دكتر محمد رضا روزبه، شاعر و استاد دانشگاه، در ویژه برنامه "ققنوس" به مناسبت روز درگذشت " قیصر امینپور" از رادیو فرهنگ گفت: شهرت و محبوبیت قیصر و شعرش در گرو اصالت و صداقت شاعرانه اوست، و شعرش حاصل واقعی عواطف و اندیشههای خود اوست.
وی همچنین با تاكید بر "صدق عاطفی" در شعر قیصر گفت: شعر قیصر بی دروغ و بی نقاب است و بیش از دیگران توانسته به اعماق وجدان فردی و جمعی خود بنگرد و شعرش در حقیقت بازتاب وجدان فردی و جمعی اوست.
وی همچنین با تاكید بر هوشمندی قیصر امینپور در رسیدن به نقطه دقیق اعتدال شعری گفت: قیصر بیش از دیگر شاعران همدوره خود توانست نقطه اعتدال بین سنت و نوآوری را بشناسد و آن را مركز ثقل شعرش قرار دهد؛ یعنی مطالعات علمی و آكادمیك قیصر از یك سو غنای خاصی به كلام او داده است، و از سوی دیگر شناوری اش در آفاق نوآوری و تجدد ، چشم اندازهای بكر و جدیدی به او ارزانی داشته است، در نتیجه تلاقی دلنشین سنت و نوآوری، كه میل به نوآوری در آن بیشتر است، نقطه اصلی شعر قیصر امین پور است.
وی افزود: در شعر قیصر امینپور هم رایحه خوش سنت را داریم و هم عطر خوشی تجدد و نوآوری را؛ یعنی سنت و تجدد در شعر او به نحو شگفت و زیبایی به همزیستی رسیده اند و در جهت تقویت همدیگر هستند.
وی قیصرامین پور را در رسیدن به نقطه اعتدال دقیق هنری موفق دانست و گفت: قیصر توانسته بود یك همزیستی و همآوایی دلنشینی بین همه عناصر هنری و ادبی و شعری برقرار كند؛ طوری كه هیچ یك بر دیگری سایه افكن نباشد.
علیمحمد مودب، شاعر و استاد دانشگاه، هم در این برنامه پیوند سنت و نوآوری را ویژگی همه آثار قیصر امینپور دانست و گفت: این ویژگی ناشی از توان قیصر در دیدن طیفهای مختلف و گوناگون افراد و اندیشه هاست، از این رو آثارش برای طیف های مختلف مخاطب قابل استفاده است.
وی همچنین قیصر امینپور را دارای حیایی تكنیكی دانست و گفت: رفتار تكنیكی شاعر با حیاست؛ یعنی تكنیك و صنایع را در شعر، با تأسی از بزرگان تاریخ ادبیات مان همچون حافظ و... به كار میگیرد، از این رو مخاطبی كه شناخت سنتی از غزل دارد، با غزل قیصر واپس زده و شوكه نمیشود.
وی تاكید كرد: مهم آن است كه شاعر بتواند به گونهای حركت كند كه از سنت چیزی باقی بمانند و نوآوری اش در ادامه جریان سنت، خود را بشناساند و مورد قبول مخاطب واقع شود.
وی همچنین نوع شعر قیصر را، حاصل شخصیت مهربان و پذیرای او دانست و گفت: شعر او توانست در موضوعات كاربردی بسیاری، مطلوب مخاطب باشد و این حاصل نگاه وسیع و مهربان قیصر است كه عاشق مردم با تنوع و گوناگونی آنها بود و این دوست داشتن مردم، در شعرهای او موج می زند.
دكتر مصطفی گرجی، مولف كتاب "قاف حرف آخرعشق" ، كه به بررسی و تحلیل اندیشه و آثار قیصر امین پور میپردازد، هم در این برنامه گفت: شاعران اثر گذار به دلیل نوع رویكردشان به خدا، خود و جهان پیرامون شان، از پرداختن به نوع دوستی، شفقت ورزی و مسائل بزرگ بشری غافل نبوده اند، و در این میان، گروهی از این شاعران، هم در عصر خود و هم در گذر ایام، به خوبی قدر شناخته و هنرشان ارج نهاده میشود و قیصر امین پور (در كنار نیما، فروغ، اخوان، و سهراب) از این گروه شاعران معاصر است.
وی افزود: قیصر امین پور علی رغم عمر كوتاهش، آثاری را در دوره های شعری اش خلق كرده است كه همگام با پخته تر شدن، توجه و تایید اهل هنر و مخاطبان خود را نیز جلب و جذب نمود.
وی تاكید كرد: امینپور به همان زیبایی كه شعر و سخن میگفت، زیبا هم می زیست.
آتوسا صالحی، شاعر و نویسنده كودك و نوجوان و همكار سابق قیصر امینپور در نشریه سروش نوجوان، هم در این برنامه با اشاره به حضور موثر قیصر امینپور در نشریه سروش نوجوان گفت: حضور امینپور انگیزه بخش نوجوانان و جوانان بود و روحیه یادگیری، نقدپذیری و شوق و ذوق خلق اثر هنری را در آن ها شكوفا می كرد.
وی همچنین حضور بزرگانی چون قیصر امین پور، عموزاده خلیلی، و بیوك ملكی را مایه بالندگی مجله در آن دوران دانست و گفت: سروش نوجوان تنها یك مجله نبود، بلكه یك مكتبی بود كه بسیاری از افراد به نام حوزه ادب و شعر امروز را تربیت كرد.
حسام الدین سراج نیز در این برنامه شعر قیصر امینپور را عاری از تقیید، تصنع و تكلف دانست و گفت: در شعر او كلمات به راحتی كنار هم می نشینند و كلمات از جنسی است كه امروز به كار میبریم؛ یعنی زیبایی اش به نوعی سهل و ممتنع است؛ یعنی به نظر خیلی ساده می آید اما وقتی میخواهی یك بیت شعر مثل قیصر بگویی میبینی نمیتوانی؛ درواقع این لطافت، صمیمیت و صداقت اش است كه به شعرش زیبایی می دهد.
مصطفی خرامان، نویسنده كتاب كودك، نیز در این برنامه خواندن و نوشتن بسیار را ویژگی نویسندگان موفق عنوان كرد و گفت: قیصر امین پور در كنار ذوق شعری كه داشت، دائماً در حال مطالعه بود و از اینرو آثارش دوام و قوام دارد.
وی افزود: قیصر امین پور جهان بینی گستردهای داشت و نگاهش به جهان معنی دار بود، كه این جهان بینی در شعرش مشهود است و او را دوست داشتنی و محبوب میكند و این را نیز وامدار مطالعه زیادش بود.