طرح دیدگاه ارسطو درباره ی معنای زندگی و خوشبختی

در ادامه ی سلسله نشستهای برنامه ی كیمیا ، یاسر هدایتی كارشناس مجری برنامه با دكتر امیر عباس علی زمانی استاد فلسفه و دین دانشگاه تهران درباره طرح دیدگاه ارسطو درباره ی معنای زندگی و خوشبختی گفتگو كرد .

1398/06/25
|
15:31

در ادامه ی سلسله نشستهای برنامه ی كیمیا ، یاسر هدایتی كارشناس مجری برنامه با دكتر امیر عباس علی زمانی استاد فلسفه و دین دانشگاه تهران درباره طرح دیدگاه ارسطو درباره ی معنای زندگی و خوشبختی گفتگو كرد .
دكتر علی زمانی در ادامه ی بحث های پیشین در باب معنای زندگی و جستجوی خوشبختی به تفسیر واژه نیك بختی (eudaimonia) پرداخت و گفت :این واژه از دو بخش تشكیل شده بخش اول به معنی نیك و بخش دوم (daimonia)به معنی یك دیو است .اما در واقع منظور از دیو در این لفظ شاید به معنای نگهبان روح باشد در حقیقت می توان گفت مقصود ارسطو از بیان این واژه این است كه انسان باید به اصل خود باز گردد و آن روح انسانی و نگهبان انسان باید نیك باشد .
این استاد فلسفه و دین دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به بیتی از مولانا گفت :
ای كه میان جان من تلقین شعرم می كنی / گر تن زنم خامش كنم ترسم كه فرمان بشكنم
در این بیت هم شاید منظور مولانا این است كه شعر هم به گونه ای تلقین خود برتر است . (eudaimonia) خوشبختی معنا می شود . اما هنگامیكه دو كلمه خوش و بخت در كنار هم قرار می گیرند كمی كار سخت تر می شود . در زبان فارسی نیك زیستی را به جای واژ] ی خوشبختی معنا می كنند . ارسطو قصد دارد بگوید كه تنها خوش بودن در زندگی كافی نیست بلكه پای فضایل و نیكی ها هم در میان است . زمانی زندگی مطلوب خواهد بود كه روح انسان شاد باشد و در كنار شاد بودن روح درگیر فضایل نیز باشد . در واقع ارسطو نوعی شادی خاص را نشانه ی معنا می داند و هر نوع لذت و شادكامی را علامت معنا نمی داند .
دكتر علی زمانی اظهار داشت : شادكامی برخواسته از فعالیت روحی است كه ناظر به فضیلت باشد . در حقیقت ارسطو پایه های اخلاق فضیلت را بنیان می گذارد .
دكتر علی زمانی استاد فلسفه و دین دانشگاه تهران در ادامه گفت : ارسطو از این حیث حائز اهمیت می باشد كه هم از طرفی منتقد جریان لذت گراست و منتقد نگاه افلاطونی است و بیشتر معنا گراست . ارسطو معتقد است برای اینكه خوشبختی رخ دهد باید عوامل مختلفی كنار هم قرار بگیرد و ارسطو عوامل اجتماعی برای رسیدن به خوشبختی را به رسمیت می شناسد .
ارسطو معتقد است : خوشبختی با واقعیت زندگی و جامععه در ارتباط است و اگر انسان بخواهد به نیك بختی برسد باید در متن جامعه و در اتباط با آن به فعلیت برسد .

دسترسی سریع