مهندس متولی زاده: مشكل اصلی حوزه برق و عدم مشاركت بخش خصوصی را شیوه اداره اقتصادی آن عنوان كرد و گفت: علی رغم اینكه ایران با بهرهگیری از بخشهای مختلف انرژی در نوع خودش در سطح دنیا یك ابرقدرت است.
مدیرعامل شركت توانیر، مشكل اصلی حوزه برق و عدم مشاركت بخش خصوصی را شیوه اداره اقتصادی آن عنوان كرد و گفت: علی رغم اینكه ایران با بهرهگیری از بخشهای مختلف انرژی در نوع خودش در سطح دنیا یك ابرقدرت است اما آنچه كه در این صنعت پایه مورد غفلت واقع شده است این است كه این صنعت در درون تشكیلات خود با مكانیزم های اقتصادی اداره نمیشود یعنی دولت این را به عنوان یك خدمت عمومی نگاه میكند و این خودش یكی از مهمترین ریشههای ممانعت از اقتصادی شدن تولید صنعت برق است و حكایت از حاكمیت ساختار قیمت گذاری تكلیفی است كه این كالای استراتژیك را در بر گرفته است.
وی افزود: باتوجه به هزینههای جاری این صنعت در عمل هیچ انگیزهای برای ورود بخش خصوصی به این صنعت وجود ندارد و باید مشوقهای مناسبی در این زمینه ایجاد كنیم.
وی با تاكید بر ایجاد نیروگاههای كوچك مقیاس در مقصد مصارف شان گفت: مشكلی كه در سطح استان هایی كه توسعه متوازن داریم همین است كه نیروگاههای برق به صورت متوازن بخصوص نیروگاههای كوچك مقیاس در مقصد مصرف برپا نشده اند و از سوی دیگر طلب بخش خصوصی از دولت در خصوص نیروگاهها به موقع پرداخت نشده است كه خودش مسئله است.
وی با اشاره به ضرورت اصلاح الگوی مصرف گفت: تجربه كشورهای پیشرفته دنیا در این زمینه نشان میدهد كه ما باید یك نهاد تنظیم گرد پرقدرت در حوزه صنعت پایه برق ایجاد كنیم تا مشكلات را بررسی و حل كند.
وی در پایان با اشاره به سال ها بی توجهی به توسعه زیرساخت های صنعت برق علیرغم كارهای خوب در این خصوص گفت: به كارگیری برخی كارگیری برخی سیاستهای نادرست صنعت در سطح وزارت نیرو در همه دولت ها روی هم جمع شده است و نتیجه مشكلات امروز است و تمركز صرف بر روی برخی عوامل و برخی مقاطع زمانی از سالیان درازی عمر های صنعت بیانصافی است و ما را به هدف اصلاح مشكلات این حوزه نمیرساند.
مهندس حائری، معاون برق و انرژی وزیر نیرو، هم در این برنامه با تایید صحبت های مدیرعامل شركت توانیر گفت: واقعا صنعت برق با مكانیزم اقتصادی اداره نمیشود عدم تناسب روابط مالی و اقتصادی جاری با نیازها و پتانسیل برق و الزامات محیط كسب و كاری كه وجود دارد مشكل فعلی صنعت برق است.
وی انباشت بدهی های صنعت برق و واقعی نبودن قیمت برق و قیمت تكلیفی را از اشكالات این حوزه برشمرد و گفت: امید است به كمك دولت و مجلس و نهاد تنظیم گر برق كه قرار است به زودی مستقر شود این موارد پیگیری و اصلاح شود.
وی در تشریح دلایل خاموشی های امسال گف:از 85 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاههای ما 12500 تا مربوط به نیروگاه های آبیاست و كاهش نزولات آسمانی خشكسالی و افزایش دما باعث شد كه این نیروگاه های آبی ما نتوانند این میزان را تولید كننده و حدود 10 هزار مگاوات ظرفیت تولید واحدهای برق آبی ما از مدار خارج شد.
وی افزود: باید به نوعی وابستگی مان را به نیروگاههای آبی كاهش دهیم و این برنامه هم كه وزیر نیرو ارائه كردند كه طی چهار سال بتوانیم 35 هزار مگاوات واحد حرارتی و تجدیدپذیر داخل مدار بیاوریم قطعاً وابستگی ما را به نیروگاههای آبی كاهش خواهد داد.
وی همچنین میزان مصرف و نوع مصرف كه غالباً نوع مصرف سیستم سرمایشی است را از دیگر عوامل خاموشیهای امسال برشمرد و گفت: به ازای یك درجه افزایش دما 1500 مگاوات رشد مصرف داریم كه باید نوع مصرف مان را اصلاح و منطقی كنیم.
وی همچنین با اشاره به برخی برنامههای وزارت نیرو گفت: طی این برنامه ها استقلال به استانها در خصوص حوزه برق داده میشود كه میتواند در جهت توسعه استانی كمك بسزایی داشته باشد.
وی در پایان با اشاره به صدور برق كشور گفت: صادرات ما با كشورهای همسایه الان هم برقرار است و در حال انجام است به طوری كه طی برنامهای كه از دو سال قبل آغاز شده شبكه برق ما كه ظرفیت 80 هزار مگاواتی دارد به شبكه بزرگ روسیه كه ظرفیت 250 هزار مگاواتی دارد وصل میشود كه كارهای مطالعاتی آن در حال انجام است و در صورتی كه انجام شود براحتی می توانیم در شرایط بسیار بهینه صادرات و واردات داشته باشیم.