تا انتخابات : بیانات حضرت امام خمینی (ره ) درباره ی اهمیت شركت در انتخابات

تنها چند روز به حماسه ی حضور باقی مانده .در این مجال برآنیم تا بخشی از توصیه های حضرت امام خمینی (ره) درباره ی اهمیت انتخابات و حضور مردم در انتخابات رانقل كنیم .

1396/02/25
|
15:28

تنها چند روز به حماسه ی حضور باقی مانده . بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی (ره) همواره در پیامها و سخنرانی ها در برابر نظام سلطنتی بر حكومتی تاكید داشت كه بر احكام اسلام و رای مردم بنیان گذارده شده باشد.
اصطلاح "جمهوری اسلامی" را امام ابتدا در پاریس در توصیف نظام مطلوب و مورد نظر خود به كار برد. "جمهوریت" مورد نظر به همان معنای رایج یعنی مردمی بودن حكومت است. ایشان در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر چیستی حكومت در جمهوری اسلامی در تاریخ 20 مهر 57 می فرمایند: «رژیم اسلامی و جمهوری اسلامی یك رژیمی است متكی بر آرای عمومی و رفراندوم عمومی».
بنابراین "جمهوریت" نظام به پذیرش حق مردم در انتخاب نوع نظام سیاسی و حاكمان اشاره داشته و شكل و قالب حكومت مورد نظر امام را تشكیل می دهد و در این نظام مردم به عنوان یكی از اركان مشروعیت نظام سیاسی جمهوری اسلامی تلقی می شوند به گونه ای كه نظر و رای مردم فقط در مراحل اولیه تاسیس نظام شرط نبود بلكه جمهوری اسلامی به حضور دائمی و نظارت همیشگی آنها بر مسئولین مقید می باشد.
امام خمینی (ره) معمار بزرگ انقلاب اسلامی مردم را صاحبان اصلی نظام دانسته و مشاركت آنان را ضامن تداوم انقلاب بیان داشته اند. حضرت امام همچنین همبستگی میان مردم را عامل اصلی خنثی نمودن توطئه های دشمنان در داخل و خارج می دانستند.
در این مجال برآنیم تا بخشی از توصیه های حضرت امام خمینی (ره) را درباره ی اهمیت انتخابات و اهمیت حضور مردم در انتخابات از پایگاه خبری جماران نقل كنیم .

نگاه امام به مشاركت مردم
یكی ازمواردی كه امام خمینی همیشه بر آن تاكید داشتند حضور آگاهانه ی مردم در عرصه های تصمیم گیری بوده است. نظر ایشان این بود كه: " از حقوق اولیه هر ملتی است كه باید سرنوشت و تعیین شكل و نوع حكومت خود را در دست داشته باشد." (صحیفه امام، ج‏4، ص: 367). در واقع امام خمینی بر اصل حق مردم نسبت به حاكم تاكید ویژه ای داشتند و رهنمود ها و راهنمایی های ایشان در حوزه های مشاركت مردمی به خصوص انتخابات چراغ راه مردم و مسئولین است.
نگاه حضرت امام به مردم نگاه ابزاری و صحنه آرایی و مجلس آرایی نبود كه در موقع لزوم به صورت ابزاری صحنه آرائی كنند .امام در قبال مردم كارگزار شیفته خدمت می خواستند و نه تشنه ی قدرت. پر واضح است كه تاكید امام خمینی برای انتخاب آگاهانه بر همین اساس بود كه مردم مسئولین خود را از بین شخصیت های متخصص در امور انتخاب كنند. ایشان در این زمینه می فرمایند:" مجرد اینكه این آدم یك آدم خوبی است خیلی، اول وقت نمازش را می‏ خواند و نماز شب می ‏خواند. این برای مجلس كفایت نمی‏ كند. مجلس اشخاص سیاسی لازم دارد، اشخاص اقتصاددان لازم دارد، اشخاص سیاستمدار لازم دارد، اشخاص مطلع بر اوضاع جهان لازم دارد. باید تعهد به اسلام باشد و موافقت با جمهوری اسلامی باشد لكن این مسائل هم باشد. در یك مجلس باید همه چیز باشد در این كمیسیونهای مجلس از امور ارتشی و كشاورزی و اقتصاد و همه چیز بحث می‏ی شود، باید مطلع باشند اینها" (صحیفه امام، ج‏18، ص:284)
همچنین ایشان در جایی دیگر فرموده اند:" اشخاصی را كه انتخاب می‏ كنید سوابقشان را مطالعه كنید، بدانید. خوب، هر شهری میی داند كه افراد معتمد، افراد صحیح، كی‏ها هستند. در یك شهر، ده- پانزده [نفر از] افرادی كه شناسا باشند، از هر تیپی كه هستند؛ از هر جمعیتی كه هستند، شناسایی كامل: در زمان سابق چه جور بودند؛ در زمان انقلاب چه جور بودند؛ از اول انقلاب تا حالا چه جور بودند؛ سوابق خانوادگیشان چه هست؛ عقایدشان چه هست؛ مقدار معلوماتشان چه هست‏"(صحیفه امام، ج‏10، ص:260)
تاكید بنیانگذار جمهوری اسلامی بر انتخاب آگاهانه گویای این موضوع است كه اگر خوب و بدی در جامعه و در بین مسئولینی كه با رای مردم انتخاب می شوند، مسئولش مردمی هستند كه این افراد را انتخاب كرده اند و انتخاب آگاهانه می تواند حواشی را از جامعه دور كند.
توصیه های امام به مسئولین

توصیه های امام خمینی در امر انتخابات همه جانبه بوده است. ایشان همانگونه كه از مردم خواسته اند آگاهانه در انتخابات شركت كنند، توصیه هایی نیز به مسئولین داشته اند. یكی از این توصیه ها فراهم كردن مقدمات برگزاری انتخابات آزاد كه حق مردم است، بوده است.ایشان در بیانات خود برگزاری انتخابات آزاد را از وظایف مسئولین در امر انتخابات برشمرده اند. فراهم كردن اسباب یك جامعه آزاد از دیگر خواسته های ایشان از مسئولین بوده است. ایشان از مسئولین خواسته اند كه مردم در انتخاب افراد و روند های اجتماعی و سیاسی آزاد باشند و نباید كاری كرد كه فردی به مردم تحمیل شود. همچنین ایشان استفاده از بیت المال و اموال دولتی را در تبلیغات انتخاباتی ممنوع كرده اند و فرمونده اند:"اینجانب به هیچ وجه، به هیچ كس اجازه نمی دهم تا ازسهم مبارك امام - علیه السلام- ویا از اموال دولت و اموال دفاتر و سازمان ها و مجامع و اموال عمومی خرج انتخابات كند.(صحیفه امام، ج‏20، ص: 295) توصیه دیگر ایشان دوری مسئولین و برگزار كنندگان از انحصار طلبی است. ایشان در این زمینه فرموده اند:"انتخابات در انحصار هیچ كس نیست. نه در انحصار روحانیون، نه در انحصار احزاب است، نه در انحصار گروه ها. انتخابات مال همه مردم است."( صحیفه امام، ج‏18، ص: 367)
منابع: صحیفه امام خمینی(ره)
اهمیت انتخابات از دیدگاه امام خمینی-دكتر علی اكبر كمالی اردكانی
انتخابات در اندیشه امام خمینی-تبیان-موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی

دسترسی سریع