در حدود نیم قرن است كه مدارسی با عنوان( Green school)یا مدارس طبیعت در بسیاری از كشورهای جهان تاسیس شده است ؛ این مدرسه ها امكان آشتی انسان(كودك) مدرن با طبیعت را فراهم می كنند.جدایی انسان از طبیعت با انقلاب صنعتی در قرن هجدهم آغاز شد.
در حدود نیم قرن است كه مدارسی با عنوان Green school)) یا مدارس طبیعت در بسیاری از كشورهای جهان تاسیس شده است . محمد درویش مدیركل مشاركتهای مردمی سازمان محیط زیست در گفتگوی اختصاصی با سایت شبكه ی فرهنگ از مدارس طبیعت سخن گفت . مشروح این گفتگو را در ذیل بخوانید .
***آقای درویش مدارس طبیعت (سبز) چیست ؟
در حقیقت زمانیكه دنیا به سمت شهرنشینی در حركت بود و فضاها كوچك شده و نسل امروز مجال آشنایی با طبیعت را نداشتند و این مجال هر روز كمتر می شد ، ما شاهد این بودیم كه نسل امروز نسبت به مواهب طبیعی بی تفاوت می شدند و یا حتی طبیعت را تخریب می كردند . در این شرایط مدارس سبز تاسیس شد و در حال حاضر در حدود نیم قرن است كه در بیشتر كشور های جهان مثل مالزی ، سنگاپور ، كره جنوبی ، اتحادیه اروپا و برخی از كشور های قاره ی آمریكا مدارس سبز یا
( Green school ) ساخته شدند .
مدارس سبز انواع مختلفی دارد كه با عنوان مدارس اكولوژیكی (Eco school) و یا مدارس طبیعت از آنها یاد می شود كه مدارس طبیعت از موفقترین انواع این مدارس هستند و در ایران هم تا كنون 47 مدرسه ی طبیعت دایر شد ه است.
**** آقای درویش فضای آموزشی در این مدارس چگو نه است ؟
در مدارس سبز همان نظام آموزش و پرورش وجود دارد اما تلاش می شود برخی عناصر محیط زیستی در این مدارس ایجاد شود و درباره ی مباحث زیست محیطی بیشتر بحث و تبادل نظر شود . اما فعالان محیط زیست به این نتیجه رسیده اند كه این مدارس نمی توانند نسل برخوردار از سواد زیست محیطی را به جامعه عرضه كنند زیرا دانش آموزانی میتوانند از سواد محیط زیستی كافی برخوردار باشند كه بتوانند در محیطی فارغ از نظام آموزش و پرورش به نام مدارس طبیعت دوران ابتدایی ( از 3 تا 12 سال ) را طی كنند . سازمان حفاظت محیط زیست در راستای رسیدن به این هدف در 17 استان كشور اقدام به تاسیس این مدارس كرده است . در حقیقت در مدارس طبیعت سیستم مقایسه و رقابت وجود ندارد و نمره و معدل حرف اول را نمی زند و آموزش مستقیم نداریم در حقیقت آنچه در این مدارس مد نظر قرار
می گیرد عنصر خلاقیت ، عشق و یادگیری است . ما تلاش می كنیم تا بچه ها در محیطی شبیه طبیعت كه بین 1 هكتار تا 12 هكتار است ، مولفه های مختلف طبیعی را تجربه كنند ، با حیوانات آشنا شوند ، ویژگی های رشد گیاهان را ببینند و اعتقاد بر این داریم ضریب یادگیری بچه ها با بازی و سرگرمی افزایش پیدا می كند و مهارتهای زندگی در كودكان اغناء می شود و در نهایت از دانشی برخوردار می شوند كه در نظرشان هیچ گیاهی علف هرز نخواهد بود و هیچ جانداری ، جاندار زیانكار محسوب نمی شود و به این ترتیب بچه ها خود همیشه از محیط زیست حفاظت خواهند كرد .
*** بچه ها در چه زمان هایی به این مدارس می آیند ؟
مدارس طبیعت فضایی كاملا مستقل دارد كه از 3 تا 7 سال در قالب مهد كودك، كودكان می توانند به صورت تمام وقت در این مدارس حضور داشته باشند و برای سنین 7 تا 12 سال هم رایزنی هایی با وزارت آموزش و پرورش انجام دادیم و هماهنگی های لازم صورت گرفته تا نیم روز در هفته مدارس بتوانند اردوهای خود را در این مدارس طبیعت برگزار كنند و وزارت آموزش و پرورش هم قول داده تا بخشی از فضاهای اردوگاهی خود را به مدارس طبیعت اختصاص دهد .
آنچه كه لازم می دانم در پایان ذكر كنم این است كه مدارس سبز به ایجاد تجربه ی مستمر كودكان با طبیعت كمك می كند .