پخش «تماشای خورشید »ویژه بزرگداشت پرفسور یوسف ثبوتی از رادیو فرهنگ

رادیو فرهنگ با همكاری میراث مكتوب- كمیسیون ملی یونسكو ـ ایران، برنامه « تماشای خورشید» را ویژه بزرگداشت یوسف ثبوتی، اخترشناس و فیزیك‌دان، روی آنتن می برد.

1400/08/16
|
14:59

بزرگداشت یوسف ثبوتی، فیزیك‌دان كشورمان و موسس مركز تحصیلات تكمیلی علوم پایه زنجان به همت میراث مكتوب- كمیسیون ملی یونسكو ـ ایران، در قالب برنامه «تماشای خورشید» امروز یكشنبه ( 16 آبان ماه )از رادیو فرهنگ پخش می شود

«تماشای خورشید» عنوان برنامه‌ای است كه هر سال با رویكرد بزرگداشت اهالی فرهنگ، اندیشمندان و پژوهشگران حوزه ادب، هنر و فرهنگ از سوی كمیسیون ملی یونسكو ـ ایران برگزار می‌شود اما در این یكسال اخیر بخاطر شیوع ویروس كرونا به تعویق افتاده بود و امسال این برنامه ویژه پرفسور یوسف ثبوتی امروز از ساعت 16 در تالار ایران فرهنگستان هنر برگزار می‌شود و در قالب یك ویژه برنامه رادیویی به طور زنده تقدیم شنوندگان رادیو فرهنگ می شود.
دكتر یوسف ثبوتی در اول شهریور ماه 1311 در خانواده‌ای فرهنگی در شهر زنجان به دنیا آمد.
وی پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در زادگاهش، در سال 1329 به طور همزمان در دو رشته‌ كشاورزی و فیزیك دانشگاه تهران پذیرفته شد كه به دلیل علاقه‌ وافر به فیزیك، این رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب كرد. پس از پایان تحصیلاتش در آزمون نقشه‌برداری قبول شد و به صورت رایگان به یاری دكتر حسین كشی افشار شتافت. پس از چندی با معرفی ایشان، وارد دانشگاه تورنتو (كانادا) شد و موفق به اخذ درجه‌ كارشناسی ارشد از آن دانشگاه گردید. دكتر ثبوتی پس از آن به دانشگاه شیكاگو راه یافت و به تحصیل اختر فیزیك نزد استادان صاحب‌نامی هم‌چون سوبر امانیان، چاندراسكار، وچمبرلن پرداخت. او در سال 1342 مدرك دكترای تخصصی خود را در این رشته دریافت كرد و برای تدریس با سمت استادیاری، رهسپار دانشگاه نیوكاسل انگلستان شد. دكتر ثبوتی پس از مدتی به ایران بازگشت و چندی بعد با سمت دانشیاری در دانشگاه شیراز به كار مشغول شد. فعالیت وی در دانشگاه شیراز سرآغاز تحولات جدیدی در دستگاه آموزش عالی ایران بود. نظام ترمی واحدی كنونی از دستاوردهای دكتر ثبوتی برای نظام آموزشی كشور است.
دكتر ثبوتی در سال 1348 در یك فرصت مطالعاتی به دانشگاه پنسیلوانیا رفت و ضمن تحقیقات به تدریس در آن دانشگاه پرداخت. وی پس از مدتی به ایران بازگشت و علاوه بر تدریس در دانشگاه صنعتی شریف، در سال 1351 طرح تأسیس رصدخانه ابوریحان بیرونی شیراز را ارائه داد. این رصدخانه كه در سال 1356 افتتاح شد، بزگترین رصدخانه فعال ایران است.
استاد پس از آن، دوره دكتری نجوم را در دانشگاه بنیان گذاشت و زمینه تحصیلات تكمیلی برای‌ علاقه‌مندان اختر فیزیك را در دانشگاه شیراز فراهم كرد. وی همچنین با پیگیری‌های فراوان، مركز تحصیلات تكمیلی در علوم پایه‌ زنجان را در سال 1370 تأسیس كرد. دكتر ثبوتی در ایجاد انجمن نجوم ایران در سال 1375 كه با تلاش چند اخترشناس حرفه‌ای ایران محقق شد نیز، نقش مهمی برعهده داشته است.
از استاد ثبوتی بیش از 50 مقاله‌ پژوهشی در مجلات علمی بین‌المللی منتشر شده است. این پژوهشگر خستگی‌ناپذیر در عرصه‌ فیزیك و نجوم، علاوه بر دریافت عنوان نویسنده كتاب سال جمهوری اسلامی و مدال پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سال 2000 میلادی به دلیل فعالیت‌های مستمر علمی به دریافت مدال ویژه آكادمی علوم جهان سوم نائل شده است.
رادیو فرهنگ روی موج اف ردیف 106 مگاهرتز و موج ای ام ردیف585 كیلوهرتز قابل دسترسی است.

دسترسی سریع