ویژه برنامه مستند «حكیم ذوالفنون» سه شنبه 6 مهر ماه با روایت بخش هایی از زندگی فیلسوف متأله، فقیه، عارف، منجم و مدرس دروس حوزوی؛ علامه «حسن زاده آملی» از رادیو فرهنگپخش می شود
ویژه برنامه « حكیم ذوالفنون» به بررسی زندگانی، آثار و سلوك علامه دهر؛ حسن حسن زاده آملی می پردازد.
حسن حسنزاده طبری آملی متولد 1307 مشهور به علامه حسنزاده آملی،فیلسوف متأله، فقیه، عارف، منجم و مدرس دروس حوزوی بود كه وی او را علامه، ذوالفنون و علامه دهر نیز مینامند و در ادبیات، علوم غریبه، ریاضی، هیئت و طب تبحر داشت. او همچنین اشعاری به زبانهای فارسی، طبری و عربی سروده است.
حسنزاده آملی در اواخر سال 1307 هجری خورشیدی در روستای ایرای لاریجان از توابع شهرستان آمل متولد شد. وی در سن شش سالگی، به مكتب خانه رفت و خواندن و نوشتن یادگرفت. تعدادی از جزوات متداول در مكتب خانههای آن زمان را خواند. سپس وارد دورهٔ ابتدایی دروس حوزوی شد. تاریخ ورود وی به حوزهٔ علمیه مهرماه سال 1323 هجری شمسی بود.
متون مقدماتی درس حوزه را در آمل نزد آیات و واعظان محمد غروی، عزیزالله طبرسی، احمد اعتمادی و عبدالله اشراقی و ابوالقاسم رجائی و میرزا ابوالقاسم فرسیو و استادان دیگر فرا گرفت و در آمل آغاز به تدریس چند كتاب مقدماتی نمود.
وی در شهریور 1329 خورشیدی به تهران آمد و چند سالی در مدرسهٔ حاج ابوالفتح به سر برد و باقی كتب حوزوی را نزد سید احمد لواسانی خواند. چندین سال در مدرسهٔ مروی به سر برد و زیر نظر محمدتقی آملی و ابوالحسن شعرانی به مدت 13 سال درس خواند و از او اجازهٔ اجتهاد دریافت داشت.
در سال 1342 هجری شمسی به قصد اقامت در قم، تهران را ترك گفته و پس از ورود به قم، آغاز به تدریس معارف حوزوی و فنون ریاضی نمود. او در قم نزد سید محمدحسین طباطبایی، و به سفارش وی از سید محمدحسن الهی طباطبایی استفاده بردهاست. حسنزاده آملی به مدت 17 سال از دروس سید محمدحسین طباطبایی بیشترین بهرهها برد.
در 19 خرداد 1390 از سوی مجمع عالی حكمت اسلامی قم، طی مراسمی از تلاشها و خدمات علمی حسن حسنزاده آملی تجلیل شد. در این مراسم، عبدالله جوادی آملی، شخصیت علمی حسنزاده آملی را ستود و گفت: «ایشان از حكمای ذوفنون معاصر بهشمار میرود.»
حسنزاده آملی دارای آثاری در زمینههای فقه، فلسفه، اخلاق، عرفان، حكمت دینی، كلام، حدیث و رجال، تفسیر قرآن، ریاضیات و نجوم، ادبیات عربی و فارسی، علوم طبیعی، طب قدیم، علوم غریبه و باطنی است.
از علامه حسن زاده آملی در سال 1382، به عنوان چهره ماندگار ایران در الهیات تقدیر شده است.
حسن زاده آملی صبح روز 3 مهر 1400 به علت نارسایی قلبی پیشرفته در بیمارستان امام رضا آمل بستری شد و ساعت 9 شب همان روز درگذشت. در برخی گزارشها به نقل از قدیر نژاد رئیس بیمارستان امام رضا (ع) در آمل، دلیل درگذشت، نارسایی شدید قلبی عنوان شد.
رهبر جمهوری اسلامی ایران سید علی خامنه ای طی پیام تسلیتی از وی بعنوان عالم ربّانی ، سالك توحیدی، دانشمند و ذالفنون و از چهرههای نادر یاد كرد.
سید علی خامنه ای شامگاه چهارم مهر ماه بر پیكر ایشان نماز اقامه كردند.
پیكر وی در پنج مهر در آرامگاهی كه در حیاط خانه خود برای همسرشان ایجاد كرده بودند، در روستای ایرا لاریجان و در اتاقكی با بام سبزرنگ، در كنار قبر همسرشان به خاك سپرده شد.
ویژه برنامه "ذوالفنون" را ساعت 20:00 روی موجاف ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .