علائم درگیری ریه حس تنگی نفس، كم آوردن اكسیژن، تند نفس كشیدن و اختلال در نفس كشیدن با فعالیت روزمره هستند

دكتر مسعود یونسیان متخصص بیماری های اپیدمیولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه :اولین كاری كه مبتلا به كرونا باید انجام دهد این است كه مواظبت كند تا اطرافیان، خانواده و افراد جامعه را الوده نكند.

1400/01/29
|
10:34

دكتر مسعود یونسیان متخصص بیماری های اپیدمیولوژی و عضو هیات علمی دانشگاه اولین كاری كه مبتلا به كرونا باید انجام دهد این است كه مواظبت كند تا اطرافیان، خانواده و افراد جامعه را الوده نكند. زیرا كه نگرانی اصلی ما از سرایت شدید این بیماری هست. بنابراین باید از تماس با دیگران خودداری كنند و با مصرف مایعات و استراحت كافی و درصورت داشتن تب، استفاده از داروهای پایین اورنده ی تب و درد عضلانی آن را كنترل كنند. اگر منجر به افزایش علائم، تب و تنگی نفس یا سرفه های شدید غیرقابل كنترل شد، به پزشك مراجعه كنند.
علائم درگیری ریه از این قبیل كه حس تنگی نفس و كم آوردن اكسیژن و تند نفس كشیدن و اختلال در نفس كشیدن یا فعالیت روزمره هستند.
تا حد امكان بیمار كرونایی از سرویس بهداشتی مجزا استفاده كند. چون به هرحال مخاط بدن با دستگیره و شیر اب و وسایل دستشویی در تماس هستند.
اعضای خانواده در بیداری همگی ماسك داشته باشند. و ارتباطی با هم نداشته باشند و سر یك سفره ننشینند. تا یك هفته غذا را در اتاق دیگر بخورند و در یك اتاق با دیگران حضور نداشته باشند.
بهداشت تنفسی، بهداشت عمومی، بهداشت دست را تا یك هفته پس از انتهای علائم رعایت كنند و قرنطینه را بی احترامی یا زندان ندانند.
در موارد بستری، تست پی سی آر نشان از اتمام بیماری و منفی شدن دارد و بعد از ان سرایت پذیری ندارد. اما در مواردی كه بستری نشدند و تست هم ندادند، یك هفته پس از اتمام علائم درصورت دسترسی به ازمایش، جواب منفی می شود .
ولی ما هیچوقت به این قضیه صفر و یك نگاه نمیكنیم.
وظیفه و هدف ما رعایت حداكثری است كه خطر را بتوانیم كاهش بدهیم.
نگرانی ما به دلیل كشندگی این بیماری نیست و دراصل نگران سرایت پذیری آن هستیم. و شدت بیماری رابطه مستقیم با افزایش سن دارد و همچنین بیماران زمینه ای را بیشتر درگیر می كند.
مانند سرماخوردگی هست كه در بعضی خفیف میگذرد و در برخی دیگر كار به بستری هم می رسد‌.
من میتوانم با قطع تماس با دیگران این زنجیره انتقال را قطع كنم. فرد الوده شده نباید اضطراب داشته باشد چراكه اضطراب باعث كاهش سیستم ایمنی بدن می شود. و باعث رفتارهای وسواس گونه ای می شود كه گاه جواب عكس می دهد. مثل استعمال یا استنشاق الكل كه مشكل ایجاد می كند.
جراحان در اتاق عمل با ماسك عمل های چندساعته، حتی تا10ساعت؛ انجام می دهند و مشكلی ندارند و این باعث تنفس دی اكسیدكربن نمی شود. و نزدن ماسك به این بهانه قابل قبول نیست چون حجم دی اكسید كربن بسیار اندك است.

دكتر علی طاهری نیا؛ رئیس بیمارستان رجایی البرز:
شرایط نسبت به 14ماه گذشته كه كرونا داشتیم خیلی بدتر هست. این پیك بسیار شدیدتر و فراگیرتر هست. قبلا 20درصد مبتلایانمان به صورت بستری زیر50سال بودند اما الان این مقدار دو برابر شده است. قبلا مرگ و میر افراد جوان شایع نبود ولی در این پیك جوانان را هم بسیار درگیر می كند و حتی كسانی كه مشكل زمینه ای ندارند را به شدت درگیر كرده و نشان می دهد كه ویروس وحشی تر و فراگیرتر منتشر شده است.
دلیل این انتشار را همه می دانیم.
هم مردم جدی نگرفتند و هم به توصیه های ما در تصمیم گیری ها ترتیب اثر داده نشد و نتیجه این شد كه می بینید. ما در شدت این بیماری در آذرماه این تعداد بیمار بستری و سرپایی نداشتیم و بیماران سرپایی هم باید بستری می شدند و شرایط و امكانات اجازه بستری انها را به ما نمی دهد‌.
مردم باید به صورت فرهنگ عمومی و فراگیر همكاری كنند همانطور كه شما رسانه ها همكاری می كنید؛ شاید بتوان در یك فرصت دو تا سه هفته ای به وصعیت قبل برگردیم.
در پیك اول دو ماه طول كشید تا همه استانها درگیر شدند ولی این پیك ظرف مدت هفت روز به همه جا سرایت كرد.
مردم به توصیه های ما در رابطه با سرایت و درمان توجه و عمل كنند.
قبلا فرض ما بر ابتلای بیماران زمینه ای بود و امید به بهبودی داشتیم ولی الان ما كادر درمان هم وحشت زده ایم و نمی دانیم در نتیجه چه خواهد شد.

دسترسی سریع