چهاردهمین چاپ «سیره رسول خدا(ص)» رسول جعفریان منتشر شد

انتشارات دلیل ما چهاردهمین چاپ «سیره رسول خدا (ص)» اثر حجت‌الاسلام رسول جعفریان را منتشر كرد. این كتاب نخستین مجلد از مجموعه «تاریخ سیاسی اسلام» نویسنده است.

1400/01/23
|
08:38

انتشارات دلیل ما چهاردهمین چاپ كتاب «سیره رسول خدا (ص)» اثر حجت‌الاسلام والمسلمین رسول جعفریان را با شمارگان هزار نسخه، 692 صفحه و بهای صد هزار تومان منتشر كرد. چاپ پیشین (سیزدهم) این كتاب سال 97 با شمارگان هزار نسخه و بهای 75 هزار تومان روانه كتابفروشی‌ها شده بود.

نخستین چاپ این كتاب سال 1373 با شمارگان یازده هزار نسخه و بهای 550 تومان توسط سازمان مدارك فرهنگی انقلاب اسلامی منتشر شده بود. بعدها به سال 1377 موسسه انتشارات الهادی نیز چاپی از این كتاب را با شمارگان سه هزار نسخه و بهای 1800 تومان منتشر كرد.

این كتاب نخستین مجلد از مجموعه «تاریخ سیاسی اسلام» حجت‌الاسلام والمسلمین رسول جعفریان است. دومین جلد این مجموعه «تاریخ خلفا: از رحلت پیامبر تا زوال امویان (11 - 132ه)» نام دارد. شاید بتوان این كتاب را یكی از نخستین منابع تفصیلی آكادمیك در تاریخ سیاسی اسلام دانست.

كتاب شامل هفت فصل كلی است: «تاریخنگاری مسلمانان»، «دوره جاهلی»، «آغاز اسلام»، «اسلام در برابر فشار قریش»، «اسلام در مدینه»، «جنگ‌های رسول خدا (ص) تا سال پنجم هجرت» و «به سوی پیروزی بر حجاز».

نویسنده نخست به تحقیق در روش‌‏ها و سبك‏‌های تاریخ نگاری اسلامی و ارزیابی منابع تاریخی پرداخته و با نقد و بررسی و ارزیابی كمبودها به سراغ تحلیلی عمیق‌‏تر از تاریخ اسلام رفته است. این كتاب بیشتر از آنكه تاریخنگاری و روایت و گزارش باشد دارای مولفه‌‏ها و مشخصات تحلیلی است.

نویسنده در فصل اول با عنوان تاریخ‌نگاری مسلمانان، به انواع نوشته‌های تاریخی مسلمانان، سیره‌نگاران و معرفی اسامی آنها، سیره‌نویسی پس از قرن پنجم، عوامل تحریف سیره، سهم شیعیان در سیره‌نویسی و معرفی تاریخ‌نویسان از آغاز تا قرن پنجم پرداخته است.

فصل دوم در سه بخش، به تحلیل و پدیدارشناسی دوران جاهلیت اختصاص پیدا كرده است. عناوین این سه بخش از این قرار است: «اوضاع سیاسی و اجتماعی اعراب جزیرة‌العرب»، «دین و دین‌داری مردم در دوران جاهلیت» و «فرهنگ و دانش در دوران جاهلیت.

نویسنده در فصل سوم ظهور اسلام، آغاز نزول وحی و رویكرد تاریخی پیامبر اسلام (ص) در مواجه با مشركان را مورد بررسی قرار داده است. جعفریان در فصل چهارم كه عنوان اسلام در برابر فشار قریش را بر تارك خود می‌بیند، واكنش تازه مسلمانان را در برابر آزار مشركان و اشراف قریش روایت می‌كند.

فصل پنجم كتاب به استقرار پیامبر (ص) درمدینه و گسترش آیین اسلام اختصاص دارد. دلایل گسترش سریع اسلام در مدینه و پیمان‌های رسول خدا(ص) با مسلمانان مدینه به تفصیل بیان می‌شود. در فصل ششم هم جنگ‌های پیامبر تا سال پنجم هجرت (بدر، احد، احزاب، بنیقریظه و جنگ با قبایل عرب) واكاوی می‌شود و در نهایت در فصل هفتم با عنوان به‌سوی پیروزی بر حجاز، جریان پیمان حدیبیه، فتح خیبر و فتح مكه و... تا رحلت پیامبر اكرم (ص) بررسی می‌شود.

در انتهای كتاب هم، عشیره‌های مهم قبیله قریش و شخصیت‌های شناخته‌شده آنها در یك جدول درج شده است. ضمن این كه حوادث دوران مكه و جنگ‌های پیامبر (ص) هم در جدولی جداگانه به همراه نقشه‌هایی از اماكن مهم مكه و مدینه ارائه شده است كه به فهم بیشتر خواننده از وقایع كمك می‌كند.
منبع: مهر

دسترسی سریع