مستند زندگی استاد مجتبی مینوی در رادیو فرهنگ

برنامه‌ «چراغداران» یكشنبه 23آبان ماه، به پخش مستند زندگی « زنده یاد استاد مجتبی مینُویِ طهرانی»؛ ادیب، نویسنده، مصحح، مورخ و مترجم كشورمان اختصاص دارد.

1400/08/23
|
09:39

مستند زندگی و فعالیت های « استاد مجتبی مینُویِ طهرانی» ؛، به روایت بهروز رضوی ، در برنامه «چراغداران» رادیو فرهنگ پخش می‌شود.
مجتبی مینوی از جمله ادیبان نامدار معاصر ایران شناخته‌می‌شود كه شهرت عمده او مرهون متون مهمی از ادب كهن فارسی به‌شمار می‌رود كه آن‌ها را تصحیح و همراه با تعلیقات و توضیحات به چاپ رسانده‌است.
بدون شك پس از علامه محمد قزوینی كه كتابخانه‌ای غنی از آثار عـمر پربارش برای آیندگان باقی مانده است، مجتبی مینوی چهره درخشان و ماندنی تحقیقات علمی در ادبـیات ایران محسوب می‌شود و بنابر گفته محمد علی جمالزاده: «مجتبی مینوی وجود ذی وجود و پرفیض و بركتی بود و بیم آن می‌رود كه ما دیگر به این آسانی‌ها نظیر و عدیل او را به دست نیاوریم.»
مجتبی مینوی در 1282 خورشیدی در تهران چشم به جهان گشود. او دوران كودكی خود را در سامرا گذراند. خانواده مینوی پس مدتی به كشور بازگشتند و با استقرار دوباره در تهران، مجتبی تحصیلات متوسطه خود را در دارالفنون آغاز كرد. تحصیلات و مـطالعات دانـشگاهی و عالی او در كینگر كالجی در لندن و مدرسه مطالعات آسیایی و آفریقایی دانشگاه لندن گذشت.
تندنویسی در مجلس شورای ملی، ریاست كتابخانه ملی، عضویت دفتر فرهنگی سفارت ایران در لندن و پاریس، ریاست تعلمیات عالیه وزارت فرهنگ، رایزنی فرهنگی سفارت ایران در تركیه، استادی دانشگاه تهران، عضویت پیوسته فرهنگستان ادب و هنر و مسوولیت علمی بنیاد از جمله خدمات اداری و تعلیماتی مجتبی مینوی به شمار می‌رود.

همچنین بررسی نسخ خطی كتابخانه‌های تركیه و تهیه عكس و میكروفیلم از آن‌ها برای كتابخانه مركزی، مركز اسناد دانشگاه تهران و كتابخانه ملی؛ سرپرستی بـر اسـتخراج لغـات از متون قدیم برای تدوین لغـتنامه تـاریخی فـارسی كه تهیه آن در مؤسسه انتشارات فرانكلین موردنظر بود؛ عضویت در انجمن تألیف و ترجمه دانشگاه تهران، انجمن فلسفه، علوم انسانی وابسته به كمیسیون مـلی یـونسكو، شـورای مركزی دانشگاه‌ها و شورای عالی سازمان اسناد ملی ایـران از دیگر فعالیت‌های مینوی در زمینه امور فرهنگی به شمار می‌رود.
همچنین تـنظیم فهرست برای نسخ خطی فارسی كتابخانه چیستربیتی (در دوبلینایرلند) از خدمات علمی مهم وی محسوب می‌شود كه در خارج از كشور انـجام داده و همچنین در چـند دانشگاه مشهور انگلیس و آمریكا هم تدریس كرده است.
شركت و سخنرانی مجتبی مـینوی در مجامع علمی متعدد از جمله فعالیت‌های دیگر او است كه از آن جمله می‌توان به كنگره هزاره فردوسی، جلسات سالیانه انجمن ایران، بـررسی فـرهنگ اسـلامی، سمینار تمدن غرب از نظر مشرق زمین و نیز شركت در سمینار مورخان خـاورمیانه، كنگره بین المللی هنر و معماری ایران، كنگره خاورشناسان در استانبول 1348، كنگره جهانی ایرانشناسان، كـنگره شـیخ طوسی، هفت كنگره تحقیقات ایرانی و ششمین كنگره هنر و باستانشناسی ایران اشاره كرد.
مجتبی مینوی طهرانی پس از سال‌ها تلاش و فعالیت علمی در راه اعتلای كشور در هفتم بهمن 1355 خورشیدی در 73 سالگی در تهران درگذشت و در آرامگاه مشاهیر به خاك سپرده شد.
برنامه «چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:15 روی موج‌اف ام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .

دسترسی سریع