صالحی، كارشناس حقوقی مركز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، در برنامه "قلمرو فرهنگ" گفت: مجلس مركز همه قانون هاست و چارچوب عملكرد دستگاههای اجرایی را مشخص می كند.
محمد صالحی، كارشناس حقوقی مركز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، در برنامه "قلمرو فرهنگ" با موضوع "نقش مجلس در قانونگذاری" به مناسبت "هفته مجلس" با بیان این مطلب گفت: براساس اصل 6 و 7 قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی متشكل از 290 نماینده مستقیم مردم و از اركان تصمیم گیری و اداره كشور است و مصوباتش برای همه الزام آور است.
وی افزود: مجلس مركز همه قانون هاست و چارچوب عملكرد دستگاههای اجرایی را مشخص می كند.
صالحی همچنین در تشریح روند مجلس گفت پیش نویس های قانونی ( اعم از طرح، لایحه و پیش نویس) به هیئت رئیسه مجلس ارائه و از آنجا به كمیسیونهای مربوطه ارسال می شود و پس از اصلاح، در صحن علنی مجلس طرح و كلیات آن بررسی میشود كه در صورت رای آوردن در دستور كار مجلس قرار میگیرد.
وی افزود: مصوباتی كه در صحن علنی تصویب میشود، برای شورای نگهبان ارسال و پس از تطبیق با شرع و قانون و سیاستهای كلی نظام به رئیسجمهور ابلاغ میشود.
صالحی همچنین با تاكید بر نقش نظارتی مجلس گفت: این نظارت از طریق نمایندگان در كمیسیون ها و یا از طریق نظارت رئیس مجلس بر آیین نامه هایی كه در هیئت وزیران تصویب می شود، صورت می گیرد.
روح الله متفكر آزاد، نماینده مجلس شورای اسلامی، هم در این برنامه، استیضاح، سوال از وزرا و رئیس جمهور، تحقیق و تفحص، كمیسیون اصل 90 ، استفاده از ماده 234 و نظارتهای میدانی را از ابزار نظارتی مجلس بر اجرای قوانین برشمرد و گفت: رسیدگی به مواردی چون؛ موضوع هفتتپه، نهاده های دامی، و سلف نفتی، نمونه هایی از عملكرد موفق گروه تحقیق و تفحص مجلس است.
دكتر داوود گودرزی، مشاور رئیس مركز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، هم در این برنامه، این مركز را از بزرگترین و با سابقه ترین مراكز پژوهشی كشور دانست، كه به كمك 50 گروه تخصصی پژوهشی، تهیه محتوای كارشناسی برای لوایح و طرحهای مجلس را به عهده دارد.
وی همچنین از طراحی سامانهای برای بهرهگیری از نخبگان سراسر كشور در حوزه های مختلف برای تحقیق و پژوهش های مجلس خبر داد و گفت: رونمایی اولیه از این سامانه انجام شده است و در مرحله اصلاح نهایی است و تاكنون حدود 300 اندیشمند و نخبه كشوری در این سازمان معرفی و دعوت شدهاند.