برنامه مستند «چراغداران» رادیو فرهنگ سه شنبه 6 مهر ماه به روایت بخش هایی از زندگی استاد «جلال ذوالفنون» موسیقیدان، ردیف دان و نوازندهٔ برجسته سهتار اهل ایران اختصاص دارد.
جلال ذوالفنون در سال 1316 در آباده متولد شد. در كودكی به همراه خانوادهاش به تهران آمد و فراگیری موسیقی را در ده سالگی در خانواده ای اهل موسیقی آغاز كرد. برای ادامهٔ تحصیل به هنرستان موسیقی ملی رفت و در آنجا با سازهای دیگر چون تار و ویلن آشنا شد. ویلن را نزد برادرش محمود ذوالفنون آموخت. در هنرستان از رهنمودهای موسی معروفی در زمینه تكنیك سهتار برخوردار شد. همزمان با تأسیس رشته موسیقی در دانشكده هنرهای زیبا، به آنجا راه یافت. آشنایی با شخصیتهای موسیقی ملی ایران از جمله نورعلی برومند و داریوش صفوت، شناخت تازهای از موسیقی اصیل ایران و امكانات وسیع سهتار برای وی به ارمغان آورد و از سال 1346 فعالیت خود را روی سهتار متمركز كرد.
جلال ذوالفنون آثار نوشتاری و صوتی فراوانی در زمینهٔ موسیقی ایرانی از خود به جای گذاشته كه از بین آنها میتوان آلبومهای گل صدبرگ و آتشی در نیستان با صدای شهرام ناظری را نام برد. همچنین از دیگر آثار او میتوان به مستانه، سرمستان و شب عاشقان با صدای علیرضا افتخاری و آلبوم شیدایی با صدای صدیق تعریف اشاره كرد.
ذوالفنون سالیان متمادی در زمینه تحقیق و تتبع گام برداشت و كوشید جوانان را با این قلمرو آشنا كند. مهمترین كار وی پس از تحقیق، تدریس بود.
او نخستین كسی بودهاست كه كتاب آموزشی خاص برای سه تار نوشتهاست.
از جمله فعالیتهای هنری جلال ذوالفنون به فعالیت در سازمان رادیو و تلویزیون از 1958 تا 1967، تدریس موسیقی دركانونهای هنری و آموزشی، كنسرتهای متعدد در ایران - ژاپن - كشورهای اروپایی- آمریكا - كانادا - استرالیا، تحقیق در موسیقی فولكلور ایران در مركز حفظ و اشاعه موسیقی ایرانی، اجرای كنسرت در محل سازمان ملل متحد در نیویورك به منظور معرفی موسیقی ایران به سایر ملل در سال 1994 و... اشاره كرد.
جلال ذوالفنون در 28 اسفند ماه سال 1390 درگذشت. پیكر او صبح روز چهارشنبه 2 فروردین 1391 از مقابل تالار وحدت تهران تشییع شد. و به وصیت خودش و با حضور دوستداران و خویشاوندانش در قبرستان امامزاده طاهر كرج به خاك سپرده شد.
برنامه »چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:15 روی موجاف ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .