انتشار كتاب «تحلیل زیبایی شناسی موسیقی دستگاهی ایران»

كتاب «تحلیل زیبایی شناسی موسیقی دستگاهی ایران» نوشته محمدرضا عزیزی و پویا سرایی در قالب حوزه فلسفه و زیبایی شناسی موسیقی پیش روی مخاطبان قرار گرفت.

1399/07/14
|
09:46

كتاب تحلیل زیبایی شناسی موسیقی دستگاهی ایران با تالیف محمدرضا عزیزی و پویا سرایی منتشر شد. این كتاب یك اثر پژوهشی در شاخه فلسفه و زیبایی شناسی موسیقی است كه از سوی انتشارات «نسل روشن » در دسترس مخاطبان قرار گرفته است.

محمدرضا عزیزی در این رابطه نوشته است: « موسیقی سنتی ایران، همچون سایر هنرهای اصیل و دارای قدمت این مرز و بوم، همواره به جهت ارتباط نزدیكی كه با مباحث عرفانی و فلسفی داشته، پا به پای تاریخ این سرزمین در حركت بوده و نسل به نسل بر ارزش و اصالت آن افزوده شده است.

هدف از تالیف این كتاب این بوده است كه در ابتدا به استخراج مهم‌ترین مفاهیم زیبایی شناختیِ برآمده از دل حكمت و فلسفه ایرانی-اسلامی در موسیقی سنتی ایران با تاكید بر اندیشه‌های شیخ شهاب الدین سهروردی پرداخته شود، چراكه مبحث كشف و شهود و ارتباط هنرمندان با عالم خیال در حكمت اشراق، را می‌توان دارای نقشی محوری در زیبایی‌شناسی موسیقی ایران دانست.

در ادامه نیز، با تكیه بر این مفاهیم، تلاش شده تا به همراه تحلیل چند اثر موسیقی معاصر، شناخت تحلیلی هنرمندان و علاقه مندان به مباحث فلسفه هنر مرتبط با موسیقی دستگاهی ایران نیز ارتقا یابد. بی شك ادامه تحقیقات نظری در این زمینه نیز می تواند به رشد و تكامل هرچه بیشتر این مسیر كمك شایانی بنماید.»

پویا سرایی دیگر مولف این كتاب نیز در باره این اثر پژوهشی توضیح داده است: «اساسا شناخت هنرهای مشرق زمین به خصوص هنرهای سنتی در این سرزمین ، بدون شناخت از حكمت و فلسفه ی آن ناممكن است .

بحث زیبایی شناسی در موسیقی سالهاست در غرب بروز و ظهور دارد ؛ چه در ارزیابی و نقد علمی موسیقی و حتی در تفسیر مخاطبان و آموزش هنرجویان موسیقی كاربرد دارد . به این جهت ،بسیار خرسندم كه در یكی از نخستین گامهای آكادمیك برای تدوین مباحث زیبایی شناختی موسیقی ایرانی مشاركت داشته ام.»

در پشت جلد این كتاب،گزیده ای از این اثر پژوهشی را به این شرح میخوانید:

«به طور كلی شناخت تحلیلی پارامترهای زیبایی شناختی می تواند در درك آثار هنری تاثیرگذار باشد كه این امر مستلزم تحلیل آثار بر اساس یك نظریه جامع فلسفی است. از آنجا كه در باب تحلیل و طبقه بندی مفاهیم كلی زیبایی شناسی در موسیقی دستگاهی ایران، پژوهش جدی و جامعی تا به امروز به انجام نرسیده است؛ كتاب حاضر را می توان آغازگر تحقیقات مدون و نظریه محور در این حوزه دانست كه حاصل دغدغه مندی و پژوهش‌های متعدد مولفان این كتاب براساس اندیشه‌های اصیل فلاسفه‌ی بزرگ ایرانی-اسلامی با تاكید بر آرای شیخ شهاب الدین سهروردی (شیخ اشراق) در باب زیبایی بوده و ریشه در فرهنگ كهن ایران زمین دارد.»

محمدرضا عزیزی مولفِ نخست این كتاب ، از دانش آموختگان كارشناسی ارشد پژوهش هنر دانشكده تهران ،نوازنده و مدرس تار، با سابقه ی برگزیدگی در مرحله نهایی جشنواره ملی جوان و آهنگسازان آثار متعدد دستگاهی و اركسترالِ منتشر شده با همكاری خوانندگان متعدد نظیر وحید تاج است.

پویا سرایی دیگر مولف این اثر نیز آهنگساز ،نوازنده سنتور و هیات علمی گروه موسیقی دانشكده هنر تهران است.
منبع: مهر

دسترسی سریع