نظام آبیاری سنتی شهر سمنان ثبت ملی شد

مسئول ثبت آثار ملی استان سمنان گفت: نظام تقسیم آب در شهر سمنان میراث "شیخ علاءالدوله سمنانی" از عرفا و اندیشمندان دوره ایلخانی است.

1400/04/21
|
09:25

هانی رستگاران، مسئول ثبت آثار ملی استان سمنان، با اعلام این خبر در برنامه "هفت اورنگ" از رادیو فرهنگ، گفت: نظام تقسیم آب در شهر سمنان میراث "شیخ علاءالدوله سمنانی" از عرفا و اندیشمندان دوره ایلخانی است، كه در نوع خود منحصر به فرد و مبتنی بر دانش فنی خاصی است، كه شهر سمنان را در دل كویر، به "باغ شهری" با قدمت 700 ساله تبدیل كرده است.
وی با اشاره به ارزش و اهمیت آب به ویژه برای ساكنان كویر گفت: حدود 700 سال پیش، شیخ علاءالدوله سمنانی برای حفظ ذخایر آبی، دانشی را ابداع می كند، كه بر اساس آن، آب در قالب استخرهایی ذخیره، و در طول نهرهایی باشیب و شرایط خاص، از شمال شهر به سمت باغات جنوب سمنان تا قنواتی در منطقه سرخه و صوفی‌آباد منتقل شود و در طول مسیر حقابه و مسئول آن، سهم آب هر كشاورز و منطقه را پاسبانی می كرده است.
وی تاكید كرد: در واقع در شهر سمنان به مدد دانش فنی شیخ علاءالدوله عدالت، درایت، و همنشینی برحسب نیاز، یك نظامی را تحت عنوان " آبیاری سنتی" برقرار كرده است كه این دانش تا به امروز زنده و برقرار است.
رستگاران افزود: در پی اجرای این نظام آبیاری سنتی، یك تنوع زیستی جذاب و دیدنی در منطقه رقم خورده است كه تفاوتهای اقلیمی منحصر به فردی را در سمنان ایجاد كرده است، كه گاهی اختلاف هوا و دما در بخشهای مختلف آن تا 20 درجه سانتیگراد می‌رسد.
وی در پایان با تاكید بر ضرورت حفاظت و مرمت این اثر ارزشمند گفت: مرمت این اثر باید كارشناسانه و با حفظ نظام آبیاری سنتی و حفظ كالبد سنتی و بهره گیری از مصالح سنتی باشد.

دسترسی سریع