مشاوراجرایی خانه كتاب: اهداف اصلی هفته كتاب توسعه فرهنگ مكتوب، توسعه كتابخوانی و ایجاد شور و نشاط اجتماعی به ویژه در كودكان و نوجوان است.
دست به نقد برنامه ای از گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ است كه در برنامه هجدهم آبان، با حضور محمدتقی حق بین و مجتبی تبریزنیا به روی آنتن رفت.
مجتبی تبریزنیا، مشاوراجرایی خانه كتاب و عضو شورای سیاست گذاری هفته كتاب در آستانه هفته كتاب گفت: آغاز بیست و هفتمین دوره هفته كتاب از بیست و سوم آبان است و تا سی ام آبان ادامه خواهد داشت و افتتاحیه این دوره روز بیست و دوم خواهد بود.
محمدتقی حق بین، ناشر و عضو هییت مدیره انجمن فرهنگی ناشران كودك و نوجوان در خصوص انتشار آمار 20 دقیقه ای آمار مطالعه در شبانه روز گفت: بنده تصور نمی كنم این آمار مربوط به كتاب باشد، زیرا در دوره ای این آمار 3 تا 3.5 دقیقه بوده است، اما به یكباره این آمار در سالهایی به 15 دقیقه رسید و اخیرا نیز به آمار 20 دقیقه اشاره می شود، اگر چنین اتفاقی صحت داشته باشد، اساسا با كمبود شدید كتاب در كتابفروشی ها مواجه می شویم، اما باید گفت كه این آمار چندان دقیق نیست چراكه با حضور این چنینی مردم برای خرید كتاب در كتابفروشی ها مواجه نیستیم.
تبریزنیا نیز در این خصوص تصریح كرد: تا جایی كه بنده اطلاع دارم هنوز آمار دقیق و مستندی در این خصوص به صورت پیمایش میدانی و یا به هر شكل دیگری اعلام نشده است و بررسی هایی كه در پژوهشگاه فرهنگ و هنر وزارت فرهنگ و ارشاد در حال انجام است مبنای این آمار بوده است و بنده تصور می كنم شاید این آمار 20 دقیقه ای شامل مجموع تمام مطالعات روزانه همه افراد و به شكلهای مختلف اعم از مطالعات درسی، عمومی، شبكه های اجتماعی باشد.
وی افزود: این آمار نمی تواند مربوط به كتابخوانی صرف باشد ضمن اینكه اساسا باید كتابخوانی موردنظر را در حوزه های مختلف تعریف كرد تا بتوان به آمار دقیق تری دست پیدا كرد.
حق بین در پاسخ به این سوال كه انتشار آمار توسط خانه كتاب مانند میزان تیراژ می تواند در راستی آزمایی این آمارها موثر باشد و انتظارها از خانه كتاب در این خصوص چیست، توضیح داد: ملاك خانه كتاب در خصوص میزان تیراژ رقمی است كه ناشر اعلام می كند و خانه كتاب تحقیق و پژوهشی در رابطه با درست یا نادرست بودن آمار ندارد، زیرا بعضی اوقات برخی از ناشران آمارهای غیرواقعی را بنا به هر دلیلی ارائه می دهند، لذا آمار ناشران نیز در این امر نمی تواند كمك كننده باشد.
وی ادامه داد: از خانه كتاب انتظار می رود ناشرانی كه خدشه در فعالیتشان وجود دارد را پالایش كنند و خروجی اصلاح شده را به جامعه ارائه دهد. بنده معتقد هستم كه آمارهای خانه كتاب دقیق و منطبق با آنچه در بازار رخ می دهد، نیست. در واقع خانه كتاب پژوهشی انجام نمی دهند كه بتواند گزارش های درستی را به جامعه ارائه بدهد و مشكلات مسیر ناشران را مشخص كنند.
تبریزنیا توضیح داد: آمار خانه كتاب، آمار ثبتی است و لزوما آمارهای مطالعه شده نیستند، در خانه كتاب هیچ آمار و اطلاعاتی از میزان مطالعه كشور ثبت نشده و انجام نمی شود، چراكه این امریك فعالیت میدانی است كه در نهادهای دیگر در حال انجام است و پژوهشكده فرهنگ و هنر وزارت ارشاد متولی این امر است.
حق بین تصریح كرد: كتاب در دسترس مردم نیست و مرتب از این مسئله گلایه داریم كه مردم كتاب خوان نیستند این در صورتی است كه باید از خودمان بپرسیم آیا به اندازه كافی كتاب فروشی در كشور ایجاد كرده ایم و كتاب در دسترس مردم به اندازه كافی قرار داده ایم.
تبریزنیا بیان كرد: آمار تهیه شده در خصوص نشر بعد از انقلاب بیانگر این است كه در جایزه داوری كتاب سال، كمتر از یك درصد از كتابها به سطحی می رسند كه وارد داوری نهایی شوند، چراكه به لحاظ محتوا كتاب ها در سطح جایزه داوری كتاب نیستند و در تولید محتوای خوب و فاخر دچار اشكال هستیم.
وی با بیان اینكه كارهای فرهنگی خانه كتاب در كتابخوانی موثر بوده است، توضیح داد: برنامه هفته كتاب ماهیتش بر پایه كتاب خواندن و ترویج كتاب خوانی شكل گرفته و تلاش ما بر این است كه این فرهنگ را در كنار رونق كتابخوانی قرار بدهیم.
تبریزنیا در خصوص برنامه هفته كتاب گفت: دبیرخانه هفته كتاب در خانه كتاب شكل می گیرد و این دبیرخانه مدیریت هفته كتاب را برعهده دارد، تاكنون بیست و شش دوره برگزار شده و در آستانه برگزاری بیست و هفتمین دوره هستیم.
مشاوراجرایی خانه كتاب یادآور شد: ما در طول سال دو برنامه مهم در خصوص كتاب داریم؛ نمایشگاه كتاب كه در نیمه اول سال صنعت نشر را به تكاپو وامی دارد و رویكردش بهبود اقتصاد نشر است، در نیمه دوم سال و هفته كتاب و كتابخوانی را داریم كه اهداف اصلی آن توسعه فرهنگ مكتوب، توسعه كتابخوانی و ایجاد شور و نشاط اجتماعی به ویژه در كودكان و نوجوان است.