در ادامه سلسله نشست های برنامه كیمیا در باب معنای زندگی یاسر هدایتی كارشناس مجری این برنامه با دكتر امیرعباس علی زمانی استاد دین و فلسفه دانشگاه تهران درباره ی رابطه ی بین اخلاقی زیستن و سعادت از منظر ارسطو گفت و گو كرد.
در ادامه سلسله نشست های برنامه كیمیا در باب معنای زندگی یاسر هدایتی كارشناس مجری این برنامه با دكتر امیرعباس علی زمانی استاد دین و فلسفه دانشگاه تهران درباره ی رابطه ی بین اخلاقی زیستن و سعادت از منظر ارسطو گفت و گو كرد.
یاسر هدایتی با اشاره به بحث بحث برنامه گذشت گفت : در برنامه هفته گذشته مقدمه ای درباره بحث فضیلت در نزد ارسطو آغاز شد و رابطه اخلاقی زیستن و سعادت را طرح كردیم اما فضیلت از نظر ارسطو چیست؟
در ادامه بحث قصد داریم به رابطه اخلاقی زیستن و سعادت بپردازیم
دكتر علی زمانی در پاسخ به این پرسش كه در اندیشه ارسطو اخلاقی زیستن و سعادت چه رابطه ای دارند گفت :از منظر فیلسوفان باستان فلسفه به مثابه شیوه ای است كه بتوانیم با سه شیوه بهتر زندگی كنیم این ویژگی ها عبارتند از زندگی خوب زندگی خوش ، زندگی معنادار. فیلسوفان بعدها برای زندگی خوب و خوش و معنادار مولفه های بهتری را ارائه دادند. مولفه ها عبارت بودند از زندگی كه هم عقلانی باشد هم خردمندانه باشد و تبیین داشته باشد. دكتر علی زمانی در ادامه اظهار داشت : ممكن است انسان در زندگی احساسی، امیدوارم شاد و پر انرژی باشد اما این مولفهها گذراست فیلسوف حقیقی آن شخصی است كه احساس های او مبنای عقلانی دارد و احساسا ت و عقلانیت هایش هماهنگ و ماندگار است. رفع تناقض های بیرونی و هماهنگ كردن امیال و احساسات و عقلانیت دشواری های زیادی برای فیلسوفان بزرگی داشت كه وارد این عرصه شدند .همه تلاشهای صورت گرفته برای رسیدن به هارمونی و وحدت هم در جهان درون و هم در جهان بیرون است دكتر علی زمانی در ادامه گفت ارسطو با نوشتن كتاب اخلاق نیكوماخوس در حقیقت نقشه راهی را برای انسان ها ترسیم می كند.
این استاد دین و فلسفه دانشگاه تهران اظهار داشت : كتاب اخلاق نیكوماخوس ارسطو حتی مورد توجه متفكران و فیلسوفان مسلمان هم قرار گرفته است آنچه در كتاب اخلاق نیكوماخوس ارسطو حائز اهمیت است انسجام این كتاب و عینی بودن این كتاب است .به طور مثال همان طور كه درباره غایت زندگی سخن می گوید نقش ثروت، زیبایی، سلامت ،حكمت، را نیز در زندگی بیان میكند و در نهایت دوستی را به صورت عینی بیان می كند كه دوستی از مداخل بسیار مهم در فلسفه است. دكتر علی زمانی در ادامه درباره رابطه اخلاقی زیستن و سعادت در اندیشه ارسطو گفت: ارسطو معتقد است انسان وظیفه ای دارد و مفهوم سعادت با مبنای مختلف سازگار است ست و محتواهای زیادی را می توان به سعادت نسبت داد. ارسطو مولفه ای را در سعادت برجسته می كند كه آن مولفه فضیلت است. فضیلت در حقیقت یك خط كشی است برای چگونه زیستن. به تعبیری فضیلت خود یك ارزش در مقابل سایر ارزش ها نیست فضیلت به نوعی نحوه زیستن است شبیه چتری است كه در واقع جهت دهنده است و راه را جدا میكند. دكتر علی زمانی گفت: ارسطو معتقد است ما از آن جهت كه انسان هستیم وظیفه داریم . انسان بودن اقتضا می كند كه ما در جهت انسان تر شدن تلاش كنیم و ببینیم در مقام انسان نیازهای اساسی ما چیست ؟
انسان در سه منظر به سمت انسان تر شدن حركت میكند اول در جستجوی حقیقت و عطش حقیقت داشتن دوم در جستجوی زیبایی و سوم در جستجوی عشق.
انسان تر شدن در حقیقت با حكمت بعلاوه عشق و هنر بعلاوه اخلاق حاصل می شود.