ضرورت فرهنگ سازی و آموزش خانواده ها در زمینه بهره گیری از فضای مجازی

در گفتگوی امروز برنامه "در قلمرو فرهنگ" با موضوع " تاثیر فضای مجازی بر بنیان خانواده " كه با حضور كارشناسان این حوزه انجام شد، ضمن بررسی مخاطرات و آسیبهای فضای مجازی برای خانواده ها، بر ضرورت فرهنگ سازی و آموزش در این خصوص تاكید شد.

1400/02/16
|
16:04

حجت الإسلام محمد عدیده در این گفتگو گستره بى حد و مرز، امكان انتشار سریع و ازادانه اخبار و اطلاعات، دسترسى به افراد، سایتها و منابع مختلف را از مزایاى فضاى مجازى برشمرد و گفت: متاسفانه علیرقم این مزایا و محاسن فضاى مجازى، نبود فرهنگ و نبود سواد استفاده از فضاى مجازى تبعات منفى بسیارى را با آن همراه كرده است، كه رهائى از انها تنها به مدد آموزش و فرهنگسازى میسر است.
وى همچنین ریشه بسیارى از تبعات منفى فضاى مجازى را "فقر سواد استفاده از فضاى مجازى" دانست و افزود: انبوه فتنه ها و ناامنیهاى اخلاقى و اعتقادى در فضاى مجازى زندگى و باورهاى مردم را مورد هجمه قرار مى دهند و در غفلت ما حتى درحوزه اعتقادات و مبانی دینى بجد مى كوشند.
وى هىچنین طلاق عاطفى افراد خانواده را از آسیبهاى فضاى مجازى برشمرد و گفت: بیتفاوتى و بى توجهى افراد خانواده به یكدیگر و ازبین رفتن حساسیت و نظارت بر عملكرد یكدیگر از تبعات استفاده نادرست از فضاى مجازى است.
جواد جاویدنیا،سرپرست سابق معاونت امور فضاى مجازى دادستانى كل كشور و كارشناس جزا و جرم شناسى هم در این گفتگو با اشاره به اهمیت سواد رسانه در بهره گیرى از فضاى مجازى گفت: داشتن سواد فضاى مجازى، هم متوجه مردم بعنوان كاربر و هم متوجه مسولان بعنوان بسترسازان فضاى مجازى است كه متاسفانه مورد غفلت واقع شده است، و تنها بستر و شرایط بهره بردارى از فضاى مجازى فراهم شده است بدون اینكه شرایط ایمنى فراهم شود و اطلاع رسانى درست در مورد آسیبها و تهدیدات این فضا، انجام شود.
وى همچنین بخطر افتادن امنیت روانى، اخلاقى، فیزیكى افراد و خانواده ها را ازمخاطرات این فضا دانست و گفت: شاهد بوده ایم كه گاه درپى انتشار یك عكس ساده یا گفتگوى كوتاه، فرد درمعرض مشكلات عدیده اى چون سرقت منزل یا تعرض قرار گرفته؛ چرا كه ناخواسته ساعت رفت و امد، مهمانى ، تنهایى یا خالى بودن منزل را در فضاى مجازى لو داده است.
جاوید نیا همچنین با تاكید بر حفظ حریم خصوصى در فضاى مجازى گفت: حریم شخصى باید شخصى و خصوصى بماند وگر نه آسیب جدى ما را تهدید میكند.
وى بهره گیرى از فضاى مجازى بویژه براى نوجوانان را نیازمندتوجه و همراهى بزرگترها دانست و گفت: در فضاى مجازى حتى اگر خود فرد بدنبال گناه وخلاف نرود، این مخاطرات بسراغ فرد مى آیند و پیشنهادات منفى به فردهجوم میاورند، بهمین دلیل نیازمند توجه و همراهى بزرگترها دارد.
مؤمنى نصب، كارشناس فضاى مجازى هم با اشاره به نقش مهم شوراى عالى فضاى مجازى و مقایسه بودجه وزارت ارتباطات و زیر مجموعه هایش ، با بودجه فرهنگى در این حوزه گفت: وقتى بودجه فراوان گسترش و أرائه خدمات فضاى مجازى صدها برابر بودجه حوزه فرهنگ سازى در این فضا باشد، نمیتوان توقع زیادى داشت كه آموزش و فرهنگ سازى مناسب و همگام با سرعت گسترش فضاى مجازى داشته باشیم.
وى با تاكید بر مدیریت خانواده ها بر فضاى مجازى گفت: وجود و گسترش فضاى مجازى دلیل بر بى خطرى آن نیست و نباید اجازه استفاده بیقد و شرط از این فضا به فرزندان داده شود.
مومنى نژاد همچنین سایت اینترنتى (بیست و چهار اُ اِن . آى آر) را بعنوان فضایى ویژه آموزش فضاى مجازى به خانواده ها معرفى كرد.
در این گفتگو همچنین قبل از استفاده از فضاى مجازى توجه به سن مناسب حضور در فضاى مجازى، نوع اینترنت، حدود ارتباط با افراد ناشناس، یوزر نیم و پسوورد مناسب در فضاى مجازى، اعتیاد به فضاى مجازى و راههاى مقابله با آن، دلایل و میزان اعتماد به افراد و پیشنهادات موجود در فضاى مجازى، ضرورى عنوان شد.

دسترسی سریع