رادیو فرهنگ با برگزاری رویدادهای فرهنگی بین كشورها به دنبال احیای ظرفیت فرهنگی و پلی میان ملت ها بر اساس آشنایی با فرهنگ است و بر همین اساس سه شنبه 4 خردادماه اولین رویداد فرهنگی ایران و ژاپن در این شبكه رادیویی برگزار شد.
علیرضا حبیبی مدیر شبكه رادیویی فرهنگ در مراسم نكوداشت شاعر هایكو سرای ژاپنی و رویداد فرهنگی ایران و ژاپن ضمن خیرمقدم به حاضران گفت: یكی از ظرفیت های فرهنگی كشورها توانمندی حوزه فرهنگ و ادب و خرده ها و موسیقی است و امروز قدرت فرهنگی پیوست اقتصاد و سیاست است و كشورژاپن با قدمت تاریخی و پیشینه فرهنگی از جمله كشورهایی است كه مورد توجه است .
وی ادامه داد:در حوزه تمدنی كهن روابط فرهنگی ایران و كهن شایان توجه است و انجمن دوستی ایران و ژاپن برنامه ها و فعالیت های موثری در زمینه فرهنگی دارد.
مدیر رادیو فرهنگ تعامل فرهنگی را یكی از راه های ارتباطی مهم دیپلماتیك برای بهبود روابط سیاسی و اقتصادی بین كشورها دانست و گفت: نگاه به حوزه دیپلماسی در موسسه ابرار معاصر ایران و مركرز بین الملل صداوسیما و رادیو فرهنگ شكل گرفته است و امیدواریم از این ظرفیت برای تعاملات بین المللی و تقویت همگرایی ملت ها در درون كشورها استفاده شود .
وی برگزاری اولین رویداد فرهنگی ژاپن درتهران را با نگاهی به دیپلماسی فرهنگی دو كشور ایران و ژاپن كه با حضور دبیر اول سفارت ژاپن و رایزن فرهنگی این كشور در ایران و مجموعه ای از مسوولان فرهنگی و صاحب نظران دو كشور شامل ایران شناسان و ژاپن شناسان با همكاری رادیو فرهنگ اتفاق افتاد یكی از مصادیق مهم كاركردهای فرهنگ دانست و گفت:برنامه ریزی و سیاست گذاری در دولت ها و جوامع بشری بدون توجه به فرهنگ ممكن نیست . حبیبی احیای ظرفیت های فرهنگی را مهم ترین كاركرد پیوست فرهنگی در جامعه دانست و گفت: اتخاذ تدبیر فرهنگی برای یك فضای اجرایی زیبایی و لطافت خاصی به كار خواهد داد.
وی خاطر نشان كرد: اگر دیپلماسی فرهنگی و هنری را استفاده از ظرفیت ها و داشته های فرهنگی و هنری یك ملت برای تاثیرگذاری مستقیم بر افكار و عقاید ملت های دیگر بدانیم، ایران سرزمینی است كه سرشار از چنین توانمندی هایی در سطوح مختلف سیاسی، فرهنگی و دینی است. شاید بتوان گفت استفاده از چنین ظرفیت هایی در دیپلماسی هنری ایران می تواند راهگشای مناسبی برای حفاظت و تاییدی برای منافع ملی باشد.
مدیر رادیو فرهنگبررسی رابطه قدرت و فرهنگ را از موضوعات جامعه شناسی فرهنگ برشمرد و افزود :فرهنگ یك ارتباط اندام وارهای و انگیزشی با سایر عرصههای قدرت سیاسی و اقتصادی دارد. فرهنگ به صورت ذاتی بر اقتصاد، سیاست و تمامی عرصههای اجتماع تاثیر میگذارد.، چراكه فرهنگ محصول تعامل اجتماعی است و بخشی از جهان اجتماعی ملت ها به شمار میآید و تسهیل كننده روابط سیاستمدران، تاجران اقتصادی و تولید كنندگان است.دسترسی به قدرت فرهنگی، از جمله اهداف مهم دیپلماسی كشورها در حوزة سیاست بینالملل است كه به تناسب موقعیت، جایگاه، امكانات، فرصتها و ظرفیتهای فرهنگی هر كشور به شیوههای مختلف دنبال می شود. وی تصریح كرد :كشور ژاپن دارای تاریخ و تمدن كهنی است كه از دیرباز برای مردم ایران مهم بوده است.مطالعات فرهنگ ایران و ژاپن و فراگیری مشتركات فرهنگی دو كشورمی تواند پلی برای نزدیكی و تحكیم دوستی بین دو ملت باشد و رادیو فرهنگ بر اساس رسالت فرهنگی خود در راستای تقویت و تعامل بیشتر ظرفیت های فرهنگی دولت ها و ملتها رویداد فرهنگی ایران و ژاپن را با توجه به بررسی ظرفیت های مشترك فرهنگی اجتماعی، معرفی مفاخر فرهنگی و ادبی، میراث تمدنی و تاریخی ، ادبیات، كتاب و ترجمه ، مطالعات ایران شناسی و ژاپن شناسی ، رونق محصولات فرهنگی و تولیدات هنری ، گسترش زبان و ادبیات فارسی و ژاپنی ، همراه با نكوداشت استاد" ماتسوئو باشو" نامورترین شاعر هایكوسرای ژاپن با همكاری موسسه مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار معاصر تهران ، مركز بین الملل رسانه ملی و سفارت ژاپن برگزار كرد.
حبیبی در پایان گفت : برگزاری چنین نشست ها و هم اندیشی هایی در دو كشور ایران و ژاپن مایه رونق فرهنگی و شناخت ظرفیتهای نهفته دو ملت بزرگ ایران و ژاپن نسبت به یكدیگر است. آیین تقدیر از استاد ماتسوئو باشو برگرفته از روحیه شعر دوستی، فرهنگی و بشر دوستی مردم ایران است. انشالله این روز و این نشست مایه استمرار روابط بیشتر و برنامه هایی در كشور ژاپن نسبت به مفاخر فرهنگی ایران در ژاپن باشد كه سهراب سپهری از این منظر مورد پژوهشگران است.
ماتسوئو باشو از بزرگان هایكوسرا و از نام وران این كشور است و در این مراسم یاد ایشان گرامی داشته می شود