرمانی در شیراز گفت: زمانی كه استانداری كرمان را به عهده داشتم، انتقال خواجوی كرمانی را تقاضا كردم كه این مسأله میسر نشد اما همین درخواست سبب شد تا مسؤولان شیرازی، مقبره خواجوی كرمانی را به شایستگی بازسازی كنند.

وی ادامه داد: توجه به شخصیت‌های فرهنگی، حرمت گذاشتن به جامعه و روح بزرگ خواجوی كرمانی، فرهنگ و هنر كرمان را احیاء كرد و امیدوارم كه همچنان شاهد حضور كرمانی‌ها درعرصه فرهنگ و هنر باشیم.

علیرضا حبییی، مدیر رادیو فرهنگ هم با اشاره به حضور سید محمود دعایی به عنوان چهره فرهنگی كرمان و رسالت رادیو و فرهنگ در حمایت از چهره‌های فرهنگی، تصریح كرد: از این‌رو من همین‌جا، «نشان فرهنگ‌یار»‌ را كه طراحی كرده‌ایم و به برخی چهره‌های فرهنگی هم اهدا شده‌است، به حاج آقا دعایی تقدیم می‌كنم.

سید محمود دعایی، سرپرست مؤسسه اطلاعات نیز در این مراسم اظهار كرد: من قابل نیستم و شرمنده این محبت‌ها هستم. امیدوارم كه خداوند به من توفیق دهد تا آنچنان باشم كه دوستان تصور می‌كنند باید باشم. ‌وی افزود: من لازم می‌دانم كه در اینجا از چند چهره یاد كنم. در دوره آقای مرعشی، نام خواجو و اثرخواجو، گرامی داشته شد. در همان دوره، مجسمه‌ای از خواجوی كرمانی، ساخته و با حضور مرحوم حسن حبیبی، معاون اول وقت رئیس‌جمهوری، رونمایی شد.

همچنین یادی می‌كنم از دكتر میرزاده كه او هم در كرمان منشاء اثرات خوبی بود و از خواجوی كرمانی همیشه با تعصب ویژه‌ای یاد می‌كرد. جای مهندس جلال صفارزاده برادر مرحوم طاهره صفارزاده را هم در اینجا خالی می‌بینم.

هدی سیف، هنرمند برجسته و پژوهشگر هنرهای سنتی نیز در ادامه با اشاره به آمدن خواجوی كرمانی به شیراز گفت: در آن زمان شیراز آوازه سعدی را به گوش جهانیان رسانده بود و همزمان بزرگان بسیاری در شیراز تجلی یافته بودند. ما شیرازی‌ها، در شهر شعر،‌خواجوی كرمانی را بر بلندای شهر و در مكان الله اكبر آن نگه‌داشتیم.‌وی ادامه داد: خواجه زمانی كه وارد شیراز شد، غریبه نبود؛ بلكه عارفی شناخته شده بود كه وجودش برای شیراز غنیمت به حساب می‌آمد. در زمان حضور او، عرفای زیادی در شیراز بودند، اما خواجه در واقع وامدار و نگاهبان شیراز بود.

گفتنی است در این مراسم از ابراهیم مقبلی، امیر دانش‌مراغی، زهره صالحی، نجوا عرفانی و بهتاش هزاوه، به عنوان هنرمندان برگزیده تجلیل شد و بیانیه دبیرخانه این جایزه نیز به شرح ذیل به اطلاع حاضران رسید:

سپاس خداوند سبحان و مهربان را كه فرصت عنایت فرمود تا بار دیگر با برگزاری جایزه آینه‌دار دوران، قدمی در راه بزرگداشت و تكریم آینه‌داران فرهنگ و هنر كرمان، با یاد استاد محمد ابراهیم باستانی پاریزی و استاد دكتر طاهره صفارزاده، برداشته شود.

ضمن تقدیر و تشكر صمیمانه از هنرمندان ارجمندی كه به حضور در جشنواره عنایت داشتند و آثار خود را راهی این رویداد فرهنگی و هنری كردند، یاد‌آوری می‌‌شود به دلایلی چند، از جمله شرایط خاص ایجاد شده به دلیل شیوع بیماری كرونا، شركت هنرمندان در این دوره با چالش‌هایی همراه بود و جشنواره از حضور طیف وسیعی از هنرمندان، محروم شد. هیأت داوران نیز ضمن تشكر از مشاركت برخی هنرمندان، تأكید می‌نمایند با توجه به عدم ارتباط عمیق و كامل تعدادی از آثار ارسال شده با موضوع اصلی این رویداد فرهنگی و هنری و همچنین سطح كیفی آثار، متأسفانه هیچ اثری واجد دریافت عنوان و رتبه «اثر برتر» تشخیص داده نشد. بنابراین برای سپاسگزاری و به رسم یاد‌بود، به تمامی 33 نفر هنرمند راه‌یافته به نمایشگاه، مبالغی اهدا و به تعدادی از آثار شاخص‌تر برگزیده، جوایز ویژه‌ای تقدیم می‌شود.


شبكه رادیویی فرهنگ دوشنبه 20 دی ماه آیین اختتامیه دومین دوره جایزه آینه‌دار دوران و شب كریمان كرمان را به طور زنده در برنامه « دیار كهن»روی آنتن می برد.
برنامه « دیار كهن» رادیو فرهنگ كاری از گروه هنر و ادب رادیو فرهنگ است كه به اختتامیه دومین جایزه آینه دار دوران اختصاص دارد ، «اینه داران دوران »شامل آثار 33 هنرمند در تالار وحدت با همراهی مراكز همراه استان كرمان به یاد خواجوی كرمانی و گرامیداشت سالروز تولد محمدابراهیم باستانی پاریزی، با عنوان نمادین از باستانی پاریزی تا خواجوی كرمانی“ به كار خود پایان می دهد
گفتنی است از ساعت 18 دوشنبه 20 دی آیین اختتامیه دومین جایزه آینه دار دوران و اعلان یادمان خواجوی كرمانی با اجرایی از اركستر ملی ایران در برنامه « دیار كریمان» به تهیه كنندگی مریم مردانی و به همت گروه هنر و ادب رادیو فرهنگ از این شبكه رادیویی تقدیم شنوندگان شد .

دسترسی سریع