تفسیر حكایت شیرین لیلی و مجنون در شبهای روشن

دكتر محمود شالویی در سری برنامه های شبهای روشن داستان لیلی و مجنون از حكیم نظامی گنجوی را تفسیر می كند .

1398/06/30
|
16:03

دكتر شالویی در این برنامه گفت : آدمی در میان مخلوقات گل سرسبد خداوندی است و آدم همه ی وجودش به جان و حیات اوست و حیات نعمتی است كه خدا بر ما ارزانی داشته تا به بهترین نحو حیات داشته باشیم و در برابر پروردگار سربلند حاضر شویم .
لیلی و مجنون و سراینده ی این قصه حكایتی را برما عرضه داشتند . حكایتی كه در عین حال دارای زوایای ظاهرعاشقی است اما درون باطن خود اندیشه های متعالی بسیار دارد و راز و رموزهای بسیاری را برای ما به ارمغان می آورد و چه هدایتها و راهنمایی ها و ارشادهایی كه از درون آن برمی خیزد .
دكتر شالویی خاطر نشان كرد این حكایت صرفا یك قصه ی عاشقانه برای پر كردن اوقات فراغت نیست و نمی توان از این داستان در مجالسی بهره برد كه تنها مخصوص سخن گفتن است بلكه در عین سخن گفتن موعظه كردن است و در عین موعظه كردن اندیشیدن است و در عین اندیشیدن طرح و بیان مسایل بسیاری در حوزه های دینی ، اجتماعی ، زندگی آدمی و شیوه ی سلوك او و همه و همه را مطرح می كند . در حقیقت حكیم نظامی گنجوی نه تنها در قصه ی لیلی و مجنون بلكه در تمام حكایتهایی كه نقل می كند تمام این مسایل را با فراز و فرودهای بسیار بیان می كند .
در داستان لیلی و مجنون میبینیم كه این دو عاشق در مسیری كه انتخاب كرده اند به جستجوی مشاورانی هستند كه انها را راهنمایی كنند .
لیلی و مجنون به خاطر عشق از خانه متواری شده اند اما باز هم به كانون خانواده ی خود باز می گردند و می دانند اصل و ریشه ی آنها كانون خانواده است و می دانند اگر قرار است خوشبختی برای آنها حاصل شود این خوشبختی از درون خانواده حاصل خواهد شد . در این حكایت میبینیم دو مشاور امین در كنار این دو نفر قرار میگیرند . پدر از برای مجنون و مادر از برای لیلی . و هر دو پس از گذران دوران سختی به خانه باز می گردند .

دسترسی سریع